A házasság nagy döntés, és mint minden nagy döntést, ezt is alaposan át kell gondolni. A következő témakörökről – bármennyire kényelmetlennek érezzük is –, mindenképpen érdemes megemlékezni, mert általuk reális képet kaphatunk a közös jövőről.

Pénz beszél

Pénzügyekről beszélni kényes, de elengedhetetlen feladat. Fontos, hogy megegyezzetek abban, hogy milyen arányban fizetitek a költségeket a közös életetek során, de például az is, hogy milyen típusú bankszámlát nyittok – sajátot vagy közöset, esetleg mindkettőt. Ha valamelyikőtöknek adósságai vannak – vagy ha közös hitelt terveztek felvenni –, akkor ezt a témát sem árt alaposan átrágni, így senkit nem ér majd meglepetés.

Családalapítás

Akartok gyereket? Ha igen, akkor hányat és milyen korkülönbséggel? Nyitottak vagytok az örökbefogadásra? Kipróbálnátok a természetes úton történő fogantatás más lehetőségeit, mielőtt az adoptálást választjátok? És még folytathatnánk tovább a sort, a családalapítással kapcsolatban ugyanis számos olyan kérdés felmerülhet, amit fontos a házasságkötés előtt tisztázni. A lényeg, hogy legyetek őszinték.

Az én házam, az én váram

Ha hosszú távra terveztek – márpedig házasságot arra tervez az ember – a letelepedés kérdése előbb-utóbb aktuálissá válik, tehát jó lehet az alapokat – azaz hogy vidéken vagy városban szeretnétek-e élni, esetleg külföldön, illetve, hogy családi- vagy társasházban – lefektetni már a nagy nap előtt. A pontos részleteket nem kell kidolgozni, a hangsúly itt inkább azon van, hogy tisztában legyetek egymás igényeivel.

Vallási hovatartozás

Ez különösen azoknál a pároknál érdekes, ahol az egyik fél mélyen hívő vagy más felekezetű, mint a másik. A vallási hovatartozás egyrészt befolyásolja az egyházi esküvő megkötését, másrészt a közös életetekre is hatással lehet. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a jövendőbeli gyerekeket melyik hit szerint kívánjátok felnevelni.

Az én munkám, a te munkád

A háztartás vezetése – különösen, ha már a házasságkötés előtt is együtt éltek – kissé banális téma, de mivel ez a párok között gyakori konfliktusforrás, nem érdemes kihagyni a pakliból. Tisztázzátok, ki milyen feladatokat lát el a lakásban, és próbáljatok meg egy mindkét fél számára kielégítő álláspontra jutni.

Névválasztás

Manapság a családnév megválasztására rengeteg alternatíva létezik, ám pont ez a sokszínűség sértődésre adhat okot. Ha az elején lefektetitek, hogy ki veszi fel a másik nevét – már ha egyáltalán felveszi –, illetve azt is, hogy a jövendőbeli gyerekek melyik fél családnevét fogják viselni, sok későbbi konfliktustól megkímélhetitek magatokat.

Rövid és hosszútávú célok

Nyilván rengeteg tényezőtől függ, hogy az ember élete hogyan alakul, de alapvetően mindenki tudja, hogy milyen célokkal vág bele a közös jövőbe. Ezekről azért fontos beszélni, mert ha két ember teljesen másra vágyik, az hosszútávon megoldatlan problémákat és vitákat szülhet.

A házasság miértje

A legtöbb pár anélkül vág bele a házasságba, hogy tisztázná, miért „hajtja igába a fejét”. De a nagybetűs Beszélgetés során olyan dolgok is előkerülhetnek, amik talán addig kimondatlanul maradtak, ezért érdemes sort keríteni rá. Nem az a cél, hogy megkérdőjelezzétek a házasságot, sokkal inkább arról van szó, hogy megtaláljátok azt a közös pontot, amiért mindketten teljes bizonyossággal vágtok bele a szertartásba.

Szöveg: D.A.

Forrás: huffingtonpost.com, goodmenpproject.com

Fotó: Thinkstock