Spórolni tudni kell! Ezekkel a módszerekkel több pénz maradhat a zsebünkben

Háztartást vezetni költséges dolog, főleg, ha iskoláskorú gyerekek is vannak a családban. Szerencsére számos olyan módszer létezik, amikkel úgy tudtok pénzt spórolni, hogy nélkülöznötök sem kell.

Hagyd a garázsban a kocsit

Amikor csak lehet, használjátok a tömegközlekedési eszközöket, vagy sétáljatok. Ha pedig olyan környéken éltek, ahol biztonságosan lehet kerékpározni, ahelyett, hogy kocsival vinnétek el a gyerekeket az iskolába, pattanjatok biciklire! Így a napi testmozgás is meglesz.

Így csökkentheted a telefonszámlát

Használjátok ki az internet nyújtotta lehetőségeket, és töltsetek le az okostelefonotokra ingyenes hívó, illetve üzenetküldő alkalmazásokat. Beszéljétek rá a családtagjaitokat és a barátaitokat, hogy ők is használjanak Skype-ot, Vibert vagy Whatsappot, hogy ingyen beszélgethessetek.

Iktasd ki az „energiavámpírokat”

És itt most nem a pesszimista, állandóan panaszkodó ismerősökre gondolunk. Számtalan olyan elektromos eszköz van ugyanis a lakásban, ami akkor is fogyasztja az áramot, ha éppen nem használjátok őket, csupán be vannak dugva a konnektorba. Húzzátok ki a vízforralót, a DVD-lejátszót, vagy a routert, ha éppen nincs szükségetek rájuk – így könnyen csökkenthetitek a villanyszámlátokat.

Energiatakarékos fűtési rendszerek a lakásban

Egyszerre nagyobb kiadást jelent, de például egy okos termosztát beépítésével hosszú távon rengeteg energiát lehet megtakarítani. A másik ilyen költség- és környezetkímélő megoldás a napenergiával működő fűtési rendszerek kialakítása, amik egyre népszerűbbek Magyarországon is.

Moss hideg vízzel

A mosógép sokkal több áramot és energiát fogyaszt, ha magas hőfokon mossátok benne a ruhákat. Álljatok át a hideg vizes mosásra, az is ugyanolyan hatékonyan távolítja el a foltokat, mintha meleg vízzel mosnátok.

Osztozz a bébiszitteren

Előfordul, hogy a családból senki sem ér rá vigyázni a gyerekekre, ilyenkor pedig az ember kénytelen felfogadni egy bébiszittert. A költségeken azonban úgy is faraghattok, ha összeálltok egy másik családdal, és az adott estére vagy délutánra közösen bérelitek fel a bébiszittert.

Fizess mindenhol készpénzzel

A bankkártyás pénzfelvétel minden alkalommal pluszköltségekkel jár. Sokkal jobb, ha egyszerre vesztek fel egy nagyobb összeget, hogy később a lehető legkevesebbszer használjátok a bankkártyátokat.

Ne költs drága edzőtermi bérletre

Mozogjatok inkább ingyen, a szabadban. Járjatok el futni, vagy pattanjatok biciklire a családdal – meglátjátok, a közös mozgás sokkal nagyobb örömmel tölt majd el benneteket.

Így spórolhatsz a zöldségen és gyümölcsön

Termesszetek a teraszotokon zöldségeket vagy gyümölcsöket, hogy ne kelljen minden alkalommal a boltból beszerezni őket. A saját kis házi kertetekben szinte bármit elő tudtok állítani.

Csomagolj ebédet

Nagyon sokat spórolhattok úgy, ha egy hétre előre megtervezitek és lefőzitek a menüt. Nincs más dolgotok, mint a kész ételeket bedobozolva lefagyasztani, és elővenni reggel, indulás előtt.

Vidd magaddal a saját kávédat reggel

Napközben felesleges a kávézásra is pénzt költeni. Elég, ha beszereztek egy nagyobb termoszt, amibe beleöntitek az otthon lefőzött kávét.

A mosható pelenkával rengeteget spórolhatsz

A kisgyerekes családok sokat költenek pelenkára, holott elég lenne néhány mosható textil pelenkát beszerezni.

Szépülj otthon

Ahhoz, hogy ápolt körmeitek, bőrötök vagy hajatok legyen, nem kell vagyonokat költeni. 

Iratkozz be a könyvtárba

Ha szerettek olvasni, de nem fér bele a költségvetésbe, hogy könyvekre költsetek, iratkozzatok be a lakóhelyetekhez legközelebb lévő könyvtárba.

Mondj búcsút a kábeltévének

Számtalan olyan online szolgáltatás létezik már, amin keresztül sokkal olcsóbban juthattok hozzá a legfrissebb filmekhez és sorozatokhoz.

Rendszerezd a számláidat

Ha minden hónapban vezetitek a kiadásaitokat, tisztán látjátok majd, mik azok a dolgok, amikre feleslegesen sokat költöttetek.

Korszerűsítsd a nyílászárókat

Ez is egy olyan beruházás, ami hosszú távon térül meg. A korszerű nyílászárók jobban megtartják a hőt, kevesebb meleg távozik a lakásból.

Takaríts természetes, otthon is megtalálható szerekkel

Nem kell drága fertőtlenítőkre költenetek, elég, ha természetes, a konyhában is megtalálható alapanyagokkal takarítjátok ki a lakást. Fertőtlenítésre például az ecet a legjobb.

Figyeljétek a leárazásokat

Érdemes mindig szezonváltáskor vásárolni, akkor ugyanis hatalmas leárazások vannak az üzletekben. De ha fillérekért vásárolnátok, nem árt felkeresnetek a bolhapiacokat sem.

(forbes.com)

Fotó: Thinkstock