Merj picit önző lenni! Teremts én-időt a gyerekek mellett nyáron is!

Az én-idő nem csupán úri mulatság: mindenkinek szüksége lenne rá, hogy naponta legalább fél órát magára szánjon, mert ennek számos jótékony hatása van.

Fókusz a jelenre

A mindennapi stressz és az állandó nyomás szinte pókhálószerűen bebábozza az embert, és bár nem lehetetlen ebből a szoros fogságból kitörni, nincs egyszerű dolga annak, aki mégis megpróbálja. Az én-idő mindennapos rutinja segít fókuszálni mindarra, ami az életben, a jelenben fontos, vagyis segít fokozatosan megszüntetni a feszültséget. Szülőként persze nehéz 5-10-15 percet lecsípni a napból saját magunkra, de például amíg a gyerekek alszanak, érdemes kihasználni az alkalmat. Ha pedig nyaraltok, megkérhetitek a párotokat, hogy adjon egy rövid kimenőt, hogy feltöltődhessetek – és ígérjétek meg neki, hogy viszonozzátok a szívességet.

Tipp: A mindfulness meditáció is egyfajta én-idős program, hiszen ennek is az a lényege, hogy a múlt és a jövő aggodalmait elengedve a jelenre összpontosítsatok – egy próbát megér.

Elemfeltöltés: indul!

Gyakran érzitek magatokat hihetetlenül fáradtnak, túlterheltnek? Akkor itt az ideje, hogy szünetet tartsatok, és feltöltsétek a test akkumulátorait. Lehet ez gyakorlatilag bármilyen program, például medencében hűsölés, olvasás, körömlakkozás, esti mozizás, vagy egy barátokkal töltött fél óra-óra, a lényeg, hogy segítsen a lemerült energiaraktárakat ismét működésbe hozni. Sőt, ha éppen nyaraltok, akár azt is megtehetitek, hogy amíg a gyerekeket valamilyen programra beíratjátok – a legtöbb szállodának már vannak ilyen jellegű foglalkozásai –, addig ti magatokra szántok egy kis időt.

Tipp: Ha saját telken nyaraltok, akkor érdemes bevetni a házi wellnessprogramot.

Saját magunk nyomában

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak a családjuknak élnek, míg egy nap aztán a tükörbe pillantva azt veszik észre, hogy szinte teljesen eltűnt a saját személyiségük. Nem önzőség, ha néha elszakadtok a családtól, hogy magatokkal foglalkozzatok, sőt! Kifejezetten ajánlott ezt tenni, hiszen mindenki sokkal boldogabb, ha egy kipihent, de ugyanakkor gondoskodó szülővel van dolga, mintha egy agyonhajszolt, türelmetlennel, aki nyűgnek érzi a családot a hátán. A vakáció alkalmával a legegyszerűbb a fürdőszobában relaxálni egy kicsit, egy frissítő zuhany, vagy egy kádfürdő néhány illatos gyertyával és egy doboz fagyival garantáltan elűzi a stresszt, ezt tapasztalatból mondjuk. :)

Tipp: Az is sokat segíthet a stressz elűzésében, ha barátokkal találkoztok.

Mi a hobbid?

Az én-idő előnyei közé sorolható, hogy a kipihent elme sokkal világosabban gondolkodik, mit több, produktívabbá és motiválttá válik, szinte teljesen megújul. Ha volt már olyan, hogy nyaralás után lényegesen nagyobb lelkesedéssel vetettétek bele magatokat a mindennapok tengerébe, akkor képzeljétek el, hogy milyen hatékonyságot eredményez, ha minden nap foglalkoztok a belsőtökkel! Persze ehhez fontos az is, hogy találjatok egy olyan időtöltést, ami lehetőséget kínál a stresszmentes pillanatokra és amiben örömet leltek.

Tipp: A nyaralás alatt a hobbik általában háttérbe szorulnak, de ilyenkor jöhetnek a jól bevált vízparti időtöltések: a keresztrejtvényfejtés, az olvasás, a kártyázás vagy éppen a társasjátékozás, esetleg egy kis színezés.

Fotó: Unsplash

(howto-simplify.com)