Nagyon fontos, hogy a figyelmeztető jeleket ne vegyük félvállról.
  • A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusa. 
  • A rövid idejű gyulladás nem jelent bajt, ha azonban hosszabb ideig fennáll, az már az egész test egészségét veszélyezteti.
  • Íme 9 jel arra, hogy valami miatt gyulladás van szervezetünkben.

Gyulladás, belső gyulladás, gyulladásos folyamatok: az utóbbi időben egyre többet hallunk egy a hozzáértők szerint tömegeket érintő egészségügyi állapotról és arról, hogy a tartósan fennálló belső gyulladás milyen komoly egészségügyi kockázatokat rejt.

Mi a gyulladás?

Gyulladás alatt alapesetben a szervezet olyan védekező mechanizmusát értjük, amikor valamilyen sérülés vagy fertőzés hatására a szervezet védekezésre „szakosodott” sejtjei felveszik a harcot a kórokozókkal szemben, a harctéren pedig bőrpír vagy duzzanat formájában gyulladás keletkezik.

Rövid távon a gyulladás a szervezet természetes védekező mechanizmusának jele.

Ha viszont a gyulladás hosszabb ideig fennáll, krónikusnak nevezzük, és ez az állapot már olyan, komolyabb egészségügyi problémára is utalhat, mint az ízületi gyulladás, a szívbetegség, a cukorbetegség, a demencia vagy más autoimmun betegségek. A krónikus gyulladás jelei és tünetei több hónaptól akár évekig is fennállhatnak.

A krónikus gyulladás igen trükkös valami, mert míg az akut gyulladást könnyebben felismerjük a jól lokalizálható fájdalomról, bőrpírról vagy duzzanatról, a krónikus gyulladásnak ennél kevésbé tipikus jelei vannak. Olyanok, amiket könnyedén írunk más körülmények rovására.
Lássuk, milyen jelek utalhatnak a szervezetben zajló gyulladásra.

gyulladásos folyamatok

Az ízületi fájdalom sokszor a legelső jele a krónikus gyulladásnak (Fotó: Getty Images)

1. Fájdalmas ízületek és gyulladás

Az izmok és ízületek enyhe feszültsége vagy érzékenysége egy-egy kimerítőbb edzés, vagy a napi aktivitás növekedésével párhuzamosan teljesen normális: az ilyen tünetek 1-2 nap alatt el szoktak múlni. Az viszont, ha a fájdalom és merevség hosszabb távon fennál, és nem szűnik akkor sem, ha eleget pihenünk, már nem nevezhető egészségesnek.

Az ízületi fájdalom sokszor a legelső jele a krónikus gyulladásnak, és akár olyan súlyos állapotok mutatója is lehet, mint a reumás artritisz, a lupusz vagy a köszvény. Ezekben az állapotokban

a túlterhelt immunrendszer felesleges gyulladáskeltő vegyi anyagokat szabadít fel, ezért hatásukra sokszor alakul ki ízületi fájdalom is.

Ha az ízületi fájdalom kellő pihenés és egészséges életmód mellett is fennál, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderülhessen, mi van a háttérben. 

2. Feledékenység és gyulladás

Úgy érzed, hogy mostanában feledékenyebb vagy, hogy nem emlékszel olyan jól a dolgokra? A memóriavesztés az életkor előrehaladtával, vagy akkor, ha az ember például hosszabb ideig nem tud pihentetően aludni, természetes. Kutatások szerint ugyanakkor a szervezetben lévő gyulladás hatására 8-12%-kal is nagyobb mértékű is lehet a memória csökkenése.

Ha nem tudod valamilyen külső körülményhez kötni a hirtelen jött memóriazavarokat, mindenképpen érdemes felkeresned az orvost, mert nemcsak gyulladásról, de akár agyi vérellátási zavarról is lehet szó, amit jobb minél előbb kizárni.

3. Letörtség és gyulladás

A szervezetben állandósult gyulladás változásokat okoz a neurotranszmitter-aktivitásban és az agyműködésben is, ez pedig a kutatások szerint hajlamosabbá tehet a hangulatzavarokra, sőt a depresszióra is. A gyulladás emellett azt is megakadályozhatja, hogy az antidepresszáns hatású gyógyszerek megfelelő mértékben szívódjanak fel. Ez azt jelenti, hogy a depresszió jelei (akár annak kialakulása, vagy annak súlyosságában bekövetkező változások) gyakran jelzik, hogy a szervezetben valamilyen gyulladásos folyamat zajlik éppen. 

4. Rossz emésztés és gyulladás

Az átmeneti emésztési problémák (rövid ideig tartó székrekedés vagy hasmenés, esetleg puffadás) normálisak, különösen, ha az embernek egyébként is felborul a napi rutinja, vagy valami miatt megváltozik a táplálkozása. De az olyan emésztési problémák, amelyek időről-időre visszatérnek, sőt el sem múlnak, akár gyulladásra is utalhatnak.

Az emésztőrendszer az egyik első hely, ahol a gyulladás panaszt okozhat,

ráadásul innen nagyon könnyen terjed át a szervezet többi részébe is a gyulladás, mert ha a jó bélbaktériumok nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat, a gyulladásos vegyületek könnyebben jutnak be a véráramba. Ha hosszabb ideje áll fenn emésztési rendellenességünk, vagy rendre visszatér egy-egy zavaró tünet, érdemes felkeresni az orvost. 

Nem is érted, miért vagy olyan kívánós? Gyulladás is okozhatja (Fotó: Getty Images)

5. Hasi zsír és gyulladás

Inkább alma vagy körte alakú vagy? A testeden lévő zsír eloszlását részben a genetika határozza meg, és talán hallottál már arról, hogy a felesleges hastájéki zsír növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A kutatások szerint ez azért van így, mert a hasi zsír olyan gyulladáskeltő vegyületeket választ ki, amelyek a krónikus gyulladást okozbak. Ha az utóbbi időben jelentősebb mennyiségű zsírt szedtél fel a hasad alsó részére, érdemes orvosoddal egyeztetni diétádról és arról, hogy lehet-e a szervezetedben valamilyen gyulladás

6. Emelkedett vérnyomás és gyulladás

A vérnyomás már kis mértékű emelkedésére is érdemes odafigyelni, többek között azért is, mert ez a krónikus gyulladás korai jele is lehet. A szervezet krónikus gyulladását ugyanis a magas vérnyomás egyik fő indikátorának tekinti, a magas vérnyomás pedig károsítja az ereket is. Figyeld a vérnyomásértékeidet, keresd a lehetőségeit annak, hogy csökkentsd a stresszt, csökkentsd a sófogyasztásodat, és igyekezz gyulladáscsökkentő ételeket enni azzal párhuzamosan, hogy orvosoddal is egyeztetsz a vérnyomásodról.

7. Betegségek és gyulladás

A krónikus gyulladás egy olyan túlzó immunreakció, amely túlstimulált és túlterhelt immunrendszerhez vezet. Ez pedig azt eredményezheti, hogy amikor baktériumokkal és vírusokkal kerül kapcsolatba, a szervezet, nem biztos, hogy olyan felkészült lesz, hogy le tudja küzdeni őket. Emiatt hajlamosabb lehetsz elkapni a azokat a betegségeket, amik egyébként elkerülnek. Ahhoz, hogy az immunrendszer a lehető legjobban működjön, keresd a krónikus gyulladások csökkentésének módjait (és ne feledd, hogy ez olyan dolgokat is magában foglal, mint az étrend, valamint a stresszkezelés és az alvás).

8.Éhség és gyulladás

A falhatnék könnyen lehet a leeső vércukor vagy akár a másnaposság tünete is, de ez annak is a jele, hogy a szervezet nem képes megfelelően kezelni a glükózt, ami a mögöttes gyulladás jele lehet. A krónikus gyulladás fokozza a sejtek inzulinrezisztenciáját, ami magasabb vércukorszinthez vezet, és megzavarja az egészséges glükózkezelést, növelve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Ha gyakran éhesnek érzed magad  először nézd meg, mit eszel: növeld a rostokat, csökkentsd a hozzáadott cukrokat, cseréld le a finomított gabonákat teljes kiőrlésűekre, és építs be több gyulladáscsökkentő élelmiszert. Figyeld a vércukorszinted, és a következő alkalommal, amikor orvosához fordulsz, mindenképpen említsd meg az „éhes” pillanatok gyakoriságát – különösen, ha a családban már előfordult cukorbetegség.

9. Irritáció és gyulladás

A szervezeteben zajló krónikus gyulladásra utalhatnak az esetleges bőrproblémák is. A krónikus gyulladás az immunrendszer túlterhelésének eredménye, és alacsony szintű, folyamatos irritációt hoz létre a szervezetben. Ezáltal a szervezet túlérzékennyé válhat olyan dolgokra, amelyekre normális esetben nem reagálna, és a bőrirritáció lehet az egyik legjellegzetesebb erre utaló jel. Ha azt tapasztalod, hogy a bőröd érzékenyebben reagál olyan kozmetikumokra, amikkel korábban nem gyűlt meg a bajod, konzultálj a háziorvosoddal vagy a bőrgyőgyásszal!

Mit tehetek otthon a gyulladás ellen?

A szervezet gyulladásos folyamatainak enyhítéséhez, megszüntetéséhez mindenképpen orvosi segítséget kell kérni, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy egyre több kutatás állítja, bizonyos ételek elősegítik a gyulladásos folyamatok fenntartását, bizonyos ételek pedig gátolják azt.

Ha szeretnénk mi magunk, táplálkozással tenni azért, hogy szervezetünket ne uralja el a gyulladás, kerüljük az olyan (egyébként is egészégtelen) ételek fogyasztását, mint a cukros üdítők, finomított szénhidrátok és zsíros húsok, helyettük pedig fogyasszunk minél több nyers gyümölcsöt és zöldséget, olajos magvakat és olyan jó minőségű fehérjét, mint például a tonhal. 

A sztárvilágban is sokan küzdenek gyulladásos autoimmun betegségekkel: Celine Dion nemrég ismét megszólalt a stiff-person-szindróma kapcsán.

Kiemelt kép: Getty Images