Jógával a pihentető alvásért

Nehezen alszol el? Órákig forgolódsz az ágyban, mégsem jön álom a szemedre? Pirulák helyett próbálkozz természetes altatóval! Teszteld a jógát a zavartalan alvásért!

Jógával a pihentető alvásért
A jóga ellazítja a testet és az elmét, segít megnyugodni egy stresszes nap után. Pozitív hatásait nem csak az edzőteremben, hanem akár otthon, párnák között is érezheted. Használatával a kavargó gondolatok elillannak, a test megnyugszik.  A nyújtó-lazító gyakorlatokat akár az ágyban, pizsamában is végezheted.

1. Kezdőpóz

Helyezkedj el az ágyon törökülésben, kezeidet rakd a térdedre. A gerinced tartsd egyenesen. Fókuszálj arra, ahogy a vállaiddal az ágy felé közelítesz. Vegyél három mély lélegzetet, és minden be- és kilégzésnél számolj el háromig. A légzéskontroll segít a relaxációban.

Kezdőpóz

2. Pillangópóz

A pillangópóz segíti a csípőízületek nyújtását, ami kiemelten fontos egy hosszú, ülőmunkával töltött nap után. Helyezd át úgy a lábadat, hogy a sarkaid összeérjenek. Tartsd a gerinced egyenesen, és folytasd a lassú, mély lélegzést. Ha a csípőízületed engedi, hajolj rá a lábaidra, és maradj itt öt lélegzeten keresztül.

3. Ülőpozícióban előrehajlás

Ez a pozíció segít megnyújtani a combhajlító izmokat. Lassan nyújtsd ki a lábad. Egyenes gerinccel kezdj el előre dőlni, a kezeiddel segítsd a mozdulatot. Minden kilélegzésnél próbálj egy kicsit előrébb hajolni. Addig folytasd, amíg az izmaid nem húzódnak. Tartsd ki a pózt 5-10 légzésig.

Előrehajlás

4. Galambpóz

Ez a testhelyzet növeli a csípő hajlékonyságát, és segít megszabadulni a feszültségtől. Helyezkedj el gátfutó pózban (egyik láb elől hajlítva, másik hátul nyújtva), a kezeidet tartsd a lábad mellett. Lassan hajolj előre a hajlított lábadra. Tartsd meg néhány légzésig, majd ismételd a másik oldalra is.

5. Gyermekpóz

A gyermekpóz segít, hogy ellazítsd a gerinced, a vállaid és a nyakad. Ülj a sarkadra, a nagylábujjaid érjenek össze. Tartsd zárva a térdeid, vagy csak annyira nyisd szét, amennyire a csípődnek szükséges. Nyújtsd előre a kezeidet, miközben a törzseddel előrehajolsz a lábadra. Az arcod nézzen lefelé. Maradj így öt légzésig.

6. Térdek a mellkashoz

Ez a testhelyzet segíti a fej és a nyak vérkeringését, felszabadítja a maradék feszültséget is a háti szakaszból. Feküdj a hátadra, a térdeidet behajlítva húzd a mellkasodra. A karoddal öleld át a térdeket, a csípőt és a derekat tartsd az ágyon. Ringatózz jobbra-balra, masszírozd végig a gerinced.

Jógával a pihentető alvásért_03

7. Hullapóz (Shavasana)

Ez a végpozíció mély, meditatív nyugalmat biztosít, amely tökéletes kiindulópont a pihentető alváshoz. Lassan nyújtsd ki a lábad, karjaid fektesd a tested mellé, tenyérrel felfelé. Csukd be a szemed, koncentrálj a légzésedre.  Pihenj így, amíg kényelmes. Vagy amíg el nem alszol!

Szöveg: Sz.O.

Fotó: fitwirr.com

Forrás: www.blog.craneandcanopy.com