Ha meg kell húzni a nadrágszíjat: dolgok, amiken a legkönnyebben spórolhatsz

Háztartást vezetni nagyon költséges dolog, az ember sokszor érzi azt, hogy a pénz észrevétlenül folyik ki a zsebéből. A takarékossági világnapon éppen a túlköltekezés veszélyeire hívják fel a figyelmet, ezért is fontos átgondolni, melyek azok a területek, ahol az ember ha kicsit is, de spórolhat.

Egy olyan világban, amiben a folyamatos fogyasztásra ösztönöznek, nagyon nehéz ésszerű keretek közé szorítani a kiadásokat. Egy átlagos felnőtt életében számtalan olyan költséges dolog van, amire pénzt kell áldoznia, így többek közt élelmiszerre, közlekedésre,  a mobil- és internethasználatra, a lakbérre, a társas tevékenységekre, vagy a biztosításra, de szerencsére ezekből a kiadásokból is könnyen faraghatunk. Ehhez következzen most 25 tipp:

Élelmiszer

Family Enjoying Meal At Home Together

 1. Ahelyett, hogy vagyonokat költenétek a munkahelyetekhez közeli kávézóban vagy étteremben, vigyetek magatokkal otthon elkészített ételeket.
 2. Vásárláskor az agyonreklámozott márkák helyett kerüljenek a kosárba a hiper- vagy szupermarketek saját termékeiből. Sokkal alacsonyabb az áruk, a minőségük viszont ugyanolyan jó.
 3. Egyetek olcsóbb húsokat! Ha spórolnátok, el kell fogadni, hogy egy időre búcsút kell mondanotok a drágább alapanyagoktól, például a haltól.
 4. Ha csoportos vacsorákat szerveztek, az „anyagköltségbe” mindenki beleadhatja a ráeső részt. Így a főzés is sokkal élvezetesebb lesz.

Közlekedés

Woman Reading Text Message On Bus

 1. Utazzatok biciklivel, így ugyanis nemcsak a benzinre, hanem a tömegközlekedési eszközök használatára szánt pénzt is megspórolhatjátok. Arról nem is beszélve, hogy a napi testmozgás is meglesz.
 2. Használjátok a tömegközlekedést, ha féltek biciklizni a városban! Még mindig sokkal olcsóbb, mint kocsival utazni.
 3. Végezzetek kutatómunkát, és keressétek meg, hol árulják a legkedvezőbb áron a gázt és a benzint.

Vásárlás

ThinkstockPhotos-491084772

 1. Vásároljatok interneten. Néhány cég már ingyenes kiszállítást is biztosít a termékeire, így időt és üzemanyagot spóroltok. Arról nem is beszélve, hogy online is nagy leárazásokat szoktak tartani.
 2. Leltározzatok, a már nem használt dolgaitokat pedig adjátok el. Valószínűleg nem fogtok vagyonokat keresni, de minden pénz jól fog jönni, amit a régi holmijaitokért kaptok.
 3. Vegyétek nagy tételben azokat a dolgokat, amik sokáig elállnak. A konyhai tisztítószerek, a szépségápolási termékek, a mosópor vagy a vécépapír nagy kiszerelésben általában olcsóbbak is, mintha normál méretben vásárolnátok több darabot belőlük.
 4. Vásároljatok bolhapiacokon: ruhákat, kiegészítőket, de jó állapotban lévő bútorokat is találhattok, ha szemfülesek vagytok.
 5. A gyógyszereken is sokat spórolhattok, ha az orvosotokkal egyeztetve az olcsóbb gyártók termékeit vásároljátok.
 6. Parfüm helyett használjatok jó illatú dezodort. Ugyanolyan friss, üde illatot kölcsönöz, mégis klasszisokkal olcsóbb az előbbinél.

Háztartási költségek

ThinkstockPhotos-200430993-001

 1. Mivel a nyomtatóba való patronok nagyon drágák, sokat spórolhattok vele, ha a szükséges dokumentumokat a munkahelyeteken nyomtatjátok ki.
 2. A telefonszámlátokat nagyon hatásosan csökkenthetitek, ha ingyenesen használható hívó, illetve üzenetküldő alkalmazásokat töltötök le a telefonotokra.
 3. Keressétek a legjobb ajánlatot! Lehet, hogy több utánajárást igényel, de megéri mindig ott vásárolni, ahol az adott termékekhez akciósan lehet hozzájutni.
 4. Módosítsatok szerződést, és csökkentsétek a törlesztők összegét! Lehet, hogy tovább fog tartani, mire kifizetitek a lakás- vagy autóhitelt, de legalább jobban kijöttök hó végén.
 5. Szabaduljatok meg a tévétektől! Interneten is minden adást végigkövethettek már élőben, egy jó internetcsomag pedig sokkal olcsóbb, mintha tévé is lenne a szerződésben.
 6. Osztozzatok az interneten a szomszéddal! Ha beszereztek egy olyan routert, ami nagy hatósugárban nyújt vezeték nélküli internetet, közösen is használhatjátok.

Közösségi élet, szórakozás, utazás

Top view of man passing food bowl to friend. High angle view of happy young friends eating together at home. Happy men and women having lunch with roasted chicken.

 1. Rendezzetek közös vacsorákat vagy házi összejöveteleket a barátaitokkal – sokkal olcsóbb megoldás, mintha valamelyik bárban túlárazott italokért kellene fizetnetek.
 2. Látogassatok ingyenes rendezvényeket! Kicsit több utánajárást igényel felkutatni őket, de vagyonokat spórolhattok így. Heti ajánlónkban, a Kapcsolj ki!-cikkekben több ilyen programot is szoktunk ajánlani.
 3. Önkénteskedjetek, így biztosan eljuttok azokra az eseményekre és helyekre, ahová másképp nem tudtatok volna.
 4. Utazáskor felejtsétek el a drága szállodákat és hosteleket, inkább béreljetek alacsonyabb áron, helyiektől szállást.

Szépségápolás és higiénia

Woman holding sugar hair removing paste

 1. Ma már szinte mindenféle szépségápolási terméket, amihez a drogériákban több ezer forintért juthat hozzá az ember, otthon is elő tudjátok állítani a csináld magad!-cikkeknek és videóknak köszönhetően.
 2. Oldjátok meg a hajvágást fodrász tanoncokkal vagy látogassatok el azokba a szalonokba, ahová bejelentkezés nélkül bárki bemehet.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: lifehack.org