A drasztikusan változó időjárás nagyon megviseli a frontra érzékenyeket, akiknél a legtöbbször migrénes fejfájás formájában jelentkezik a probléma. A túlzott gyógyszerszedés helyett azonban vannak olyan természetes módszerek, amelyekkel enyhíthetjük a fájdalmat.

Stresszkezelés

A sok gondba belefájdul az ember feje – tartja a mondás, ami nagyon pontosan rámutat a migrén egyik gyakori okára, a túlzott stresszre. Éppen ezért nem árt, ha arra is kellő figyelmet fordítunk, hogy a mindennapjainkból kiirtsuk a bénító feszültséget. Mozgással rengeteg endorfint szabadíthatunk fel a szervezetünkben, ami segít elengedni a napi problémákat. Mi a jógára esküszünk, ami nemcsak a testet, hanem a lelket is pozitív energiákkal tölti fel. Emellett fontos, hogy odafigyeljünk a pihentető alvásra is, de még számtalan olyan hétköznapi módszer létezik, amivel el tudjuk űzni a szorongást.

Masszázs

Annak ellenére, hogy klinikai kutatások nem támasztották alá egyértelműen, hogy a masszázzsal kezelni lehet a fejfájást, az egyértelműen bizonyított, hogy csökkenti a stresszt. Segít a tömött, letapadt izmok feloldásában a váll hátsó részén és a nyakon, ezzel pedig fokozza a véráramlást ezeken a területeken.

Gyógynövények

Mi a természetes gyógymódok hívei vagyunk, ezért a fejfájásunkat is igyekszünk olyan gyógynövényekkel kezelni, amelyek igen hatásosak a fájdalomcsillapításban. Az őszi margitvirág például az egyik legkedveltebb növény, amit a migrén tüneteinek enyhítésére használnak. De a levendula és a citromfű használata is ajánlott, ezeknek stresszoldó hatásuk van, fájdalomcsillapításra pedig még a rozmaring alkalmas. Figyelem, a gyógynövények hatóanyagairól mindenképpen tájékozódjatok, hogy nem vagytok-e rájuk allergiásak, és csak ezután alkalmazzátok őket!

Aromaterápia

Az illóolajok belégzése, illetve a bőrünkbe való bedörzsölése enyhíti a stresszt, segít ellazulni és csökkenti a fájdalmat – jobban mondva befolyásolja, ahogyan érzékeljük azt. A fejfájásra a leghatásosabb olajok a levendula, a gyömbér és a borsmenta, ezekből nem árt, ha otthon mindig tarunk egy kis üvegcsével. Akárcsak a gyógynövények esetében, az illóolajokról is fontos előre tájékozódni, nehogy irritációt okozzanak a használat során.

Egészséges étkezés

Bizonyos ételek – mint például a citrusfélék, a csokoládé vagy a vörösbor – fogyasztása néhány embernél fejfájást eredményezhet. Nem árt, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy felismerjük a fájdalom okozóit és kiiktassuk őket az étrendünkből. A legjobb, ha kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag, egészséges étrendet követtek, ám mielőtt életmódot váltanátok, mindenképp egyeztessetek orvossal és dietetikussal!

Akupunktúra

Annak ellenére, hogy Magyarországon nem széles körben elterjedt, az ősi kínai technikának köszönhetően mégis nagyon hatásosan kezelhető rengeteg szervi probléma. A vékony tűket a testben megtalálható gócpontokba szúrják, ezzel olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel, amelyek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, akárcsak az endorfin. Emellett arra ösztönözhetik az agyat, hogy olyan anyagokat bocsásson ki, amelyek a különböző sejtek között közvetítenek jeleket, ezzel erősítve az immunrendszert. Tehát nemcsak a krónikus, migrénes fejfájás tüneteit csökkentheti tartósan az akupunktúra, hanem a szervezetünket is ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben. A kulcs a megfelelő szakember megtalálása.

Fotó: Thinkstock

(webmd.com)