A nyári pihenés kihagyhatatlan kelléke egy jó könyv, egy olyan olvasnivaló, amit a nyaralásra vagy a hétvégi tóparti sétára is elvihetünk magunkkal. Ehhez hoztunk most ajánlót, amiből nemcsak virtuálisan, de a június 7. és 11. között a 89. Ünnepi Könyvhéten is válogathatunk.

Mogi Ken: Az ​ikigai kis könyve – Az örömteli élet titka

Central Könyvek, 2790 Ft

Az ikigai egy gondolkodásmód, amely képes megváltoztatni az életünket. Egy csoda, amely megmutatkozik a japánok rekordszámba menően hosszú élettartamában és tudatosságában, valamint az ország szépségében. Ez az élettapasztalattal és bölcsességgel teli, lenyűgöző könyv végigvezet bennünket a teljes és egészséges élet útján. Megmutatja, hogyan hozzuk ki a legtöbbet mindennapjainkból – legyen szó a karrierünkről vagy a szabadidőnkről. A Tokióban élő, sikeres neurológus, író és rádiós műsorvezető szerző segít felismernünk és felfedeznünk saját ikigainkat.

Cecelia Ahern: Lantmadár

Athenaeum Kiadó, 3999 Ft

Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és ezzel élete teljesen megváltozik. A sármos férfi egy forgatócsoport tagja, akikkel éppen a következő filmhez keresnek témát. Laura egyből felkelti az érdeklődésüket, a lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más – senki, csak az ausztrál lantmadár. Laura egy új élet reményében Dublinba megy a stábbal, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba, de a 21. század hozományaival is találkozik. A közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival is megismerkedik. Cecelia Ahern, az Utóirat: Szeretlek! című könyv szerzőjének legújabb regénye elgondolkodtató, szívmelengető szerelmi történet a mindenkiben ott lakozó szabadságvágyról és a világ zaja mögött megbúvó csendről.

Andrew Donkin, Eoin Colfer: Illegál – Egy kisfiú életveszélyes utazása a reménytől a túlélésig

Central Könyvek, 3490 Ft

Ebo magára maradt. A nővére hónapokkal ezelőtt elment, aztán a bátyja is eltűnt. Ebónak nem maradt más választása, mint vállalni az életveszélyes utazást Európa felé. A tizenkét éves fiú nagy utat tesz meg a Szaharán és Tripoli veszélyes utcáin keresztül, hogy végül eljusson a könyörtelen tengerig. Ám minden egyes lépéssel közelebb kerül ahhoz, amiben reménykedik: hogy új életet kezdhet. Egy különleges képregény egy utazásról, amelybe senki nem vág bele könnyen. Minden egyes ember más és más okból szánja rá magát az útra. És mindannyian – emberek.

Vass Virág: Sohanő

Central Könyvek, 3990 Ft

Zsófi, a harmincas éveiben járó cégvezető krónikus álmatlanságban szenved. Pedig legalább éjszakánként szívesen elszökne abból a világból, ahol a határidők, ovulációs naptárak, lépés- és kalóriaszámlálók diktálják a tempót. Egyre többet veszekszik Zsomborral, és bár minden orvos biztatja, csak nem jön a baba. Róza, alias Ms. Lipstick, a jó humorú, titokzatos újságíró nem annyira írói, inkább életstílusával arat sikereket a 20-as évek Amerikájában. Iszik, dohányzik, és esténként sokáig kimarad. Megdolgozik a pénzéért, és nem szabadkozik az élete miatt. Most hunyjuk le a szemünket. Mikor újra kinyitjuk, 1929 decemberét írjuk. Miközben mindketten vissza akarnak találni a szerelmükhöz, Zsófi és Róza farkasszemet néznek egymással…

Prof. Dr. Andreas Michalsen: Gyógyítás a természet erejével – Ami valóban segít

Central Könyvek, 3590 Ft

Ahogy a hagyományos orvoslás továbbra is nehezen fogadja el a természetes gyógymódokat, társadalmunk úgy nyílik meg egyre jobban az új irány felé: manapság a betegek egyre jelentősebb része inkább természetes alapú gyógyszereket, kezeléseket választana. A gyakran kiszámíthatatlan mellékhatásoknak és az erős bizalomvesztésnek köszönhetően a gyógyszeres kezelések megújulásra várnak. Számos belgyógyász fenntartja véleményét, miszerint a természetes gyógymód otthoni kuruzslás csupán, amely nélkülöz mindenféle tudományos hátteret. „Hamis gondolat – mondja Dr. Andreas Michalsen professzor, a berlini Immanuel Kórház főorvosa. – A modern természetgyógyászat igenis rendelkezik tudományos alapokkal, sőt csak itt találjuk meg korunk népbetegségeinek valódi okait és gyógyírét.”

Berg Judit: Lenge-foglalkoztató – Nyár

Central Könyvek, 1190 Ft

Azoknak a gyerkőcöknek, akik szeretnek színezni, böngészőket bújni és találós kérdéseket megfejteni, kötelező lesz idén nyáron Berg Judit legújabb foglalkoztató füzete. A kicsit próbára tehetik ügyességüket Füttyös Vilkó és a Nádtenger többi lakója segítségével. A kiadványban izgalmas felragasztható matricákat is találhatunk. A foglalkoztató feladatai a Lengemesék ismerete nélkül is élvezhetők, megoldhatók.

Mészöly Ágnes: Vágod? – Ellenpontok-sorozat 4. rész

Menő Könyvek, 2990 Ft

Lara és Petra óvodás koruk óta a legjobb barátnők. Egyszerre kezdtek táncolni, ugyanazt a gimnáziumot választották, és ugyanabba a fiúba szerettek bele. Csakhogy Áron – a szeretett fiú – egy másik lánnyal kezd járni, méghozzá az osztály legbalhésabb csajával, akinek türkizkék a haja és vagány bakancsot hord. Aztán egy véletlennek köszönhetően a különc lányra, Lettire terelődik a gyanú, hogy ellopta Petra méregdrága fejhallgatóját. Petra nem ártatlan a vádban és Lara is falaz neki. A kérdés, hogy mi a fontosabb a két lánynak, a barátságuk, vagy a szolidaritás valakivel, akit ki nem állhatnak? A történetet a két főszereplő lány szempontjából olvashatjuk, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is. Bármelyik történettel is kezdünk, izgalmas olvasásban lesz részünk. És hogy mi lesz a történet vége? A középső részből ez is kiderül!

Fredrik Backman: Egymás ellen

Animus Kiadó, 3980 Ft

Van egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki. Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt. A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek. Viszontláthatjuk benne mindazokat, akiknek életébe Backman remek, éleslátásról és együttérző lélekről tanúskodó történetszövésének segítségével már betekinthettünk. Magával ragadó könyv a hűségről, a barátságról és a mindennel dacoló szeretetről.

Yrsa Sigurðardóttir : Örvény

Animus Kiadó, 3980 Ft

Egy iskolában tíz éve elástak egy időkapszulát. A benne található fogalmazásokban a diákok leírták, milyennek képzelik a jövőt. Csakhogy a gyermeki elképzelések közé egy fenyegető üzenet is került, amely hat, monogrammal jelölt ember halálát jövendöli. Huldar, aki elvesztette vezetői pozícióját a rendőrségnél, úgy véli, ezzel a piti üggyel akarják távol tartani a valódi nyomozói munkától. Ugyan valószínűtlennek tartja, hogy bárki valóra váltaná kamaszkori fantáziáit, a biztonság kedvéért a gyerekpszichológus Freyja segítségét kéri, hogy kideríthesse, valós-e a fenyegetés. Nemsokára döbbenetes dolgok történnek: levágott testrészeket találnak egy kertben, majd meghal egy férfi, akinek monogramja egyezik a fenyegető üzenetben található egyik monogrammal. Megkezdődik a versenyfutás az idővel: Huldarnak és Freyjának meg kell találnia az üzenet íróját, azonosítania kell a potenciális áldozatokat és a gyilkost, amíg nem késő.

Marc Elsberg: ZERO – Tudják, mit teszel

Animus Kiadó, 3980 Ft

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt az ünnepelt közösségi oldalhoz, a Freemeehez. A feltörekvő alkalmazás adatokat gyűjt és elemez – és ennek révén jobb, sikeresebb életet ígér milliónyi felhasználójának. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik. Márpedig egy kamerákkal és okoseszközökkel teli világban nincs menekvés…

Erdős Zsuzsanna: Még sincs vége!

Menő Könyvek, 2990 Ft

Niki és Soma a két kamasz éppen csak összejöttek, de két hét járás után útjaik egy időre el is válnak. A fiú kénytelen elkísérni a szüleit egy féléves dél-afrikai kiküldetésre, de mindketten bíznak abban, hogy kibírják a távkapcsolatot. Hála az okos eszközöknek eleinte jól viselik a különlétet, és a barátaik is próbálják tartani bennük a lelket. Különösen a lányban, aki nem viseli olyan könnyen a távolságot. Soma is próbál beilleszkedni az új környezetébe, de néhány csapattársa nem fogadja nagy lelkesedéssel a röplabdacsapatban, ahová bejutott. Aztán jön a neheze: A fiú új barátaival egy koncertre megy a világ egyik végén, míg a lány egy szülinapi buliba a másikon… Erdős Zsuzsanna kamaszlelkek jó ismerője. Első könyve Vedd már észre! címmel tavaly jelent meg az Ellenpontok-sorozat részeként. Főhőseit annyira megkedvelte az olvasóközönség, hogy ma már önálló kötetekben követhetik Niki és Soma történeteit.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Pexels