A mély, igazi szerelmi kapcsolatok többek között attól működnek igazán, hogy a felek támogatják egymást, az esetek nagy részében nem ellenségként tekintenek a másikra és megfelelően működik közöttük a kommunikáció. Utóbbi kapcsán mutatunk kilenc olyan mondatot, amit jobb kerülni a békesség kedvéért.

„Ez az egész a te hibád!”

A másik hibáztatása egy lépéssel sem visz közelebb minket a megoldáshoz. Nem beszélve arról, hogy a kialakult helyzetért a legritkább esetben csupán egy ember a felelős.

„Az előző párom ezt mindig megcsinálta nekem!”

Hogy miért szörnyű ez a mondat, azt talán nem is kell magyaráznunk. Nem jó ötlet az előző párkapcsolatunkból bármilyen információt, emléket behozni az új kapcsolatba.

„Ez a leghülyébb ötlet, amit valaha hallottam.”

Ha szeretünk valakit, akkor kötelességünk támogatni, bármilyen vad ötlettel áll is elő. Persze előfordulhat, hogy teljesen abszurd a gondolat, ebben az esetben is inkább csak finoman jelezzük a fenntartásainkat, miközben biztosítjuk a másikat a támogatásunkról.

„A legszívesebben megütnélek!”

Még ha nem is lépünk a tettek mezejére, akkor se mondjunk ilyesmit, ha pedig a párunk az, aki fenyeget minket, akkor magyarázzuk el, mennyire helytelen dolog a testi fenyítés! A bántalmazó kapcsolat borzasztó, ha benne ragadnánk egy ilyen kapcsolatban, akkor mindenképpen kérjünk segítséget!

„Semmit nem tudsz rendesen megcsinálni!”

Ez az állítás az egyik legkárosabb, mert minél többször halljuk, annál inkább elhisszük. Ez a kijelentés rövid úton komoly önbizalomvesztéshez vezet.

„Én megmondtam…”

Hasonlóan rossz az alábbi változat is: „Nem mondom, hogy én megmondtam, de…”. Éppen eléggé rosszul érzi magát a másik csupán attól, hogy valami rosszul sült el, nem kell még nekünk is rátenni egy lapáttal.

„Ha szeretsz, akkor megteszed nekem…”

Manipulatív és egyáltalán nem fair dolog zsarolni a másikat. Ha szeretünk valakit, nagyobb valószínűséggel teszünk meg olyan dolgokat is, amiket egyébként nem szívesen vállalnánk.

„Ne viseld ezt a ruhát!”

Ne azt mondjuk, hogy mit ne viseljen a párunk, sokkal inkább azt hangsúlyozzuk, mi áll jól neki! Ez így sokkal gálánsabb.

„Veled teljesnek érzem magam.”

Persze elsőre nagyon kedves mondásnak tűnik, de idővel komoly problémák adódhatnak abból, ha a partner valóban így érzi. Az a nő vagy férfi, aki úgy érzi, csak akkor teljes, ha van mellette valaki, nagy valószínűséggel önbizalomhiánnyal (is) küzd. Az ember egy önálló individuum, saját célokkal, értékekkel.

Még több párkapcsolati témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché lapszámaiban.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(popsugar.com)