Memóriafejlesztő tippek, hogy mindig emlékezz, hová tetted a kulcsod

Egészen meghökkentő, hogy az embernek mennyi információt kell naponta észben tartania onnantól kezdve, hol parkolt, egészen a számítógépén használt jelszavakig – nem is csoda, ha néha elfelejt ezt-azt. Vannak azonban olyan módszerek, melyekkel többé nem okoz majd fejtörést emlékezni még a legapróbb részletekre sem.

Businesswoman with sticky note on forehead

Építs „memória palotát”!

A térbeli emlékeink általában erősebbek, mint azok, amelyek bizonyos szavakra vagy tárgyakra vonatkoznak. Sokkal könnyebb például felidézni, hol hagytad a strandoláshoz szükséges kellékeket a lakásban, mint a bevásárló listán szereplő termékeket. Ha utóbbit szeretnéd memorizálni, létre kell hoznod egy „memória palotát” a fejedben. Egy olyan teret, melyben a lakásodhoz hasonlóan mindennek megvan a helye. Ezek után nincs más teendőd, mint elképzelni, hogy a megvásárolni kívánt termékek merre helyezkednek el ebben a palotában: a nappaliban a kanapét almák borítják, a hálószobában pedig a földön törlőkendők hevernek.

Képzelj el egy jelenetet!

A vizuális memória hasonló módon működik, mint egy kamera: amit látsz, az ugyanolyan nyomatot hagy az agyadban, mint ahogyan egy fénykép készül. Az ok, amely miatt sok esetben rossz helyen keresed a kulcsot, vagy a pénztárcádat az, hogy az agyad ehhez hasonló emlékek ezreit kódolta már. Ahhoz, hogy fejleszd a memóriádat, ezeket a visszaemlékezéseket markánsan el kell választanod egymástól. Ennek az egyik leghatékonyabb módja, ha egy jelenetbe ágyazva jegyzed meg például azt, hova helyezted a kulcsaidat: képzeld el, milyen felületen – fán, betonon vagy acélon – fekszenek a kulcsok, milyen színek dominálnak a háttérben, milyen tárgy van a közelükben, ami könnyen megjegyezhető.

Az érzelmi kapcsolódás az emlékezésben is segít

Egy adott helyhez vagy tárgyhoz fűződő érzelmi kapcsolatod segít abban, hogy apróbb részleteket is felidézz belőle. Egy friss kutatás során, melyet a Harvard és a MIT tudósai végeztek, kiderült, hogy az emberek jobban fel tudnak idézni fényképeket, mint néhány egyszerű ábra színét. A magyarázat abban rejlik, hogy az emberek a fotókhoz érzelmeket és saját emlékeiket képesek kötni, az ilyen információk pedig könnyebben megmaradnak.

Így trenírozhatod a memóriádat szavakkal

Ha meghatározott sorrendben kell megjegyezned szavakat, nincs más dolgod, minthogy kezdőbetűjükből egy új szót alkotsz. A színskálán szereplő árnyalatok angol megfelelőjét például Roy G. Biv (Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, Violet) nevével lehet előhívni. Ez önmagában nem egy tanulási technika, csak segít olyan struktúrákat létrehozni, melyek megkönnyítik a már megjegyzett információ előhívását.

Érdemes az új információkat már régebb óta ismert dolgokhoz kötni

Egyes megállapítások szerint, ha valakinek a foglalkozása szűcs, az könnyebben előhívható, mint ha a vezetékneve lenne Szűcs. A tulajdonnévhez ugyanis általában semmilyen kötődése nincs az embernek, de a szűcs, mint köznév azonban már gyerekkorunk óta ismert. Minél jobban tudod tehát az új információt egy előzetesen már ismert dologhoz kötni, annál könnyebben előhívható lesz.

Szerző: F.R.

Forrás: businessinsider.com

Fotó: Thinkstock