Mivel mi magunk is jórészt az egész napot a gép előtt töltjük, együtt érzünk azokkal, akik szintén nyolc órás monitorfogságra vannak ítélve. Egy-egy ilyen munkanapot követően fáj a láb, nehéz a csípő, gémberedett a nyak, csupán a lelkesedés a régi, hogy néhány mozdulattal mindezt elmulasszuk.

Levegőbe a lábakat

Az ülőmunka veszélyes a lábra nézve, hiszen a helytelen tartás zsibbadáshoz és hosszútávon visszérhez is vezethet, ezek a problémák azonban a láblengetéssel kiküszöbölhetőek. Álljatok fel, majd a széketekre támaszkodva lendítsétek előre-hátra, illetve oldal irányba a lábatokat. Minden mozdulatsort 10-10 alkalommal ismételjetek, akár naponta kétszer is.

Guggolva nyújtás

A guggolás segítségével átmozgathatók a lábizmok, az ízületek, illetve általa picit le tudjátok venni a terhelést a csípőről is. Álljatok vállszélességű terpeszbe, a kezeteket engedjétek a törzsetek mellé, aztán kezdjetek el guggolni, mintha csak le akarnátok ülni, közben a karotokat emeljétek magatok elé. A mozdulatsorra megfeszülnek és kinyúlnak az izmok, ezért napjában többször is érdemes megismételni.

Körbe-körbe a nyakat

A nyak és a vállak könnyen bemerevednek az egész napos ülőmunkától, még akkor is, ha a tartásotok egyébként megközelíti a helyes ülésmódot. Ez ellen legkönnyebben nyakkörzéssel tehettek, nagyon lassan végezzetek fejkörzést először az egyik, majd a másik irányba – ha a tarkóra nem esik jól leengedni a mozdulatot, akkor csak félköríveket írjatok le. Tízszer az egyik irányba, tízszer a másikba és máris kevésbé görcsös a nyak vonala, hála a felfrissült vérkeringésnek.

Fekvőtámasz az asztalnál

Lépjetek az asztaltól két lépést hátra. Dőljetek előre, a kezetekkel pedig vállszélességű terpeszben támaszkodjatok meg. Ezután engedjétek le a törzset, majd nyomjátok ki, legalább 10 alkalommal egymás után. A mozdulatsor szintén a nyak és a vállak, illetve a hátizmokat és ízületeket mozgatja át.

3 perces gyakorlat

A végére egy olyan néhány perc alatt elvégezhető gyakorlatsort tartogatunk, amit napjában egyszer érdemes elvégezni. Ahelyett, hogy a Facebookot pörgetnétek végig, inkább a következő videót játsszátok le, ami a karok átmozgatásával kezd, folytatva a törzs és a gerinc tornáztatásával, a nyakmerevség oldásával és a végén a lábak vérkeringésének serkentésével zárul.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock