Hatásos légzőgyakorlatok, amikkel 5 perc alatt megszüntethető a stressz

Az ünnepek – és az év vége – közeledtével hatalmas a hajtás, ez pedig próbára teszi az ember idegzetét. Szerencsére azonban léteznek olyan technikák, amelyekkel akár percek alatt enyhíthető a stressz. 3 módszert mutatunk.

ThinkstockPhotos-533628595

A légzés stimulálása

Lélegezzetek gyorsabb tempóban az orrotokon keresztül, miközben a szátokat csukva tartjátok. A ki- és belégzés legyen a lehető legrövidebb idejű, de egyenlő tempójú. Három ki- és belégzési ciklus után vegyetek egy mély lélegzetet. Elsőre 15 másodpercnél tovább ne vegyetek levegőt ezzel a technikával, az időt csak fokozatosan emeljétek, míg el nem éritek az egy percet. Ha helyesen végzitek a gyakorlatot, olyan frissnek és relaxáltnak fogjátok érezni magatokat, mint egy edzés után.

A 4-7-8-as gyakorlat

Ezt a légzőgyakorlatot is szinte bárhol, bármilyen helyzetben el tudjátok végezni. Mielőtt elkezdenétek, nyomjátok a nyelvetek hegyét a felső fogsorotokhoz, és az egész gyakorlat alatt tartsátok is ott. Csukjátok be a szátokat, és lélegezzétek be a levegőt nyugodtan, az orrotokon keresztül, közben pedig számoljatok el négyig. Tartsátok vissza a lélegzeteteket, és mire a számolásban héthez értek, fújjátok ki lassan a szátokon keresztül a levegőt. Minden kifújás nyolc másodpercig tartson, így állnak össze a megfelelő arányok. Ismételjétek meg a gyakorlatot, ahányszor csak szükséges, természetes nyugtatóként hat majd a szervezetetekre.

A zen-gyakorlat

Ezt a technikát előszeretettel használják a zen jóga során. Üljetek egyenes gerinccel, a fejeteket kissé ferdén előre billentve. Csukjátok be a szemeteket és vegyetek néhány mély és lassú lélegzetet, majd kezdjétek el normál tempóban venni a levegőt – anélkül, hogy befolyásolnátok. Ideális esetben a légzés nyugodt lesz és lassú, de a ritmusa természetesen változhat. Kezdjétek el számolni a kilégzéseket, amikor eljutottatok az ötödikig, kezdjétek elölről. Összpontosítsatok a légzésetekre és a számolásra. Onnan fogjátok tudni, hogy elkalandoztatok, hogy tovább számoltok ötnél. Végezzétek  5 percen keresztül a gyakorlatot, és meg fogtok nyugodni.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock