Étkezési zavarok és párkapcsolat. Hogyan befolyásolja az egyik a másikat, és mit tehetünk a gyógyulás érdekében?

A párkapcsolati problémák és a táplálkozási zavarok egyáltalán nem állnak messze egymástól. Az étkezési problémákkal küzdőknek jellemzően az élet más területein is elakadásaik vannak, sokan például pont ezért sem képesek megfelelő kapcsolatot és intim közelséget kialakítani másokkal. Vajon hogyan lehet ezen segíteni?

A depressziós állapot, az öröm és boldogság hiánya, a céltalanság és kilátástalanság mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az „evésbe meneküljünk”. Ezzel a pótcselekvéssel kompenzálunk és adunk magunknak pillanatnyi élvezetet, örömöt. Az okok persze minden érintett esetében egyediek, a legmélyebb pszichológiai indíttatás viszont hasonló lehet. Bűn, szégyen, félelem – ezek mind megjelennek az étkezési zavarokkal küzdők életében. A túlzott evés vagy éppen az ételek kóros megvonása ráadásul összefüggésben állhat az intimitással (is). Az anorexiában küzdőknél a „zsírtól való félelem” például olykor metaforikus hangja a félelemnek, ami sok esetben a szexualitástól való félelemmel is azonosítható.

Az étkezési zavarok helyreállítása természetesen időt, elszántságot és szakember általi segítséget is igényel, azonban ennek hatására visszatalálhatunk önmagunkhoz, kibékülhetünk a testünkkel, és a kapcsolati, valamint szexuális életünket is kellemesebb mederbe terelhetjük. A magunkról való gondoskodás és gondolkodás változást és komoly tanulási folyamatot idézhet elő, melynek során elsajátíthatjuk, hogy miből meríthetünk erőt, és hogyan szerethetjük (meg) önmagunkat. Ilyenkor azt is fontos kihangsúlyozni, hogy mik azok a dolgok, amiket pozitívnak látunk magunkban, ahelyett, hogy a hiányosságainkra és negatív tulajdonságainkra koncentrálnánk. Ezek a technikák együttesen vihetnek közelebb saját magunkhoz, és javíthatják a viszonyunkat a testünkkel és az intimitással kapcsolatban is.

Kérdések és válaszok

Ha ilyen helyzetben vagyunk, érdemes néhány kérdést feltenni magunknak – a terápia alkalmával a terapeuta szakember is hasonló irányított kérdésekkel segít megtalálni magunkban a válaszokat. A kérdések feltevésével és megválaszolásával elkezdődhet egy változási hullám, ami az idő múlásával látható eredményekkel jár majd, ha mi magunk is megdolgozunk ezért. A következőkön mindenképpen érdemes elgondolkodni, ha a szóban forgó probléma az esetünkben is fennáll:

  • Miért választjuk az evés okozta örömöket a még nagyobb boldogságot adó emberi kapcsolatok helyett?
  • A bűntudat és a szégyenérzet mennyire van jelen az életünkben?
  • Volt valamilyen trauma, ami kiválthatta az étkezési zavarok megjelenését?
  • Volt már olyan alkalom, hogy evéssel próbáltuk kompenzálni valamely érzelem hiányát?
  • Milyen tapasztalataink és észrevételeink vannak az együttlétekről?
  • Mi az, ami igazán boldoggá tesz, vagy kellemes érzést okoz?
  • Mit jelent az örömteli élet és mi jelenti számunkra az egészséges párkapcsolatot?
  • Mit jelent számunkra a fizikai és szexuális öröm?

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)