Bár hajunk minősége leginkább a genetikán múlik, néhány jó szokással mérsékelhetjük a hajritkulást.
  • Az egészséges, dús haj és a szépség régóta összefonódó fogalmak.
  • Naponta 100 hajszál kihullása normálisnak mondható.
  • Sokszor mi magunk okozzuk vagy éppenséggel fokozzuk a hajhullást.

„A haj a női szépség koronája” – ha annyi hajszálam lenne, ahányszor ezt a közhelyet hallottam vagy éppen használtam én is, talán ez a cikk sem született volna meg. Legalábbis nem az én virtuális tollamból, hiszen egy cseppet sem érintene a ritkuló sörény problémája. De – sajnos vagy sem – érint, így hát összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amikkel a sorstársaim csak árthatnak az amúgy is törékeny, vékonyszálú hajuknak.

Számos kultúrában a haj kiemelkedő szerepet játszik a női vonzerő terén, gyakran kapcsolódik a nőiességhez és szexualitáshoz. Sokszor egyfajta önkifejezési eszközként is tekintenek rá, amely lehetővé teszi, hogy megmutassuk egyediségünket és stílusunkat. A hajszín és hajviselet kreatív formázása szorosan kapcsolódik az önazonossághoz, mindamellett, hogy tükrözi társadalmi csoportokhoz való tartozásunkat is.

Ahogy az egészséges, ápolt haj magabiztosságot ad, úgy megy az önbizalmunk kárára, ha el kezd ritkulni, gyengülni a hajunk (főleg, ha mellé még folyton azt is halljuk, hogy csak hosszú, dús hajjal lehetünk szépek nőként).

Lehet normális a hajhullás?

A hajciklus három fázisból áll: a hajszálak nagyjából 2–7 évig növekednek az anagén szakaszban, majd következik egy átmeneti időszak (katagén fázis), amikor ez a növekedés lelassul, majd leáll (ez általában néhány hétig vagy hónapig is eltart). Az ezt követő ún. telogén szakaszban a hajszálak pihennek, végül pedig az elhalt hajszálak kihullanak a hajtüszőből. Tehát

bizonyos fokig normális a hajhullás, olyannyira, hogy a legtöbben észre sem veszik a mindennapi természetes hajvesztést.

Ebben az esetben a haj vastagsága és a hajvonal változatlan marad, így ha naponta legfeljebb 100 hajszálat vesztünk, nincs nagyon miért aggódnunk. Az embereknek (nem csak férfiaknak, nőknek is) legtöbbször akkor tűnik csak fel a dolog, ha ennél jóval több hajszál marad a fésűben, illetve ha túlságosan kezd kilátszani a fejbőr a haj alól.

hajhullas-okok A nőket sem kerüli el a hajhullás (haj-jaj), csak jóval kevesebbet beszélünk róla (Fotó: Canva)

A nőket sem kerüli el a hajhullás (haj-jaj), csak jóval kevesebbet beszélünk róla. (Fotó: Canva)

Az intenzív, akár jogos aggodalomra okot adó hajvesztés tünetei az alábbiak lehetnek:

  • hirtelen jelentkező jelentős hajvesztés, 
  • kopasz foltok megjelenése, 
  • a hajszálak észrevehető elvékonyodása. 

6 dolog, ami fokozhatja a hajhullást

Számos lehetséges tényező okozhat túlzott hajvesztést. Az egyik leggyakoribb ok a genetika, amivel egyelőre még nem tudunk mit kezdeni (bár állítólag a tudósok közel járnak egy hajhullás elleni, valóban hatásos szer megtalálásához).

A közkeletű tévhitekkel ellentétben a férfiakat és a nőket egyaránt érinti ez a probléma:

előbbiek kb. 70–80%-a, míg utóbbiak nagyjából 50%-a tapasztal hajhullást, ami óriási arány – a hajvesztést mégis sok tabu övezi.

Ráadásul az utóbbi időben a koronavírus következtében ezek a számok csak tovább romlottak, a Covid egyik hosszú távú hatása ugyanis a hajhullás. Emellett az évszakok váltakozása is hatással lehet szervezetünkre ilyen szempontból (télen például fokozódik a hajhullás), de akár hormonális változások is állhatnak a dolog hátterében, így mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön a pontos ok.

De lássuk, mik azok a dolgok, amelyek szintén ritkíthatják a hajat – és mit tehetünk ezek ellen!

1. Túlzott mennyiségű ápoló termék használata

Csábító lehet olyan termékeket használni, amelyek megemelik a lelapuló hajat és dúsítanak, azonban a túl sok vagy túl sokféle termékkel éppen ellentétest hatást érhetünk el – sőt, akár hajhullást is okozhatunk. A túlzott mennyiségű kence elnehezíti a hajszálakat, amik össze is tapadhatnak, így pedig csak még ritkábbnak tűnik hajkoronánk. (Sajnos emiatt kell lemondanunk a nedves hatású frizurákról is, hiszen azok kizárólag a dús hajú embereknek állnak jól.)

Emellett a termékek felhalmozódhatnak a fejbőrön, ami befolyásolhatja a hajnövekedést, hiszen nem jut elég oxigénhez a hajhagyma. Gondoljunk úgy a hajunkra, mint valami növényre: a túl sok ápolószer lenyomhatja, sőt, le is törheti a kis hajtásokat. A kevesebb több – szó szerint!

2. Túlzásba vitt szárazsamponozás

Az előző ponthoz hasonlóan a szárazsampon túlzott használatát is érdemes kerülnünk, ugyanis szintén felhalmozódhat a fejbőrünkön, ezáltal eltömítheti a hajtüszőket, ami a szálak kihullásához vezet. Ráadásul mivel szárítja is a hajat, és ki kell fésülni, miután használtuk, garantált a töredezés.

Éppen ezért tényleg csak vész esetén használjuk, és ne tovább, mint egy napig, majd mélytisztító samponnal mossuk ki, hogy megszabaduljunk a maradványaitól! Tudom, hogy csábító az azonnal dús(abb) frizura ígérete, de mérlegeljük, hogy mi éri meg jobban hosszú távon: a kicsit zsíros haj vagy az egyre több kihullott hajszál.

3. A fejbőr elhanyagolása

Már többször említettem a fejbőrt, és nem véletlenül, hiszen a hajnövekedés forrása. Ápolnunk, gondoznunk kell, mint – a korábbi növényes példánál maradva – a termőföldet. Azt is megfelelően kell trágyáznunk, hogy ellássuk azokkal a tápanyagokkal, amiből majd kisarjadhat a hajtás – és pont így kell eljárnunk a fejbőrünkkel is.

Óvatosan masszírozzuk minden nap, hogy beinduljon a vérkeringés, és használjunk hetente fejbőrradírt, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől ! Hajmosáskor olyan készítményeket alkalmazzunk, melyek serkentik a hajnövekedést!

4. Tupírozás

A ritkuló, vékonyszálú haj eleve törékeny állapotban van, ezért olyan óvatosan kell kezelni, amennyire csak lehetséges. Amennyire logikusnak tűnik tupírozással dúsítani kicsit a frizuránk megjelenését, olyannyira ártunk ezzel neki, hiszen a fésülés túl nagy súrlódást okoz – és így akár hajhullás is lehet a dolog vége.

A kulcs itt nem a fésülés, hanem a vágás: egy tömörebb, egészséges hajvég ugyanis azonnal dúsabbnak mutatja a hajunkat. Ráadásul egy profi fodrász képes úgy rétegelni is a tincseket, hogy még sokkal teltebb illúziót keltsen elkészült frizuránk.

5. Túl szoros frizurák

Szintén mechanikus módon okoz ritkulást és töredezést a túlságosan szoros frizurák viselése. Ha folyamatosan hátrafésüljük és lófarokban hordjuk a hajunkat, akkor előbb-utóbb – a folyamatos terhelés következtében – ritkulhat a hajvonalunk, azaz fenjebb csúszhat a homlokunk. (De én láttam már olyat is, hogy valakinek a tarkója mászott feljebb.)

hajhullas-okok A ritka haj ellensége a szoros copf, ezért használjunk inkább egy puha scrunchie-t és fogjuk lazábbra a frizurát (Fotó: Canva)

A ritka haj ellensége a szoros copf, ezért használjunk inkább egy puha scrunchie-t és fogjuk lazábbra a frizurát! (Fotó: Canva)

Egy laza copf vagy fonat sokkal jobb megoldás, mint ahogy a hajráf vagy -pánt is, ha minden áron szabadulnánk a arcunkba lógó szálaktól. Fontos, hogy semmiképpen ne használjunk fémrészes hajgumit (ne adj’ isten befőttesgumit), mert az tovább roncsolja az így is megviselt szálakat. Helyette valamilyen puha anyagú scrunchie-val kössük össze a loboncunkat!

6. Nem megfelelő táplálkozás

Bár az esetleges hajhullás nagyban függ a genetikától, nagyon fontos az is, hogy megfelelően étkezzünk, pláne, ha nem vagyunk eleresztve hajszálak terén. Az Archives of Dermatological Research 2017-es tanulmánya összefüggést talált a mediterrán étrendben található gyógynövények és zöldségek, valamint az androgenetikus alopecia, azaz a kopaszodás csökkenése között.

Érdemes kerülni a gyors fogyást ígérő, nagyon alacsony kalóriatartalmú diétákat, hiszen azok megfoszthatják a szervezetet az egészséges hajhoz szükséges tápanyagoktól, például a fehérjéktől, zsírsavaktól és cinktől. (Mielőtt elkezdenénk különböző étrendkiegészítőket és vitaminokat szedni, kérjük ki orvosunk véleményét, ugyanis sok esetben, főleg ha zsírban oldódó vitaminról van szó, akár árthatunk is magunknak ezekkel.)

Emellett – tudom, hogy frusztráló, de – próbáljunk meg ne állandóan a hajunkon agyalni, hiszen ha folyamatosan aköré igazítjuk az életünket, hogy milyen a frizuránk, egy csomó élményből kimaradhatunk. Őszintén: a halálos ágyán senki sem a hajmennyiségét sírja vissza, hanem az elszalasztott lehetőségeit. Ne hagyd hát, hogy bármiben is megakadályozzon, hogy azt hiszed, nem vagy úgy jó, ahogy vagy – mert igenis az vagy!

És hogy pontosan milyen frizurát is vágass? Sztárfodrászok szerint van egy hajhossz, ami kifejezetten az 50 felettieknek áll jól.

Kiemelt kép: Canva