Nyaralni jó – olyan tény ez, amelyet aligha lehet cáfolni, de a szokásos, semmitmondó érvek helyett most olyanokat gyűjtöttünk, melyek tudományosan is bizonyítják, vakációra az egészségmegőrzés szempontjából is szükség van!

nyaralás

Ajándék a szívnek

A nyaralás nem csakhogy jótékony hatással van a szervezetre, de egy korábbi kutatásból kiderül, hogy a szív egészségének szempontjából különösen fontos. Kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen járnak nyaralni, sokkal kisebb eséllyel lesznek szívbetegek, sőt, a szívroham kialakulásának esélye is lényegesen kisebb náluk. A vakáció olyan örömforrás, ami javítja a vérnyomást és az immunrendszert is erősíti.

Felér a szerelemmel

Visszatérni egy hosszú útról olyan, mint szerelembe esni: az otthon megszokott, normál közege hirtelen sokkal hívogatóbb lesz, mindezt annak köszönhetően, hogy a régi-új helyszín a szervezetben dopamint – azaz a boldogsághormont – termel, ugyanúgy, mint amikor szerelmes lesz az ember. Paul Nussbaum neuropszichológus szerint, amikor az agy új vagy nehéz helyzettel találja szembe magát, azonnal reagál és – hogy legyőzze az újdonság okozta kábulatot – sokkal mélyebb szinten kezd el működni, ami kifejezetten jót tesz neki.

Tiszta lapot ad

A vakáció során szerzett élmények segítenek kitörni a mindennapos munkahelyi problémákból, sőt, a kreativitást is új szintre emelik. Egy tanulmány szerint azok a divattervezők, akik egy külföldi országban élnek és dolgoznak, sokkal kreatívabbak a munkájukban, mint azok, akik nem. Az ingergazdag környezet egészen megváltoztatja a dolgokhoz való hozzáállást, mondhatni segít tiszta lappal kezdeni.

Érzelmi nyeremény

A már említett „dopaminrobbanás” a magánéletre is üdítően hat. Egy 2011-es tanulmány azt mondja, azok, akik gyakran utaznak külföldre, sokkal inkább vágynak a család és a régi barátok társaságára, mint azok, akik csak ritkán mennek bárhová. Sőt, a tanulmány arra is rámutat, hogy, minőségi időt töltenek ezekkel az emberekkel, ami kifejezetten elősegíti a szociális kapcsolataik alakulását, magyarul ők sokkal közelebb állnak a családjukhoz és a barátaikhoz.

Alvásjavító

A nyaralás tökéletes lehetőség arra, hogy az alvásadósságunkat végre az utolsó cseppig visszafizessük a szervezetnek, illetve abban is segíthet, hogy új alvási szokásokat alakítsunk ki. Ilyenkor nem kell kapkodni, lefekvés előtt bőven van idő minden alvást zavaró eszköz kikapcsolására – ide értve a telefont is ­–, így a pihenés sokkal kiadósabb lesz. Ha pedig ténylegesen betartjátok mindezt, olyan rutint alakíthattok ki, amit aztán a munkaheteken is alkalmazhattok.

Forrás: huffingtonpost.com

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock