Spórolj időt a konyhában! 12 tipp a heti menü megtervezéséhez

A gyakorlott háziasszonyok tudják, sokszor mennyi stresszel jár kitalálni, hogy mi kerüljön másnap az asztalra. Az iskolakezdéssel járó teendők pedig csak még inkább bonyolítják a helyzetet. Szerencsére léteznek olyan egyszerű megoldások, melyekkel a heti menü megtervezése sokkal hatékonyabb lehet.

Kutass új receptek után!

Aki rendszeresen főz, tudja, milyen nehéz változatos menüt készíteni. Ennek elkerülése érdekében végezzetek kutatómunkát, például a Nők Lapja Konyha magazinokban, ahonnan izgalmas recepteket gyűjthettek össze. Rengeteg a rendelkezésre álló forrás, melynek segítségével változtatni tudtok a főzési rutinotokon. Üljetek le vasárnap reggel a laptop elé vagy a magazinnal a kezetekben, és gyűjtsetek ételeket a következő heti menühöz.

Vond be a családot a tervezésbe!

Nagyon stresszes lehet, ha minden alkalommal egyedül kell megterveznetek a menüt – vonjátok hát be a család többi tagját is a folyamatba! Kérdezzétek meg, van-e olyan étel, amit szívesen ennének, vagy hirdessetek receptgyűjtő versenyt, és a legjobb fogást készítsétek el a következő héten. Ezzel új megvilágításba kerül a menü megtervezése, ami többé nem csak a ti vállatokat nyomja majd.

Készíts naptárat!

Ne csak a napi teendőket vezessétek a naptárotokban, hanem azt is, mit főztök majd. Csupán pár percet vesz igénybe, hogy az előre összegyűjtött recepteket menüsorrá alakítsátok és bevezessétek a naptárba, ezzel viszont hosszú távon időt spórolhattok magatoknak, és a bevásárlást is megkönnyíti majd, ha jó előre tudjátok, mikor mit fogtok főzni. Ha pedig a lakásban lévő nagy falinaptárra írjátok a heti menüt, a család is láthatja majd, mire számítson, és így elkerülhetők lesznek a „Mit fogunk ma enni?” jellegű kérdések is.

Fókusz az adott szezon alapanyagain

Mindig a friss, szezonális alapanyagokból lehet a legjobbat főzni – igyekezzetek olyan recepteket gyűjteni, melyek az adott évszak zöldségeiből vagy gyümölcseiből készülnek. Emellett vegyétek figyelembe az időjárás alakulását is: ne tervezzetek szabadtéri grillezést arra a hétre, amikor rossz időt jósolnak, és ne kezdjetek bele egy nagyobb, forró adag leves, vagy csípős étel elkészítésébe, amikor kánikula várható.

Jelölj ki egy napot a vásárlásra!

Ahelyett, hogy hetente többször, rövidebb látogatásokat tennétek a boltban vagy a piacon, üljetek le vasárnap, és tervezzétek meg napokra bontva a menüt – majd csak ezt követően vegyétek célba a boltot és vásároljátok meg az összes hozzávalót.

Legyen mindig minden fontos alapanyagból a kamrában

Az előző ponthoz kapcsolódva hívjuk fel a figyelmeteket arra, mekkora nyugalmat és szabadságot nyújt egy feltöltött kamra. Ha a családnak hirtelen valami külön kívánsága támad, nem kell még előtte boltba rohangálni – vagy drága pénzért rendelni –, elég, ha csak benyúltok a kamrába, és kezdődhet is a sütés-főzés.

Főzz előre!

Ha kiválasztasz egy napot, amikor mindent lefőzöl előre, nem kell a további 6 napon az ételkészítésre gondolnod, csak a melegítésre és arra, hogy mikor mit vegyél ki a fagyasztóból.

Minimalizáld a maradékot!

Vannak, akik szeretik megtartani a maradékot, míg másoknál rögtön a kukában landol. Egy azonban biztos: vannak olyan ételek, melyeknek jobb az íze, ha álltak egy napot – ilyenek például a levesek is. Ha azon gondolkodtok, kidobjátok-e a maradékot, inkább fagyasszátok le, és adjátok hozzá a következő heti menühöz.

Keressetek a már bevált ételekhez hasonló recepteket!

Figyeljétek meg, milyen jellegű ételeket szeretnek a családtagok, és keressetek azokhoz hasonló új recepteket. A kiválasztásnál helyezzetek hangsúlyt arra, hogy az étel könnyen elkészíthető legyen, a hozzávalókat pedig mindig megtalálhassátok a kamrátokban.

A kulcs: gyorsan elkészíthető étel

A főzésnek nem kell bonyolult, hosszú ideig tartó folyamatnak lennie. Használjatok jó alapanyagokat, és keressetek olyan recepteket, melyek 15-30-45 perc alatt elkészíthetők.

Ne pazarolj!

Tartózkodjatok az olyan ételek elkészítésétől, melyek hozzávalóinak többségét nem fogjátok utána felhasználni.

Listázd az ételeket!

Készítsetek egy összeállítást arról, hogy mi az, amit a család szeret, és mi az, amit nem. Sokat fog segíteni a heti menü tervezésében, ha összesítve látjátok, mit érdemes készíteni, amivel időről-időre megörvendeztetitek őket. Ez akkor is jól jön, ha éppen nincs ötletetek.

(howto-simplify.com)

Fotó: Thinkstock