Nélkülözhetetlen illóolajok a házi patikába a természetesség jegyében

Pirulákhoz nyúlni fájdalom vagy esetleg fertőzés esetén sokak számára kézenfekvő megoldás, pedig a 100%-ban koncentrált, természetes illóolajok segítségével sok egészségügyi probléma megszüntethető. Szerintünk érdemes ezekkel is próbálkozni.

Borsmenta

A borsmenta a hétköznapokban a frissesség illatát jelenti, nincs ez másképp az illóolajjal sem. A mentolos illat élénkíti a testet és az elmét, sőt, kifejezetten hasznos orrdugulás esetén is. Emellett enyhíti a fejfájást és a bőrbe masszírozva a sportolás okozta izomgörcsöket is feloldja.

Citrom

A citrusos illatok megnyugtatják az elmét, sőt, képesek a kedélyállapot változásokat is kezelni – depresszió természetes kezelésére is szokták ajánlani. Egy stresszes nap után igazi megnyugvást hoznak a szellemnek.

Levendula

A levendula elősegíti a relaxációt és a pihentető alvást, emellett fájdalomcsillapító hatással is bír – menstruációs görcsök esetén például kifejezetten hasznos –, sőt a nyári rovarcsípések is jól kezelhetőek vele, mert megszünteti a fájdalmat és a viszketést.

Gyömbér

Émelygés enyhítésére szokták a gyömbérteát vagy a gyömbéres cukorkát ajánlani, de az illóolaj is hasonló hatású. Ha hányingerrel küszködünk, érdemes ezzel inhalálni.

Grépfrút

Tanulmányok szerint a grépfrútolaj belélegzése hatással van az éhségérzetért felelős idegekre, vagyis ha ezt szaglásszuk, nem leszünk olyan hamar éhesek.

Eukaliptusz

Orrdugulás, fejfájás, arcüreggyulladás és más hasonszőrű tünetek esetén az eukaliptusz nyújt hatékony segítséget, a mentolos illat ugyanis kitisztítja a légutakat. Náthás időszakban érdemes hetente egyszer forró eukaliptuszos gőz felett inhalálni, hogy elkerüljük vagy éppen legyőzzük a betegséget.

Édes narancs

Az édes narancs illóolaj csökkenti a szorongást és segít megőrizni a hidegvérünket stresszes helyzetekben.

Rozmaring

A rozmaring fűszeres illata fokozza a koncentrációt és a mentális képességeket, sőt, még a memóriára is jótékony hatással van. Hosszú munkanapok előtt érdemes otthon párologtatni belőle.

Teafa

A teafaolaj gombaölő, antiszeptikus és antibakteriális hatóanyag, így fertőzések esetén – többek között pattanások és korpa ellen is – hatékony ellenszer. Az olajat azonban nem szabad önmagában a bőrre kenni, mindenképp más hordozóolajjal – például olívaolajjal – társítva használjuk, nehogy irritáció okozzon.

Az illóolajok használata természetesen nem helyettesíti a megfelelő gyógyszeres kezelést komoly probléma esetén, ezért fokozottan figyeljetek rá, hogy mikor vetitek be őket! Használatuk előtt fontos tájékozódni, hogy a jótékony hatásukon túl nem okozhatnak-e allergiás reakciót nálatok!

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(health.com)