Sokan hónapról hónapra élünk, rengeteget szorongunk a pénzügyeink miatt, így nem csoda, hogy a megtakarítás egy távoli álomnak tűnik. Pedig vannak olyan egészen hétköznapi módszerek, amik abban segítenek, hogy tudatosabban kezeljük a pénzügyeinket, és ez által stabilabb jövőt építsünk magunknak.

Törekedjünk tudatos vásárlásra

Ha úgy érezzük, túlterhelt a költségvetésünk, és a kiadási oldal az egeket veri, nem árt átgondolni és újratervezni a vásárlási szokásainkat. Az étkezéseinken rengeteget és hatékonyan tudunk spórolni. Ételrendelés, illetve a menzás ebéd helyett már az is nagy segítség, ha otthon készítjük el a heti menünket, hiszen így jóval olcsóbban jövünk ki. Számoljátok ki a menza és a házi koszt költségeit! Ez jó motiváció lesz a spóroláshoz, tapasztalatból mondjuk.

Az impulzusvásárlások számát is csökkenthetjük, ha nem megyünk éhesen bevásárlóközpontba, illetve, ha egy-egy ruhadarab megvásárlása előtt várunk néhány napot – ha ugyanis elfeledkeztünk róla, akkor nem is volt fontos.

Emellett persze mindannyian ismerjük a jutalomvásárlás fogalmát: sokszor annyira stresszesek a mindennapjaink, hogy úgy érezzük, vásárlással ajándékozhatjuk meg a legjobban magunkat egy-egy nehéz nap után. A mindfulness meditáció, ami a jelenre való koncentrálásban segít, azonban hasznos trükk lehet, amivel a kiadásainkat is átgondolhatjuk. Vegyünk mély levegőt, és tisztítsuk meg az elménket, hallgassunk a belső hangra, ami megsúgja, valóban szükségünk van-e az adott dologra, vagy egy sokkal mélyebb problémát akarunk tünetileg kezelni vele.

Tartsuk szemmel a rendszeres kifizetéseinket

A számlák befizetése minden háztartásnál kardinális kérdés. Törekedjünk rá, hogy sose késlekedjünk a hiteleink, illetve a rezsi rendezésével, mert a késedelmi díjak is csak további – egyébként felesleges – költségeket vernek ránk. Ebben a helyzetben sokat segíthet, ha a bankkártyánkon automatikus befizetéseket állítunk be vagy külön naptárt vezetünk erre a célra. Készítsünk egy listát minden stresszgócról, ami a kifizetéseinket illeti. Rangsoroljuk a legfontosabbakat a kevésbé szükségesekig: a lakáshiteltől kezdve a diákhitelen át az edzőterem tagságig. Így azt is látni fogjuk, mik azok a dolgok, amiket minden alkalommal rendezni kell, és azok, amik esetleg el is hagyhatók a spórolás céljából. Nem árt azt sem átgondolni, vannak-e olyan havi díjak, amiket olcsóbb vagy ingyenes opciókra lehet cserélni. Ha csak az edzőtermi bérletet vesszük figyelembe: minek költünk rá, ha a futás ingyenes? A telefonos díjcsomagokra is ugyanúgy érdemes figyelmet fordítani.

Könnyen kiküszöbölhetjük a mérgező hatásokat

Ne engedjük, hogy mások beleszóljanak az életstílusunkba és befolyásolják a pénzügyi döntéseinket. A közösségi médiában ábrázolt fényűző élet gyakran lehet csábító, ám nagyon költséges. Fontos, hogy megőrizzük az egészséges határokat, és ne engedjük, hogy a látszat miatt olyan kiadásokba verjük magunkat, amik nem a mi pénztárcánknak valók. Épp ezért nyugodtan mondjuk le, vagy ajánljunk más alternatívát a barátainknak, ha drága vendéglátóhelyen szeretnének találkozni. Hangsúlyozzuk nekik, hogy az együtt töltött idő a lényeg, nem az, hogy hol vagyunk. Az is sokat segít, ha listázzuk a heti kiadásainkat – így máris látni fogjuk, hol kell lejjebb faragni belőlük.

Válasszunk pénzügyi mentort

Ahogy minden más, úgy a felelős pénzügyi döntéshozatal is tanulható, néha csak egy jó példára és egy kis segítségre van szükség hozzá. Ha úgy érezzük, a pénzügyekkel kapcsolatban nem tudunk magabiztosan, tisztán gondolkodni, kérjünk meg egy megbízható, megfontolt és józan ítélőképességgel megáldott családtagot vagy barátot, aki ebben a segítségünkre lehet. Ha kell, csak mondjuk el neki hangosan az adott pénzügyi dilemmánkat. Már ez is sokat számít, mert így kicsit csökkenteni tudjuk a ránk nehezedő mentális terheket, illetve objektívebben, kívülről tudjuk figyelni magunkat. Az sem elhanyagolható tény, hogy sosem árt tanácsot kérni egy olyan embertől, aki esetleg már járt hasonló cipőben.

A szakmai tanácsadásba mindig érdemes befektetni

Van, amikor már csak egy profi segíthet nekünk, mert a pénzügyi döntéseinket olyannyira áthatják az érzelmek, hogy nem tudunk objektívek maradni. Ebben az esetben nem árt felkeresni egy befektetési tanácsadót, akinek irányításával megtalálhatjuk a megfelelő pénzügyi stratégiát, ami segít a hosszú távú célok elérésében, és abban, hogy tisztázzuk az igényeinkkel, illetve a valósággal kapcsolatos tévképzeteinket. De a tanácsadó abban is támogatást nyújt, hogy megértsük az egyéni pénzügyi motivációnkat, legyen az egy új otthonra vagy egy izgalmas utazásra való gyűjtés. Tekintsünk rá egyfajta bizalmasként, akit azért fizetünk, hogy több pénz maradjon a zsebünkben.

Sose felejtsünk el ünnepelni

A pénzügyi tudatosság kialakításánál az egyik legfontosabb lépés annak elkezdése – ezért nem is érdemes a tökéletességet erőltetni. Nyugtázzuk az erőfeszítéseinket, miközben ellenőrizzük a megtakarításainkat. Néha-néha, egy nagyobb összeg megspórolásánál jutalmazzuk meg magunkat egy baráti vacsorával vagy valamilyen élménnyel. Sose felejtsük el, hogy a pénzügyi tervezés fegyelmet igényel, az első lépések pedig mindig a legnehezebbek. Idővel azonban rutint lehet szerezni benne, a tudatosság jó hatásait pedig az életünk minden területén érezni fogjuk, már amiatt is, hogy kevesebbet fogunk szorongani.

Lássuk be: az egészségnél nincs fontosabb

Mindenünk megvan, ha egészségünk van – tartja a mondás, így mielőtt az anyagiak miatt kezdenénk aggódni, nem árt, ha meggyőződünk róla, hogy valóban mindent megteszünk-e az egészségünkért. Eleget alszunk, rendszeresen mozgunk, helyesen táplálkozunk, és egyáltalán, a testi és a lelki jólétünket helyezzük a fontossági sorrend legelejére? Ezekre ugyanis mind szükség van ahhoz, hogy tiszta fejjel és hosszú távlatokban tudjunk gondolkodni a pénzügyeinkről is.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com