Ha problémával küzdünk és semmilyen alternatív módon nem tudjuk megoldani a helyzetet, akkor nincs más választásunk: fel kell keresnünk egy szakembert. Mindenki kerülhet nehéz életszituációba, ilyenkor pedig nem szabad elzárkózni a segítségkéréstől. Tisztában vagyunk vele, hogy terápiára menni nem a legkönnyebb feladat, éppen ezért összegyűjtöttünk pár támpontot, ami segítség lehet, ha ilyen helyzetbe kerülünk.

Az életünk tele van nehézségekkel, jól tudjuk, milyen a háztartás körüli teendőket naponta elvégezni, gyermeket nevelni, párkapcsolatban vagy házasságban élni, az idős szülőket gondozni, helytállni a munkában, törődni a barátainkkal és olykor időt szánni egy kis kikapcsolódásra is. Sok dolgunk van, nem csoda, ha az életünk valamelyik területén zavar alakul ki, és eluralkodik rajtunk a stressz, de még rosszabb, ha például veszteség ér minket. Hogyan lássunk neki a problémák megoldásának? Hol keressünk szakembert? Mi vár ránk?

1. Alaposan nézzünk körül!

Jó terapeutát találni legalább olyan nehéz, mint jó gyermekorvost vagy szemészt. Ne sajnáljuk a kereséstől az időt és csak akkor vágjunk bele a terápiába, ha megvan a legígéretesebb segítő.

2. Kifejezetten a problémánkhoz keressünk szakembert!

Nem mindegy, hogy ki milyen problémakörre szakosodott, és mint hogy fogfájással sem megyünk a belgyógyászatra, úgy a pszichológiában is meg kell találnunk a megfelelő területre specializálódott szakembert.

3. Keressük meg a hozzánk leginkább illő terápiatípust!

A terápia típusa legalább annyira fontos, mint a szakember kiválasztása. Ennek akár előre is utánanézhetünk (a szakemberek a weboldalaikon általában feltüntetik, hogy ők milyen módszerekkel dolgoznak), de megvárhatjuk az első ülést is, ahol terapeutánk kifejezetten a problémáinkhoz és személyiségünkhöz illő formát vagy formákat vázolja majd fel előttünk.

4. Igazítsuk a pénztárcánkhoz a szolgáltatást!

A normáltól egészen a méregdrága terápiáig mindent megtalálhatunk, nem árt viszont, ha a saját életmódunkhoz és határainkhoz igazítjuk az árakat, főleg, ha nem tudjuk még előre, mennyi alkalomra is lesz szükségünk.

5. Érdemes a lakhelyünkhöz közel keresgélni!

Ha hetente járunk terápiára (ez az ajánlott ülésgyakoriság), akkor jobban járunk, ha az otthonunkhoz vagy legalább a munkahelyünkhöz közel nézelődünk. A hétköznapi rohanásban nagyon is számít, hogy milyen távolságra utazunk a lelki egészségünk érdekében.

6. Ne készítsünk tervet már az első alkalom előtt!

Az ember izgul, mielőtt belevág egy terápiába, és több százszor is elképzeli milyen lesz az első alkalom. Ez elkerülhetetlen, de figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a tervezést, mert így könnyebben csalódhatunk.

7. Nincs okunk félni, a terápián történeteket minden esetben titoktartás védi

Egy terapeuta csak akkor tud velünk megfelelő munkát végezni, ha mi megadunk neki minden információt. Mi magunk is ezzel járunk a legjobban, hiszen minél őszintébben beszélünk a problémáinkról, annál hamarabb találhatunk rá közösen hatékony megoldást.

8. Ha aktívak vagyunk, azzal segítünk a terapeutának is

A terápia során alkalmazott módszerekben legyünk aktívak! Könnyebben feloldódhatunk, és intenzívebben felszínre kerülhetnek a legmélyebb érzelmeink és gondolataink. Így pedig könnyebb a munka is.

9. Fogadjuk el, hogy lesz, amikor rosszabbul érezzük majd magunkat

A terápia nem arról szól, hogy minden alkalommal egyre jobban és jobban érezzük majd magunkat. Ez egy hosszú munkafolyamat, ami mindenkire másképp hat, éppen ezért előfordulhat, hogy a sokadik alkalom után például sokkal nehezebbnek érezzük a helyzetünket, mint ez első után.

10. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, ha nem válik be a kiválasztott szakember, akkor válthatunk

Ha egy-két alkalom után azt érezzük, hogy nem kezdődött el bennünk semmi és nem is érzünk szimpátiát a segítő szakember iránt, akkor ne féljünk befejezni a közös munkás és új terapeuta után nézni. Ez egy nehéz és egymásra hangolódást igénylő folyamat, ezért fontos a személyes harmónia.

Nyitókép: Unsplash

(huffingtonpost.com)