Az önértékelési problémák sokkal több embert érintenek, mint azt bárki hinné, sőt nem kizárt, hogy ti is ebben a cipőben jártok. Ha így van, kezdetnek az alábbi módszerekkel érdemes próbálkozni!

nő-lépcső

Éljétek meg a pillanatot

Közhelyesen hangzik, de tényleg sokat számít, ha nem folyton a múlton vagy a jövőn rágódtok, hanem megpróbáltok a jelennek élni, ilyenkor ugyanis sokkal tudatosabban reagáltok a saját érzelmeitekre és tetteitekre.

Írjatok naplót

A napló olyan, mint egy tükör, csak épp nem a külcsínt, hanem a tudatalatti legmélyebb gondolatait tárja elétek. Általa elkülöníthetitek azokat a negatív gondolatokat, amelyek gátolják az önértékelés növekedését, és csak a pozitívokra fókuszálhattok, melyek teret nyitnak a saját megbecsülésetekhez.

Ne ítélkezzetek

Nagyon nehéz a kudarcokat önostorozás nélkül megélni, de meg kell tanulni az ítélkezést elengedni. Igen, előfordul, hogy az életben nem minden úgy sikerül, ahogy reméltétek, de ezen túl kell lépni, mert a siker egyik kulcsa az elfogadás, szégyenérzet nélkül.

Kapcsolódjatok önmagatokhoz

Az ember hajlamos robotpilóta üzemmódra kapcsolni gondolkodás és viselkedés tekintetében is, ha önértékelési zavarokkal küzd, ezért kell valami, ami arra sarkallja, hogy ismét kapcsolódjon önmagához. A meditáció erre tökéletesen alkalmas, segítségével megtanulhatjátok elengedni a csapongó gondolatokat, félelmeket, és minden olyat, ami visszahúz benneteket a fejlődésben.

Legyetek aktívak

Az éberség arra ösztönöz, hogy aktívan és magabiztosan tudjatok fellépni az élet minden területén. Innen már csak egy lépés a korábban említett tudatosság, ami lehetővé teszi, hogy tényleges főszereplők legyetek a saját életetekben.

Használjátok ki az újdonság varázsát

Tekintsetek úgy mindenre, mintha először látnátok: legyen meg bennetek a nyitottság, a vágy és a várakozás izgalma, mert az új világkép új gondolatokat szül, így a régi, berögzült viselkedésmintákat magatok mögött hagyhatjátok.

Tanuljatok meg elengedni

Ha valaminek vagy valakinek mennie kell, akkor hagyjátok menni! Bízzatok magatokban, a saját döntéseitekben, mert a belsőtök mindig megsúgja, mi a jó nektek. És ami még fontosabb, sose vonjátok kétségbe a döntéseteket, mert ez aláaknázza a magabiztosságot!

Szöveg: D.A.

Forrás: psychologies.co.uk

Fotó: Thinkstock