Ezekkel a hétköznapi módszerekkel elbúcsúzhattok a stressztől

Messze még a nyaralás, de már nagyon nehezen bírjátok a gyűrődést? Olyan stresszoldó módszereket gyűjtöttünk össze, melyekkel könnyebben elengedhetitek a napi gondokat.

pieces of dark chocolate stacked on grunge background

Csokiterápia, az édes stresszmentesítés

Merüljetek el minden érzékszervetekkel néhány szelet csokoládéban! Koncentráljatok az ízekre, az illatokra, és közben igyekezzetek minden mást kiszűrni.

Tisztítsatok meg egy narancsot!

A citrusillat csökkenti a stresszt. Arról nem is beszélve, hogy a narancs magas C-vitamin tartalma miatt rendkívül egészséges.

Az olvasás nem csak a szókincset fejleszti

Olvassatok legalább hat percen keresztül – már ennyi is elég ahhoz, hogy az ember ellazuljon és a napi gondokat hátrahagyva elmerüljön egy teljesen más világban.

Szabadítsátok fel magatokat egy napra!

Vegyetek ki egy szabadnapot, kapcsoljátok ki a telefonotokat, és foglalkozzatok olyan dolgokkal, amelyek örömet okoznak. Csodákat fog tenni.

Balls of yarn in a basket with knitting needles

Kötés terápiás jelleggel

Egyes kutatások szerint ez a tevékenység olyan flow-érzést generál az agyban, amit a meditáció során lehet elérni.

A mindfulness meditációnál nincs jobb!

A mindfulness meditáció alapjául szolgáló tudatos jelenlétre való koncentrálás bizonyítottan csökkenti a stresszt. Így sajátíthatjátok el lépésről lépésre.

Egy csók csodákra képes

Egy szerelmes csók rengeteg boldogsághormont szabadít fel, ezzel pedig csökkenti a stresszt.

Zöld teával a stressz ellen

Antioxidánsokat tartalmaz, így rendkívül jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre. Relaxáló hatását szinte azonnal érezni.

Nemet mondani aranyat ér

Az ember hajlamos túlvállalni magát, és minden felé irányuló kérést teljesíteni. Pedig néha csodákat tesz, ha nemet mondunk, és tényleg csak olyan dologba fogunk bele, ami számunkra is örömöt okoz.

nő-fut-út

Mozogni, mozogni, mozogni!

Rengeteg stressztől szabadulhat meg az ember mozgással, melynek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Annyi csupán a dolgunk, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő mozgásformát.

Édes álmok

A boldogan és kiegyensúlyozottan eltöltött nap egyik alapfeltétele az előző esti pihentető alvás, melyet különböző ételekkel is elő lehet segíteni.

Kerüljétek a negatív embereket

A negatív gondolatok fertőznek – jobb tehát távol maradni azoktól az emberektől, akik csak panaszkodni tudnak.

Viszlát Facebook és Instagram!

Pozitív hatással bír, ha egy teljes napra kivonja magát az ember a közösségi médiából és inkább az adott pillanatra, a körülötte lévőkre koncentrál minden erejével.

A színezés nem csak gyerekeknek való foglalatosság

A színezés felnőttekre gyakorolt relaxációs hatását elsőként Carl G. Jüng ismerte fel a 20. század elején. Töltsd le a mi kedvenc színezőinket!

Írjátok ki magatokból a bánatot!

Jegyezzétek le a negatív gondolataitokat egy papírra, majd dobjátok ki azt. Jelképes, de nagyon hatásos technika.

psziche_tanc

Táncolva szebbnek tűnik a világ

Nem csak a stresszt űzi el, hanem a memóriára is jó hatással van; a demencia kialakulásától is megóvhat.

Legyetek hálásak!

Gondoljatok valami olyan dologra az életetekben, ami hálával tölt el benneteket, és a feszültség egy idő után távozni fog.

Egy baráti csevej mindent megold

Több kutatás szerint is stresszoldó hatású, ha az ember a barátaival tölt néhány órát. Beszélgessetek egy kiadósat, nevessetek egy jót, és máris szebb lesz a világ.

Az avokádó valódi szuperétel

A benne található telítetlen zsírsavaknak és a káliumnak köszönhetően ez a szuperélelmiszer csökkenti a vérnyomást, ebből kifolyólag pedig nyugtató hatással bír.

Egy ölelés minden pénzt megér

Ahogyan a csóknak, úgy az ölelésnek is rengeteg pozitív hatása van: egyebek mellett csökkenti a vérnyomást, és kapcsolaterősítőnek is kitűnő.

jógázó-nő

Jógázzatok a harmóniáért!

Az egyik legjobb mozgásforma, mely segít ellazulni és elengedni a stresszt. És ami még külön pozitívum, hogy nagyon szépen fejleszti a mélyizmokat is.

Irány a természet!

A természet közelsége feltölt és ellazít, de a zöld környezetnek emellett még számtalan pozitív hatása van – erről itt olvashatsz bővebben.

Fiókba az okostelefonokkal!

Naponta legalább fél órára kapcsoljátok ki az okostelefonotokat – meglátjátok, mennyire felszabadító érzés lesz.

A sírás sokszor gyógyít

A sírás katartikus, stresszoldó élmény lehet – sokat javíthat tehát a közérzetünkön, ha időről időre megnyílnak a könnycsatornáink.

Egy forró fürdő mindenekfelett

A „házi wellness” nyugtató, lazító hatását valószínűleg már mindenki ismeri. Gyújtsatok gyertyát, engedjétek tele a kádat vízzel és lazítsatok!

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock