Stresszmentes napindítás a tanév alatt? Így lehetséges!

Nyakunkon a tanévkezdés, amikor a reggelek is sokkal hektikusabbá válnak, mint nyáron. Szülőként mindenki tudja, mennyi stresszel jár elindítani a gyerekeket az iskolába, egyáltalán rávenni őket a koránkelésre. Szerencsére vannak olyan trükkök, melyekkel gördülékenyebben indulhatnak a hétköznapok.

ThinkstockPhotos-200488682-001

Jelöljetek ki egy „indulási zónát”!

Ha elkerülnétek, hogy a lakásban szétszórva heverjenek a cipők és a kabátok, vagy nem szeretnétek indulás előtt kapkodva kocsikulcsot keresni, nem árt, ha kijelöltök egy „indulási zónát”. Ezt bárhol – a nappali egyik sarkában, a konyhában vagy az előtérben – meghatározhatjátok, a lényeg, hogy reggel mindenki oda készítse a táskáját és a kabátját, amit induláskor felkaphat. Így megelőzhetitek, hogy az utolsó pillanatokban még mindenki a lakásban széthagyott holmijait keresgélje.

Gondoskodjatok jó előre az uzsonnáról!

Ha nem szeretnétek az uzsonnára külön zsebpénzt elkülöníteni, gondoskodjatok előző este arról, hogy a gyerekeknek legyen mit magukkal vinniük. Készítsetek egészséges és könnyen elkészíthető recepteket, vagy vágjatok össze néhány gyümölcsöt, amit előre bedobozolhattok. Így nem a reggeli rohanás közben kell az uzsonnakészítéssel bíbelődnötök.

Könnyített öltözködés

Nem a gyerekek ruhaválasztására gondolunk, hanem arra, hogy rengeteg időt spórolhattok azzal, ha egyik hétvégén úgy rendszerezitek a ruhatáratokat, hogy az könnyen átlátható legyen. Válasszatok le olyan szetteket vagy egymáshoz passzoló darabokat, amikről tudjátok, hogy jól állnak, és máris könnyebb a reggeli készülődés.

A bűvös nyolcas

Az utolsó pillanatig könyörögni kell a gyerekeknek, hogy vegyék fel a kabátjukat és a cipőjüket, különben el fognak késni? Szoktassátok rá őket, hogy egy adott időpontra – lehetőleg 8-10 perccel indulás előtt – már készen várjanak az előtérben cipőben, kabáttal és táskával a kezükben. Akár versenyt is indíthattok közöttük, hogy ki készül el előbb.

A naptár legyen a mankótok

Minden pénteken vessetek egy pillantást a következő heti teendőkre, hogy jó előre tudjátok, mire számíthattok, hogyan tervezhettek az előttetek álló reggelekkel. Ha közbejön egy sürgős elintéznivaló – akár a családot, akár a munkát illetően – jó, ha előre tisztában vagytok vele, mikor tudtok foglalkozni vele. Így elkerülhető a reggeli pánik.

Indítsátok a napot egy közös reggelivel!

Keljetek korábban, és kezdjétek a napot egy közös, tápláló reggelivel – az együtt töltött idő tartalmat ad a napnak, és közben megbeszélhetitek az aktuális teendőket is.

Forrás: parents.com

Szöveg: F.R.