Gyulladás alatt a legtöbbször szervezetünk „harckészültségi állapotát” értjük: azt, amikor valamilyen kórokozóval szemben fellépve, és jellemzően egy-egy szervre lokalizálva lép fel a lob. Életkorunk előrehaladtával azonban gyulladást gyaníthatunk nemcsak egy fájó torok, de sok más egészségügyi probléma mögött is.

Tudtad, hogy akár ízületi problémáid vagy emésztési zavaraid is eredhetnek abból, hogy valahol a szervezetedben kezeletlen, krónikus gyulladás áll fenn? A krónikus gyulladások jelei sokszor nem egyértelműek, nehezen beazonosíthatók és más betegségek szimptómáival is könnyen összekeverhetők. Mivel azonban a gyulladás hosszú távon komolyan fenyegeti az egészséget, érdemes alaposan kivizsgáltatni a hosszan fennálló, akár ártatlannak tűnő jeleket is. Íme nyolc, kevésbé szembeötlő jele annak, hogy szervezetedben gyulladásos folyamatok zajlanak. 

Fájó vagy merev ízületek

Az izmok és ízületek kisebb érzékenysége, némi izomláz fokozottabb terhelést követően teljesen normális, és bár ez is a gyulladás egy formája, hamar elmúlik és nincs komoly következménye. Ami viszont már nincs rendben, az az olyan fájdalom és merevség, amely hosszan folytatódik, és nem vezethető vissza konkrét terhelésre. 

Az ízületi fájdalom lehet az egyik első jele a krónikus gyulladásnak,

amit akár olyan súlyos autoimmun betegség is okozhat, mint például a reumás artritisz, a lupusz vagy a köszvény. Ha hosszabb ideje ízületi- és izomfájdalmakkal küzdesz, mindenképpen érdemes orvoshoz, illetve dietetikushoz fordulnod, mert elképzelhető, hogy gyulladás van a háttérben, aminek a kezelésében (egyes esetekben) étrendi módosításokkal is jó eredmények érhetők el. 

Feledékenység

Úgy érzed, hogy mostanában jóval feledékenyebb vagy, mint korábban? Nem emlékszel olyan jól dolgokra? A memória és a szellemi élesség természetes módon is hanyatlik az életkor előrehaladtával, de kutatások szerint a szervezetben zajló gyulladás jelentősen felgyorsítja és felerősíti ezeket a folyamatokat. Ha hosszabb ideje feledékeny, dekoncentrált vagy, pedig kipipáltáltad az elegendő alvást, a kiegyensúlyozott étrendet és az alkohol mellőzését is, érdeklődj orvosodnál azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e első körben egy vérvétellel utána menni a gyulladásnak. 

Le vagy törve? 

Az enyhe, krónikus gyulladás változásokat okoz a neurotranszmitter-aktivitásban és az agyműködésben is, ami a kutatások szerint hajlamosabbá tehet a hangulatingadozásra és a depresszióra is. Sőt a gyulladás azt is megakadályozhatja, hogy a különféle antidepresszánsok hatékonyan működjenek! Ha hosszabb ideje hangulatingadozásaid vannak, érdemes lehet figyelembe venni azt az eshetőséget is, hogy valamiyen gyulladásról van szó, ami alaposabb kivizsgálást igényel.

Emésztési problémák és hasi zsírfelhalmozódás

Az emésztőrendszer az egyik első olyan terület, hol a gyulladásos tünetek gyakran megjelennek. Az alkalmanként előforduló emésztési problémák teljesen normálisak, különösen, ha valamilyen szempontból eltérsz a megszokott diétádtól, esetleg nem friss ételt eszel. Ha viszont egy emésztési probléma (például puffadás vagy hasmenés) folyamatosan visszatér, érdemes figyelni rá, mert gyulladást jelezhet.

De van itt hastájékon más is! A testeden lévő zsíreloszlást nagyrészt a genetika határozza meg, de talán hallottál már arról is, hogy a hasi tájékon felhalmozott zsír abból kevésbé szerencsés, mert növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A kutatások szerint ez azért van így, mert a hasi zsír olyan gyulladáskeltő vegyületeket választ ki, amelyek a krónikus gyulladást aktívan tartják, és ez egyfajta öngerjesztő folyamat, mert a gyulladás további hasi zsírlerakódáshoz vezet. Ha egyébként nem a hasadra hízol, de az utóbbi időben ide szedtél fel, érdemes fontolóra venni a gyulladásügyi kivizsgálást. 

emésztési panaszok

A szervezetben zajló gyulladás jele lehet a hosszabb ideig fennálló emésztési zavar. (Fotó: Getty Images)

Emelkedett vérnyomás

A vérnyomás kis mértékű emelkedésére mindig érdemes odafigyelni, mivel ezek a krónikus gyulladás korai jelei is lehetnek. Az enyhe gyulladást ugyanis a magas vérnyomás egyik fő katalizátorának tekintik, emellett pedig az állandósult gyulladás az erek merevségéhez és károsodásához is vezethet.

Figyeld a vérnyomásod, keresd a stressz csökkentésének módjait, és jelezd orvosodnak, ha vérnyomásemelkedést tapasztasz.

Betegeskedsz

A krónikus gyulladás túlterhelt immunrendszerhez vezet, ez pedig azt jelenti, hogy amikor baktériumokkal és vírusokkal kerülsz kapcsolatba, szervezeted nem biztos, hogy le tudja küzdeni őket, így hajlamosabb lehetsz elkapni a legegyszerűbb megfázást is. Ha az utóbbi időben (és pláne nyáridőben is) sokat betegeskedsz, érdemes gondolni arra is, hogy talán gyulladás lehet a háttérben. 

Gyakran megéhezel

A krónikus gyulladás inzulinrezisztanciához, ezáltal pedig magasabb vércukorszinthez vezethet, és megzavarhatja az egészséges glükózkezelést, növelve ezzel a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ha gyakran éhesnek érzed magad annak ellenére, hogy elvileg rendesen eszel, először nézd meg, mit viszel be a szervezetedbe: növeld a rostfogyasztást, csökkentsd a hozzáadott cukrot, cseréld le a finomított gabonaféléket teljes kiőrlésűekre, és fogyassz több gyulladáscsökkentő élelmiszert, elsősorban nyers zöldségeket. Figyeld a vércukorszintedet is, és jelezd az orvosodnak, ha megmagyarázhatatlan éhségrohamokat tapasztalsz. 

Irritált a bőröd

A folyamatos bőrproblémák, amelyek nem akarnak elmúlni, megint csak annak a jelei lehetnek, hogy a szervezetedben gyulladás zajlik, ez ugyanis alacsony szintű, de folyamatos irritációt hoz létre a szervezetben. Ezáltal a szervezet túlérzékennyé válhat olyan dolgokra is, amelyekre egyébként nem reagálna, és a bőrirritáció, nem múló pattanás, akár ekcéma, vagy pikkelysömör szerű tünet is lehet az egyik jele ennek a túlzó reakciónak. 

A krónikus gyulladás részben civilizációs ártalom; szervezetünk életmódunkra, élelmiszereinkre és a stresszre adott válasza. Azzal, ha életmódszokásainkon az ma érvényes dietetikai iránymutatásoknak megfelelően módosítunk (például leállunk az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával), sokat tehetünk a gyulladás csökkentéséért, de ha hosszabb ideig ilyen jellegű problémáink vannak, alaposabb kivizsgálás is szükséges lehet. 

Kiemelt kép: Getty Images