Ha a hosszú hétvégét – vagy legalábbis egy részét – az otthoni pihenésnek szentelnétek, akkor érdemes egy kicsit kényeztetni magatokat kívül-belül. Ehhez adunk néhány ötletet.

nő-kádban-relaxál

Első lépés: a test felkészítése

Tárjátok ki az ablakot és lélegezzetek mélyeket a beáramló levegőből! Sőt, még jobb, ha eközben egy rövidebb mozgásprogramot is végigcsináltok. A jóga például nem túlzottan megerőltető és segít abban, hogy testileg és lelkileg is készen álljatok a változásra, a harmónia megtalálására. Minden más csak ezután jöhet!

Második lépés: meditáció a szentélyben

Egy forró fürdő mindig csábító, de ezt is lehet mesteri szinten űzni, ami már majdnem olyan, mintha profik kényeztetnének. Engedjétek tele a fürdőkádat vízzel, de ezúttal a habfürdőt hagyjátok a polcon, ugyanis most illóolajokra lesz szükség. Keverjetek össze 10 csepp levendula, 5 csepp kamilla, 3 csepp majoránna és 3 csepp zsálya illóolajat, 50 ml édesmandulaolajban – ez segít, hogy a keverék ne csak a víz felszínén lebegjen –, majd öntsétek a relaxáló elixírt a kádba és merüljetek el mélyen benne. Még jobb, ha a villanyt is lekapcsoljátok és csak mécsesekkel világítjátok meg a fürdőszobát, miközben halk, meditáló zene mellett pihenni próbáltok. 20-25 perc után úgy fogjátok érezni, mintha kicseréltek volna benneteket.

Harmadik lépés: szép külső

Miután kiszálltatok a forró vízből, vegyétek kezelésbe a bőrt testápolóval, ez a meleg víz szárító hatása miatt különösen fontos. Ezután bújjatok egy meleg köntösbe, fogjátok hátra a hajatokat és tegyetek fel egy hidratáló pakolást. A szaunaszerű párában a pórusok jól kitágulnak, így egy bőrradíros keverékkel – például olívaolaj és durva szemű cukor egyvelegével – eltávolíthatjátok az elhalt hámsejteket.

Negyedik lépés: kényeztetés a testnek

Miközben arra vártok, hogy a pakolást lemossátok – ez körülbelül 10-15 percet jelent –, érdemes gyorsan a lábat is kezelésbe venni.  Ha megvagytok vele, krémezzétek be alaposan – ne maradjon ki sem a sarok, sem a lábfej, de egyetlen lábujjköz sem –, végül húzzatok fel egy puha zoknit, hogy a bőrnek legyen ideje alaposan beszívni a hidratálót.

Ötödik lépés: lelki feltöltődés

Nem csak a külső megszépítése, de a belső harmónia megtalálása is a házi wellnessprogram része. Ezt többféleképpen értendő: egyrészt leheveredhetek a kanapéra egy jó könyv társaságában, másrészt megnézhetitek a kedvenc filmeteket is DVD-n – persze szigorúan csak valami vidámat. De tetszés szerint akár a színezésbe is foghattok, ha úgy érzitek, ez segít a teljes kikapcsolódásban. A lényeg, hogy ne csináljatok semmi megerőltetőt!

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock