Így teremti meg a harmóniát az életében 8 hazai híresség

A harmónia megteremtéséhez gyakran elég egy jó könyv, egy üdítő séta vagy egy kellemes zene. Kíváncsi vagy, mások mivel kapcsolódnak ki? Összeállításunkban néhány hazai híres hölgy mesél arról, hogyan győzik le a stresszt, és honnan gyűjtenek energiát.

1

Király Linda, énekesnő:
– Tökéletes stresszoldás a kutyáimmal való séta és a szeretteimmel való időtöltés. Sikerült beilleszteni a hétköznapjaimba a rendszeres reggeli és esti meditációt. Hiszem azt, hogy a saját bensőnk felé tett utazás többet és nagyobb kikapcsolódást jelent, sokkal relaxálóbb élmény, mint egy távoli országban megejtett túra. Aki végigmegy a belső úton, arra gazdag jutalom vár: a legmagasabb fokú szellemi koncentráció és a legmélyebb testi ellazulás. Ha a meditáció során ráirányítjuk figyelmünket például a két szemöldök közötti részre, akkor pillanatok alatt oldhatjuk a feszültséget. Hiszen ezen a részen található a hipotalamusz, ami felelős a stresszhormon kibocsátásáért. Rendszeresen részt veszek sóbarlangban történő meditáción, ami nemcsak feloldja a légutakban lerakódott szennyeződéseket, hanem erősíti az immunrendszert, és közben teljes mértékben ellazít.

2

Keresztes Ildikó, énekesnő:
– Fellépések után általában még felfokozott lelkiállapotban vagyok, az agytekervényeim az ötödik sebességbe kapcsolva pörögnek. Ha vidéken lépek fel, akkor hazafelé az autóvezetés tökéletesen kikapcsol. A lazításban nagy segítségemre vannak a különböző gyógynövényekből készült teák. Tudom, hogy meg kellene tanulni meditálni, mert ily módon képes lennék lecsendesíteni az elmémet, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan hozhatnám magam az üresség állapotába. Amikor hazautazom Erdélybe, ahol a szeretteim laknak, és a gyermekkori barátom él, a velük eltöltött idő feltölti az energiaraktáraimat. Az erdélyi havasokban és a tenger mellett sikerül tökéletesen töltekezni. Itt érzek valami egészen különös, megfoghatatlan erőt. Amikor hallom a nagy víz morajlását, vagy látom az egekbe törő hegyeket, a csönd a lelkemig hatol, és ez teljesen feltölt erővel.

3

Fehér Anna, színművésznő:
– Az első és legfontosabb feladat a stressz okának a felderítése és megszüntetése. Az én esetemben tökéletes feszültségfelszámoló a mozgás, ezen belül a klasszikus elemeket tartalmazó gimnasztika, valamint kiegészítő sportként a futás, amelynek űzését a közelmúltban kezdtem el. Az energiával való töltekezés legjobb módszere a pihentető, mély alvás, hiszen ennek hiánya komolyan legyengülhet még az immunrendszer is. Lelki energiaraktárainkat feltölthetjük úgy is, ha nem siklunk át azok fölött a jó dolgok fölött, amelyek az életünket boldogabbá teszik. Örülni tudunk az elért eredményeinknek és az élet apró szépségeinek. De az igazán jóízű nevetés is oldja a feszültséget, sőt nemcsak kiegyensúlyozottá tehet, hanem óvja egészségünket is. És persze a legfőbb, csodálatos energiaforrásom a kisfiam!

4

Udvaros Dorottya, színművésznő:
– A színházi stressztől általában már az előadás alatt megszabadulok, és a darab végére szinte euforikus állapotba kerülök. Egyébként a feszültség legjobb levezetésének és egyben az energiaraktárak felöltésének a legjobb módszere számomra a bodyart- mozgásforma. Ez a módszer a jin-jang elvén alapszik, amikor is a mozdulatokat mindig a belégzés-kilégzés ritmusára és tempójára végezzük. Ebben a mozgásban benne vannak az aerobik, a jóga- és a csígyakorlatok, a nyújtás és a pilátesz elemei is. Ez az úgynevezett test és lélek-tréning nemcsak ellazít és feltölt, hanem olyan értékes dolgokra is megtanít, mint az önfegyelem, önismeret, és jó hatást gyakorol a mozgásszervekre is. Emellett a négy kutyámmal való séta a természetben szintén jókedvre hangol.

Janza Kata

Janza Kata, énekesnő:
– Nemcsak azt tanultam meg, hogyan tegyek különbséget jó és rossz stressz között. Hanem azt is, hogyan tudom kezelni, megszüntetni azt a nyomást, amely a testemet és a lelkemet is folyamatos, intenzív védekező állásba kényszeríti. Míg korábban, ha feszült szituáció alakult ki, akkor ezt azonnal megosztottam a környezetemmel, kikértem a körülöttem lévők véleményét. Most már nem kívülről várom a segítséget, nem rágódom napokon keresztül, hanem mérlegelek, és egyedül döntök, illetve győzöm le a stresszt. Lelki energiaraktáraimat gyorsan fel tudom tölteni a pozitív gondolkodással, a testi feltöltődést pedig tornával oldom meg. Nagyon szeretek vásárolgatni, üzletekben bóklászni, ami szintén jó hatást gyakorol a kedélyállapotomra. És imádom a kávét, odavagyok a kávékülönlegességekért, az évek során baristává képeztem magam. Ez a tevékenység testileg és lelkileg egyaránt feldobottá tesz.

6

Gregor Bernadett, színművésznő:
– Minden este, amikor színpadra lépek, stresszes lelkiállapotba kerülök, amit hazaérkezve a négy macskám és a két kutyám tökéletesen felold. A macskákat valamiféle titokzatosság lengi körül, és olyan mágiát sugároznak magukból, amit nagyon nehéz megmagyarázni. Szinte semmi sem hat megnyugtatóbban, mint a macska dorombolása, illetve a kutyusok simogatása. Valahol azt olvastam, hogy a cicák dorombolása nemcsak jó érzést vált ki, ellazít, hanem fizikai energiát is ad. Sőt, a dorombolásuk állítólag 27-44 herzig terjedő vibrációt idéz elő, ami meggyorsítja a betegségből való gyógyulásunkat. Ez a frekvenciatartomány enyhíti a fájdalmunkat, a csonttörés gyorsabban gyógyul, az izmok és az inak is hamarabb regenerálódnak. Vagyis a szőrös kis négylábúakkal való kapcsolatban energiát tankolhatunk, és segítenek megőrizni az egészségünket is.

7

Pécsi Ildikó, színművésznő:
– Megpróbálom távol tartani magamat azoktól az emberektől, hírektől, helyzetektől, amik miatt stresszes állapotba kerülhetnék, illetve ahol rabolhatják az energiámat. Nekem megvan az, amivel testileg és lelkileg is töltekezhetek, és az is, ami segít a harmónia megőrzésében: a férjem és a fiam, a drága közönségem szeretete, valamint a csodálatos kertem. A fákról amúgy is úgy tartják, hogy elszívják az ember negatív gondolatait, és pozitív energiával töltenek fel. Ez a hit talán azért alakulhatott ki, mert a fák nemcsak hihetetlenül nagy energiával rendelkeznek, hanem ugyanolyan élőlények, mint maga az ember. Innen eredhet a hit, hogy a fákkal való testi kapcsolat testi-lelki energiával ajándékoz meg minket.

8

Horgas Eszter, fuvolaművész:
– A zenével és a nordic walking segítségével oldom eredményesen a stresszt. A testmozgás endorfint, „boldogsághormont” termel, ezért segít elűzni a mindennapi stresszt, sőt talán még a depressziót is. Fontos, hogy jó szívvel kezdjünk neki a testgyakorlásnak, és ne valami kipipálandó, nyűgös napi feladatként kezeljük! A nordic walking „örömsport”, ajánlom mindenkinek! Nagyon szeretem a gyógyteákat, a reggelt hangulatjavító, orbáncfüvet és citromfüvet tartalmazó keverékkel kezdem. Este pedig nagyon szeretek levendulás vízben „lubickolni”, ami nemcsak a feszültséget csökkenti, hanem vitalizáló, valamint könnyebben álomba szenderít.

A cikk a Nők Lapja Ezotéria 2015/6. lapszámában jelent meg.

 

Fotók: Thinkstock, Archívum, TV2, SMAG