Bármekkora klisé is, teljesen igaz: rohanó világban élünk, ahol felemészt minket a rengeteg stressz. Idegeskedünk a tömegközlekedés során, a munkában, és ennek folytán otthon is, hiszen mindig van miért aggódni. Ez mindaddig belefér, míg a következő jeleket nem észleljük.

Az álmatlanság béklyójában

A stresszes életmódnak először mindig az alvásidő látja kárát. A feszültség és az állandó szorongás álmatlansághoz vezetnek, de ez egy ördögi kör, hiszen a kevés alvás megviseli az idegrendszert, folyamatos idegességet okozva.

Mit tehettek?

Vannak olyan stresszoldó technikák, amikkel elengedhetitek a mindennapi feszültséget, de nagyon fontos az is, hogy megfelelő alvókörnyezetet alakítsatok ki. Ugyanakkor érdemes a napirendet is picit átalakítani, fektessétek le fél órával hamarabb a gyerekeket és ehhez igazodva ti is bújjatok korábban ágyba.

Emelt hangerő

A stressz és hangerő egyenes arányban állnak egymással: minél feszültebbek vagytok, annál gyakoribbá válnak a kiabálások.

Mit tehettek?

Tudatosítsátok magatokban, hogy mindez nem a gyerekek hibája. Nem szabad, hogy rajtuk csattanjon az ostor olyan dologért, amihez semmi közük nincs. Ha ennek ellenére mégis ráripakodtok valamelyikükre, akkor menjetek oda és kérjetek bocsánatot. Magyarázzátok el, hogy nem rájuk vagytok dühösek, csak nehéz napotok volt.

Eltűnő családi étkezések

Egy fárasztó nap után az embernek aligha van kedve főzni és nagy családi étkezéseket rendezni, ezért idővel a közös vacsorák eltünedezhetnek.

Mit tehettek?

Próbáljátok meg a vacsorát élvezetessé tenni, függetlenül a felszolgált ételtől. Például az evés megkezdése előtt mindenki írjon valami pozitív dolgot az egyik családtagjáról, dobjátok egy kosárba és étkezés közben húzzatok belőle. Ez mindannyiótoknak – de különösen a gyerekeknek – segíthet abban, hogy várakozással tekintsetek az étkezések idejére.

Visszavonuló gyerekek

A tinédzsereknél nem meglepő, ha szívesebben töltik az idejüket a szobájuk magányában, mint a szüleikkel, de ha a kisebbek viselkednek így, az figyelmeztető jel lehet arra, hogy valami nem stimmel. Általában a stressz van rájuk ilyen hatással.

Mit tehettek?

Az őszinte kommunikáció mindennél fontosabb. Próbáljátok a gyerekekkel megbeszélni, mi bántja őket – ez sokszor játék közben derül ki, amikor megfeledkeznek önmagukról –, utána pedig teremtsetek olyan légkört a számukra, ahol komfortosan érezhetik magukat. Persze ehhez az is kell, hogy el tudjátok engedni a feszültséget.

Lelki bajok fizikai köntösben

A krónikus stressz életkortól függetlenül kihathat az egészségre. A fiatalabb gyerekek gyakran panaszkodhatnak hasfájásra és rémálmokra, tizenéveseknél a fejfájás lehet intő jel, felnőttek esetében azonban a nyak-, hát-, és vállfájás, valamint az alvási problémák állandósulhatnak. Az immunrendszer minden esetben gyengül, további betegségekhez vezetve, ezért mielőbb fel kell venni a harcot a stresszel szemben.

Mit tehettek?

Amellett, hogy a már többször említett stresszcsökkentő módszereket kipróbáljátok, figyeljetek oda a gyakori kézmosásra, az egészségesebb étkezési szokásokra, valamint a sok mozgásra. Ezek együtt sokkal nagyobb befolyással bírnak, mint gondolnátok.

Állandó rohanásban

Reggel rohanás az iskolába, délután edzésre, különórára, aztán haza, ahol vár a tanulnivaló. Ez a folytonos készenlét ugyanúgy megviseli a felnőtt szervezetet, mint a gyerekekét, hosszútávon pedig egészségügyi bajokat is okozhat.

Mit tehettek?

Nyomjátok meg a szünet gombot, ha nem bírjátok tovább. Számoljatok 10-ig és vegyetek közben nagy levegőket, hogy kitisztuljon a fejetek. Mindenkinek szüksége van pihenőidőre, regenerálódásra, pláne a mai világban, ahol minden a mostról szó. A gyerekeknek sem jó, ha folyamatos a pörgésben, nagy teher ez az ő pici válluknak, főleg, ha azt látják, titeket is magába szippant a hajrázás. Legyetek példamutatók, és ne hagyjátok eluralkodni a káoszt az életetekben!

A Nők Lapja Psziché 2017/3. számának vezető témája a stressz. Ha szívesen olvasnátok róla, akkor lapozzátok fel a magazint, sok érdekességet tartogatunk benne!

Szöveg: D.A.

Forrás: parents.com

Fotó: Thinkstock