Hollywoodban már nem ciki a hajhullásról beszélni.

A hírességek egyre több szépségtitkukról rántják le a leplet: megosztják a nagyvilággal, milyen szépészeti beavatkozáson vettek részt, elárulják, milyen filléres házi praktikákkal teszik ragyogóbbá bőrüket, vagy hogy éppen milyen sminktrükköt lestek el a maszkmesterektől egy-egy film- vagy klipforgatás alatt. És mostanában már a hajproblémák sem számítanak tabunak (az őszülés pedig már végleg nem) – főleg, hogy mind többek érintettek a témában.

Negyvenéves kor felett a nők negyven százaléka megtapasztalja a hajhullást, áll az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia egyik tanulmányában, a háttérben pedig számos ok húzódhat. A hajhullás többnyire csak egy tünet, ki kell vizsgálni, milyen egészségügyi gond okozza – ezért is fontos, hogy egyre több sztár hívja fel a figyelmet a problémára.

Jada Pinkett Smith

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Will Smith felesége 2018-ban árulta el, hogy azért vágatta rövidre haját, mert teljesen megrémült attól, hogy egy nap a zuhany alatt egy maroknyi haja a kezében maradt. Jada Pinkett Smith idővel kiderítette, hogy foltos hajhullástól (alopecia areata) szenved, állapotáról pedig rendszeresen beszámol az Instagram-oldalán is. Nemrég például azt írta követőinek a színésznő, hogy „én és az alopecia barátok leszünk… pont!”

Viola Davis

Fotó: ABC via Getty Images

Az Oscar-, Emmy-, Golden Globe- és Tony-díjas színésznő ugyanattól a betegségtől szenvedett 28 éves korában, mint Jada Pinkett Smith. Ugyan rájött, hogy a foltokban kopaszodást a stressz okozza, a problémát először csak elfedni próbálta. „Bevallom, sok időt tölöttem az életemben azzal, hogy kényelmetlenül éreztem magam a bőrömben – mondta a Vulture magazinnak 2014-ben. – De már másképp gondolkodom.” Viola Davis elmesélte, hogy egy darabig mindenhová parókában ment, annyira szégyelte a haját. „Parókát viseltem a jacuzziban, a ház körül, a rendezvényeken, és akkor is, amikor edzettem. Sosem mutattam meg az eredeti hajamat. Annyira kétségbeesetten akartam, hogy az emberek gyönyörűnek lássanak. Meg kellett szabadulnom ettől az érzéstől.” A Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? sztárja azóta inkább csak lehetőségként gondol a parókára, és elfogadta állapotát.

Alyssa Milano

Fotó: Amy Sussman/Getty Images for Variety

A Bűbájos boszorkák sztárja 2020 augusztusában számolt be arról az Instagramon, hogy a Covid-fertőzöttség hosszú távú mellékhatásaként erősen hullik a haja. A rövid videóban Alyssa Milano vizes hajjal ült a kamera előtt, és bontókefével kezdte fésülni a haját. A kefe és a tenyere is pillanatok alatt megtelt hajszálakkal. A videó végén a színésznő csak annyit mondott: „Viseljetek maszkot.”

Marcia Cross

Fotó: David Livingston/Getty Images

A gyönyörű, vörös loknijairól híres színésznő 2018-ban mesélt arról, hogy nemcsak a rákkal kellett megküzdenie, hanem a kezelések miatti hajhullással is. Egy, a közösségi médiában megosztott fotójához azt írta: „Olyan hálás vagyok, hogy élek, de szomorú, hogy kihullott a hajam…” Marcia Cross arra kérte a követőit, hogy ha valaki tapasztalt már rákkal összefüggő hajhullást, ossza meg vele a tapasztalatait. A kommentszekciót elárasztották azon rajongók biztató vallomásai, akik szintén hasonló harcot vívtak.

Keira Knightley

Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images

Van, hogy nem egészségügyi probléma, hanem a kíméletlen bánásmód áll a hajhullás hátterében. Erről számolt be az angol színésznő is, aki azt tapasztalta, hogy az állandó festéstől hullani kezdett a haja. A hajvesztés olyan mértékű volt, hogy Keira Knightley öt éven át parókát viselt – egészen addig, amíg 2015-ben terhes nem lett kislányával, Edie-vel. „A különböző filmes munkáim miatt lényegében az összes létező árnyalatra befestettem a hajam. Ettől olyan rossz minőségű lett, hogy tulajdonképpen a hajszálak kiestek a fejemből – magyarázta akkoriban egy interjúban. – Szóval az elmúlt öt évben parókát használtam, ami a legjobb dolog volt, amit a hajammal tehettem.”

Kiemelt kép: Getty Images