pozitivitás

Hatékony módszerek, amikkel elűzhetjük a negatív gondolatokat

Albert Einstein egyszer azt mondta: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” Milyen igaza volt! Az egyetlen módja annak, hogy jobban érezzük magunkat, és leküzdjük a negatív gondolatokat, az az, ha kitaláljuk, hogyan állhatnánk kicsit másképpen a dolgokhoz. Íme, néhány javaslat!

A türelem rózsát terem

Egyszerűsítsük az életünket azzal, hogy a magánéletünkben csökkentjük az érzelmi kirohanásaink számát, és nem generálunk feleslegesen problémákat. Ha változást szeretnénk elérni például a párkapcsolatunkban, az első lépés, hogy elfelejtjük az indulatos párbeszédet, és megpróbálunk a kétes helyzetekben is nyugodtak maradni.

Derűs ébredés

Azt, hogy az adott nap jó lesz-e vagy sem, már az ébredés utáni pillanatban eldöntjük. Ezért reggelente, még mielőtt kinyitnánk a szemünket, határozzuk el magunkban, hogy jó napunk lesz! Ha a dolgok mégsem úgy alakulnak, ahogy azt elképzeltük, emlékeztessük magunkat arra, hogy minden nap egy új lehetőség. Ha ma nem sikerült, sikerülni fog holnap.

Önfejlesztés egyénileg

Keressünk egy sajátos önfejlesztési utat! Iratkozzunk be egy online tanfolyamra, ami már régóta érdekel, segítsünk valamiben egy olyan embernek, akire felnézünk vagy olvassunk el egy új könyvet. Az igazság az, hogy nehéz jelentős változásokat elérni anélkül, hogy érzelmi támogatást, megerősítést kapnánk azoktól, akik hasonló cipőben járnak.

Vizualizáljuk az új énünket!

A legfontosabb az elhatározás, éppen ezért döntsük el, és emlékeztessük magunkat arra, hogy másképpen szeretnénk mostantól élni. Képzeljük el magunkat ebben az új szituációban, és a nap több pontján is vizualizáljuk megújult önmagunkat az elménkben. A vizualizációs gyakorlatokat évtizedek óta használják a gyógyításban, de a sportolók teljesítményét is előremozdítja. Ha náluk működött, akkor nálunk is fog!

A legjobb terápia: segítsünk másokon!

Ha azt érezzük, hogy túlnő rajtunk egy probléma, próbáljunk meg segíteni valakin! Lehet, hogy ez elsőre ellentmondásosnak tűnik, de azzal, hogy egy kis időre háttérbe szorítjuk magunkat, eltereljük a figyelmünket, lecsillapodik az elménk, így később sokkal tisztábban fogjuk látni a helyzetünket. Attól pedig, hogy másoknak segítünk, mi is jobban érezzük magunkat.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)