5 dolog, amit a rendszeres sportolás az izmokon felül ad

A rendszeres mozgásnak rengeteg előnye van, jótékony hatásait számtalan területen érezni a mindennapokban. Hogy pontosan mik ezek, azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig ha tudatosan gondolunk rájuk, plusz motivációt is adhatnak.

Felelősségtudat

Az egészség a legértékesebb dolog, amire egész életünkben vigyáznunk kell. Felelősséggel tartozunk saját magunkért, azzal pedig, ha helyesen táplálkozunk és rendszeresen mozgunk, az egyik legfontosabb kötelezettségvállalásnak teszünk eleget. Ez a fajta tudatosság elengedhetetlen a munkánkban és a magánéletünkben is, hiszen hozzásegít egy produktívabb és boldogabb élethez.

Fegyelem

Eredményeket csak akkor lehet elérni, ha folyamatosan feszegetjük a határainkat, ha nem rettenünk vissza attól, ha picit fáj, vagy nehezen bírjuk. A rendszeres sportolás éppen ezért fegyelemre is tanít, kitartóvá tesz, ezáltal pedig hozzájárul a személyes fejlődésünkhöz. Általa nagyobb magabiztossággal vágunk bele olyan dolgokba, amik korábban félelemmel töltöttek el: legyen az egy prezentáció a főnökség előtt vagy egy utazás egyedül.

Kreativitás

A mozgás nemcsak a stresszt űzi el a testből, hanem a gondolatokat is kitisztítja. Felszabadítja az elmét, így pedig a kreativitás is könnyebben tör utat magának. Egy hosszú munkanap után, amikor úgy érezzük, zsong a fejünk, és másnap képtelenek vagyunk újra visszaülni a mókuskerékbe, szinte életmentő lehet akár 20 perc futás vagy séta is.

Önbizalom

Nem hiába ajánlják a testmozgást önbizalomhiányos embereknek! Sportolás közben mi is értünk már el olyan eredményeket, amikről nem is gondoltuk volna, hogy képesek vagyunk rájuk. Ez hatalmas önbizalmat ad, ami nagy lendületet nyújthat a mindennapokban. Arról nem is beszélve, hogy sokat változtat a dolgokhoz való hozzáállásunkon, ha kellő önbizalommal rendelkezünk.

Eltökéltség

Az eltökéltség az egyik legfontosabb dolog, aminek segítségével elérhetjük a magunk elé kitűzött célt, legyen az egy félmaraton lefutása, az álommunka elérése, vagy egy nagyobb összegű megtakarítás összekuporgatása. A lényeg, hogy tudjuk, képesek vagyunk rá. Mivel eltökéltség nélkül a rendszeres sportolásra sem tudnánk rávenni magunkat, ez a pozitívum már akkor meg szokott mutatkozni a mindennapjainkban, ha csak rövid ideje kezdtünk sportolni.

Fotó: Getty Images

(health.usnews.com)