Ha fáj a torkunk, nehezünkre esik enni és nyelni, sőt, pusztán a létezés is kihívás. Szerencsére vannak olyan házi praktikák, amikkel csökkenthetjük a panaszokat, sőt, akár teljesen el is mulaszthatjuk a fájdalmat.

Gargalizáljunk mézzel

A méz köztudottan antibakteriális hatással bír, ezért is fogyasztjuk torokfájás idején, viszont még hatékonyabb, ha gargalizálunk vele. Egy csésze meleg vízbe keverjünk bele két-három kanál mézet és naponta néhány alkalommal „mossuk át” vele a torkunkat.

Öblögessünk sós vízzel

Ha nemcsak a fájdalom a probléma, hanem a nyálkahártya súlyos gyulladása és duzzanata is, akkor a sós vizes gargalizálást érdemes kipróbálni. Egy csésze meleg vízbe keverjünk bele fél teáskanál sót, és ezzel öblítsük át a szánkat, illetve a torkunkat. Maga a keverék kellemetlen, vagy legalábbis szokatlan ízű, viszont enyhíti a fájdalmat.

Cukorka minden mennyiségben

Torokfájás idején a legfőbb problémát a kiszáradás okozza, ezért az elsődleges cél a nyálkahártya nedvességének megőrzése lenne. A keménycukorkák serkentik a nyáltermelést, ezért önmagukban is hatékonyak, de például, a mentolos vagy eukaliptuszos változatok még jobbak, mert egyúttal hűsítik is a torkunkat.

Inni, inni, inni!

A megfelelő folyadékfogyasztás mindig nagyon fontos, de betegen még nagyobb szükség van arra, hogy kellőképpen hidratáljuk a szervezetünket. A szobahőmérsékletű víz jó választás, ahogyan az ihatóra hűlt meleg tea is, utóbbiból azonban célszerű olyan keveréket választani, ami világos színű, mert a sötétebb változatokba sokszor színezőanyag is kerül, ami irritálhatja a nyálkahártyát.

Merítsünk a természet gyógyszertárából

A forró italoknál maradva a gyógyteák erejét se becsüljük le. A kamilla, a kakukkfű vagy például a zsálya mind antibakteriális hatásúak, azaz megnyugtatják és fertőtlenítik az irritált területet, emellett pedig elbírnak az olyan szövődményekkel is, mint a köhögés.

Vessük be a nagyi titkos receptjét

Nagymamáink jól bevált orvossága a csirkehúsleves, ugyanis a benne található só, illetve nátrium gyulladáscsökkentő hatású. Nem utolsó sorban pedig arról se feledkezzünk meg, hogy a folyékony levest duzzadt torokkal könnyebb lenyelni, mint bármi mást. :)

Falatozzunk mályvacukrot

A mályva növény virágából kinyert cseppeket már több száz éve használják a köhögés, a megfázás és a torokfájás kezelésére, azonban a mályvacukor vagy pillecukor is nagy segítség lehet, ha ilyen jellegű panaszunk van. Persze nem azért, mert mályvából készül – nagy valószínűséggel a két dolognak köze sincs egymáshoz –, sokkal inkább amiatt, mert a benne található zselatin ideig óráig bevonja a nyálkahártyát, ráadásul a puha falatok a cukorkákhoz hasonlóan a nyáltermelést is elősegítik.

Dőljünk le

A légúti bajok többségét vírusok okozzák, amik ellen a leghatásosabb fegyver a pihenés. Ha fáj a torkunk, próbáljunk meg minél többet aludni, vagy legalábbis ágyban feküdni. Így hamarabb felépülhetünk, mintha lábon hordanánk ki a betegséget.

Nedvesítsük a levegőt

A szoba párásítása is jó ötlet, mert magas páratartalom mellett a torok kisebb eséllyel szárad ki. Tegyünk egy tálba vizet és helyezzük a radiátorra, ha pedig elpárolgott belőle a nedvesség, töltsük újra. Persze még jobb, ha van otthon párásító készülékünk.

Természetesen ha napokon át fennálló problémáról van szó, érdemes, sőt, ajánlott felkeresni az orvosunkat.

Még több egészséggel kapcsolatos témát a Nők Lapja magazinok Egészség rovataiban találtok.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(besthealthmag.ca, health.com)