Az izmok fitten tartása talán gyötrelmes mindennapi odafigyelésnek tűnik, de hosszútávon nagyon is kifizetődő vállalkozás. Eláruljuk, hogyan kezdjetek neki.

nő-fut

Mozgás mindenek felett

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mozgásnak mekkora szerepe van az egészségmegőrzésben, így természetesen az izmok és ízületek fiatalon tartásában is. Ha ugyanis nem mozogtok eleget, az izmok meglazulnak, és ez komoly mozgásszervi panaszokhoz is vezethet – például porc- és csontkopáshoz, vagy csontritkuláshoz. Napi 15-20 perc tornával viszont mindez kiküszöbölhető, ezért azt javasoljuk, építsétek be az mozgást az életetekbe akár egy kiadós séta, futás, jóga, vagy akár komolyabb edzés formájában. Sőt, ha igazán jót tennétek magatokkal, akkor a mozgásformákat időnként váltogassátok, hiszen mindegyik más-más területet mozgat át.

Harmonikus életmód

Az életmód, mint minden másban, ebben a témában is meghatározó szempont. A dohányzás, a túl sok alkoholfogyasztás, mozgásszegény mindennapok, illetve az egészségtelen táplálkozás a szervezet egészére kihatnak, nem kímélik a porcokat, de az ízületeket sem, és ha most még nem is okoznak fájdalmat, szinte biztosra vehető, hogy idős korra sajgó testrészekhez vezetnek. Ezért nagyon fontos a kiegyensúlyozott életmód, mozgással, egészséges táplálkozással – erre a következő pontban térünk ki bővebben – és a testi-lelki harmónia kialakításával, melyhez például a jóga remek kezdet lehet.

A tápanyag-raktárak feltöltése

Biztosan ti is találkoztatok már az izomgörccsel valamilyen formában, akár lábfeszülésként, akár tarkómerevségként, vagy menstruációs görcs formájában. Ezek mind valamilyen tápanyaghiányt jeleznek, melyet az étrenddel könnyen helyre lehet állítani. A kalciumban, magnéziumban és káliumban gazdag ételek, mint például a tejtermékek, a tengeri halak, az olajos magvak, illetve a zöldségek és a gyümölcsök tudatos fogyasztásával étrend-kiegészítők nélkül is fenntartható az izmok egészsége, ezekből próbáljatok minél többet fogyasztani. Persze izomgörcsöt a túlerőltetés is okozhat, ebben az esetben inkább egy lazító masszázs, vagy egy forró fürdő az, ami segíthet.

A témáról még többet a Nők Lapja 17. számában olvashattok, ami az előfizetőkhöz április 26-án, az újságárusokhoz pedig április 27-én érkezik meg.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock