vashiány

Ezekről a furcsa tünetekről nem is gondolnád, hogy vashiányra utalnak

A fáradtságot könnyű a téli sötétség számlájára írni, ám nem ez az egyetlen tünet, mely vashiányt jelezhet.

A vashiány világszerte a leggyakoribb oka a vérszegénységnek a National Institutes of Health kutatásai szerint, melyekből többek között kiderül, a világ népességének csaknem egyharmada vashiányos vérszegénységben szenved. Mivel a tünetek kezdetben viszonylag átlagosak lehetnek, és kimerülnek olyan enyhébb panaszokban, mint a szédülés, a fejfájás, a kimerültségérzés vagy a sápadt bőr, nem tulajdonítunk nekik nagy jelentőséget.

Mindezt tetézik az olyan vashiánnyal kapcsolatos tévhitek, minthogy főként a gyerekeket és időseket érinti, vagy hogy csak a nők körében jelenthet idővel komolyabb problémát. De vajon mit takar pontosan a vashiány, és milyen egyéb, elsőre talán kevésbé egyértelmű tünetekre kellene még odafigyelnünk, hogy időben felismerjük? 

Ez történik vashiány során a szervezetben

A vas az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünkben, mivel segít a vörösvérsejtekben található fehérjéknek, például a hemoglobinnak az oxigénszállításban. Ha a vörösvérsejtjeinkben nincs elég oxigén, számuk lecsökken – vagy kevesebb hemoglobint tartalmaznak –, így vashiányos vérszegénység alakul ki, mely hatással lehet egészségünkre, az izomerőre, az energiaszintre és kognitív képességeinkre is. Szív- és érrendszerünk és immunrendszerünk is megsínyli a tápanyaghiányt, mely

nem kizárólag menstruáció alatt vagy változókorba lépő nőknél jelentkezhet, sőt, tulajdonképpen bárkit érinthet, beleértve a férfiakat, az időseket és a gyermekeket is.

Dr. Christy Evans, az amerikai HopeHealth központ szakorvosa szerint azonban a vashiány a csökkent vasfelszívódás eredménye is lehet, ami általában olyan emésztési rendellenességekkel jár együtt, mint a cöliákia, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség. Emellett olyan hétköznapi szokások is okozhatják, melyekre elsőre nem is gondolnánk, így például egyes gyógyszerek rendszeres szedésével, a túl sok kávé és alkohol fogyasztásával ugyancsak növeljük a kockázatot. 

Ilyen tünetekre is érdemes odafigyelni

A vashiányt azonban nem könnyű felismerni, mivel olyan általános tünetek utalhatnak rá, melyek másra, így kevés folyadékbevitelre, hormonváltozásokra vagy egyéb vitaminhiányra is visszavezethetők. A szakértő szerint az enyhe vashiányban szenvedőknek ráadásul az esetek többségében nincsenek is tüneteik, ha pedig mégis, akkor a legtöbben fáradtságra, nehézlégzésre, fejfájásra és szédülésre panaszkodnak. Van azonban néhány árulkodó jel, melyre érdemes odafigyelni, ugyanis a probléma fokozódásával testünk a felsorolt tüneteknél szokatlanabb panaszokat is produkál, melyek mind vashiányra utalnak. 

Sérülékeny körmök

Körmeink elváltozásai súlyos és jóindulatú betegségekről egyaránt árulkodhatnak, így többek között a máj- és veseproblémákon túl állapotukból vashiányra is következtethetünk. A gyenge, törékeny körmök például egyértelműen vashiányos vérszegénységet jeleznek, de a koilonychia, vagy kanálszerű köröm szintén utalhat a vér elégtelen vasmennyiségére. 

vashiány

Fotó: Canva

Hajhullás

Hormonális változások, stressz, vitaminhiány és autoimmun betegségek is okozhatnak hajhullást, és sajnos a vashiány szintén ezek közé a kiváltó tényezők közé sorolható. Ezesetben a szálak elvékonyodnak, fénytelenek lesznek, rosszabb esetben pedig hajkoronánk a volumenéből is veszít, mivel a hajhagymák nem kapnak elegendő oxigént. 

Gyulladás a szájban

Főként a nyelven érezhetünk kellemetlen duzzanatokat, melyek megnehezítik a rágást, továbbá a megfelelő tápanyagok bevitelét. A tünetek között tapasztalhatunk még fájdalmat, nyelési nehézséget, sőt, az ételek ízét is máshogy érzékeljük. A sápadt íny szintén a vashiány egyik tünete, így érdemes alaposan szemügyre vennünk szájüregünket, ha már konkrétan erre gyanakszunk. 

Sóvárgás különös dolgok iránt

Időnként mindannyian megkívánunk furcsábbnál-furcsább ételeket (ebben a cikkben bővebben is írtunk erről), ám ez esetben olyan dolgok után is felüti fejét a sóvárgás, melyeket egyáltalán nem szabadna megennünk. Ha azon kapjuk magunkat, hogy kívánjuk a kartont, a faszenet vagy a vakolatot, ideje vérvizsgálatra mennünk, ugyanis jó eséllyel a pica nevű evészavart tapasztaljuk, mely mögött vérszegénység is állhat. 

Száraz, repedezett ajkak

A téli szezonban még jobban meggyűlik a bajunk a bőrszárazsággal, és ez alól az ajkak sem jelentenek kivételt. Ha már mindent bevetettünk a különféle balzsamoktól kezdve a hidratálásig, de ugyanúgy húzódik, viszket és cserepesedik, akkor lehet, hogy szájzug-gyulladásról van szó. Ez a kóros állapot egyike lehet a vashiány okozta szájüregi problémáknak, melyek főként a legyengült immunrendszer miatt jelentkeznek. 

Szerencsére a vashiány kezelése nem igényel komolyabb orvosi beavatkozást. Miután szakértővel konzultálva megkaptuk a diagnózist, elindul a vaspótlás folyamata, mely ugyan nagyban függ a probléma mértékétől, de általában vas infúziós terápiából és életmódváltásból tevődik össze. A spenót, a brokkoli, a kelkáposzta, a tojás, a halak és baromfihúsok, időnként a vörös húsok fogyasztása segíthet a hétköznapokban növelni a vér vasmennyiségét, a folyamatot pedig megtámogathatjuk C-vitaminnal is, mely fokozza a felszívódást.

Bizonyos fizikai jelek arra is utalhatnak, hogy gyulladás zajlik a szervezetünkben. Ebben a cikkben összeszedtünk 8 olyan jelet, mely arra utal, immunrendszerünk folytonos harckészültségben van. 

Kiemelt kép: Getty Images