Mozgásra fel, avagy hogyan tudod feljavítani a kondíciódat 5 egyszerű lépésben

A rengeteg napi teendő mellett nagyon nehéz a rendszeres mozgásra is időt fordítani, pedig a kondíciónk feljavítása különösen fontos. Cikkünket azoknak ajánljuk, akik fittebbek és egészségesebbek szeretnének lenni.

ThinkstockPhotos-520133894

Rendszeres testmozgás – többen régóta ízlelgetjük ezeket a szavakat a szerkesztőségben. Nem volt ez mindig így, a sokasodó feladatok mellett azonban ma már komoly erőfeszítést és tervezést igényel, hogy sportolni tudjunk – és ha jól sejtjük, ezzel nem vagyunk egyedül.

Sok embert éppen az tántorít el a rendszeres mozgástól, hogy egyszerűen nem tudják, honnan csípjenek le időt és energiát hozzá. Pedig a hidegebb hónapokban különösen fontos, hogy megerősítsük testünk állóképességét – ennek egyik módja pedig a kondíciónk feljavítása. A küldetés azonban egyáltalán nem lehetetlen.

Alakítsatok a napirendeteken

Egy grafikon nagy segítségetekre lesz ebben. Ábrázoljátok rajta egy átlagos napotokat, minden tevékenység kapjon külön helyet azzal együtt, hogy mennyi időt szoktatok ráfordítani. Így pontosan látjátok majd, honnan lehet kezdetben minimum fél órát lecsípni a sportolásra – merthogy lehet, az biztos. ;)

Számoljatok le a kifogásokkal!

A tudatosság mindennél fontosabb. Ha eldöntöttétek, hogy sportolni fogtok, ne hagyjátok magatokat lebeszélni. Még akkor is ragadjatok futócipőt vagy jógamatracot, ha hosszú és nehéz nap áll mögöttetek. Tapasztalatból mondjuk, hogy csak elindulni lesz nehéz – azt ugyan nagyon –, de a testmozgás nyújtotta élményt semmi sem pótolja.

Válasszátok ki a nektek megfelelő mozgásformát

Aki nem szeret futni, az ne erőltesse magára, csak mert az ismerőseinek többsége már teljes köröket fut a Margitszigeten, a mozgás célja ugyanis az örömszerzés. Igyekezzetek minél több mozgásformát kipróbálni, hogy megtaláljátok a személyiségetekhez leginkább illőt. Ez lehet akár az internetről letöltött pilates-gyakorlatsor  is, amire a szobátokban tudtok tornázni.

Kis lépésekben haladjatok előre

Ne akarjatok elsőre kilométereket lefutni, órákig súlyokat emelni vagy jógázni. Egyrészt nem is fog menni, a kudarcélmény pedig elkedvtelenít, másrészt pedig nem is egészséges. Figyeljetek a fokozatosságra: az első héten legyen csak az a cél, hogy minden délután hazasétáltok a munkahelyetekről, a második héten pedig elkezdhetitek akár a kocogást, akár az otthoni tornát.

Nem baj, ha egyedül nem megy

Ha a lendületetek lankadni kezd, vagy, ha ti sem szerettek egyedül mozogni, vonjátok be a családotokat vagy a barátaitokat. Iskola után pattanjatok együtt biciklire a gyerekekkel, beszéljétek meg a barátnőtökkel, hogy a szokásos találkozótokat a kedvenc kávézótok helyett egy jógaórán ejtitek meg, vagy csak simán sétáljatok egy nagyot közösen. Így biztosan nem fogjátok elmismásolni a mozgást.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock