Bátorító üzenetet osztott meg az énekesnő.
  • 2022 végén beszélt először diagnózisáról a kanadai sztár.
  • Betegsége, az úgynevezett stiff-person-szindróma egymillióból egy embert érint. 
  • Celine Dion nem adta fel a reményt, hogy egyszer visszatérhet az énekléshez.

A stiff-person-szindrómával (SPS) kapcsolatos tudatosság napja alkalmából, március 15-én posztolt közösségi oldalán a többszörös Grammy-díjas énekesnő. Az énekesnőnél 2022-ben diagnosztizáltak egy gyógyíthatatlan autoimmun betegséget, az úgynevezett stiff-person-szindrómát. A stiff-person-szindrómát az 50-es években írták le először, az elnevezés (a stiff görcsöst, merevet jelent) pedig a betegség tüneteire utal: az érintettek izmai rohamszerűen görcsbe merevednek.

A tüneteket az okozza, hogy az izmok mozgásáért felelős idegsejtek rendellenesen működnek, és az izmok állandó megfeszítésére késztetik a testet. Mivel a rohamokat erős zaj és fényhatások is kiválthatják, illetve mivel azok teljességgel kiszámíthatatlanok, Dion – aki már hosszabb ideje betegeskedett – a pontos diagnózis után úgy döntött, egy időre visszavonul a nyilvánosságtól. 2023 májusában lemondta európai turnéjának koncertjeit, többek közt a magyar állomást is, később pedig a 2024-re meghirdetett pótlást is törölték.

Betegségéről 2022 év végén így nyilatkozott: „Sziasztok, sajnálom, hogy ilyen sokáig tartott, míg végre hozzátok tudtam fordulni. Mindannyian nagyon hiányoztok, és alig várom, hogy a színpadon állhassak és személyesen beszélhessek veletek. Mint tudjátok, mindig is nyitott könyv voltam előttetek, de egészen eddig nem álltam készen arra, hogy közelebbit mondjak az állapotomról. Nemrégiben diagnosztizáltak nálam egy nagyon ritka neurológiai rendellenességet, az úgynevezett stiff-persson-szindrómát, amely minden egymillió emberből egyet érint. Bár még nem sokat tudunk erről az állapotról, azt már igen, hogy ez okozta a görcsöket, amiket az elmúlt időszakban tapasztaltam. Sajnos ezek a görcsök a mindennapi életem minden területére kihatnak, néha nehézségeket okoznak a járás során, és az is megesik, hogy lehetetlenné teszik, hogy úgy használjam a hangszálaimat az énekléshez, ahogyan azt megszoktam” – mondta el akkor a sztár.

Dion a diagnózis bejelentése óta csak szórványosan vállalt nyilvános szereplést, legutóbb a Grammy-díj átadóján jelent meg „meglepetésvendégként”, egyik fia kíséretében. A rendezvényen az Év albuma-díjat adta át Taylor Swiftnek, és a zene elementáris erejéről beszélt, ami a világ minden táján örömet hoz az emberek életébe. Március közepén egy fiaival (René-Charles-szal, Nelsonnal and Eddy Angélilvel) közös képet töltött fel az Instagramra, hozzá kapcsolódó posztjában nemcsak saját egészségi állapotáról írt, de a betegség más érintettjei számára is üzent.

„Mint azt sokan tudjátok, 2022 őszén stiff-person-szindróma (SPS) diagnózist kaptam. Életem egyik legmegrázóbb élménye volt, azóta is mindent megteszek annak érdekében, hogy legyőzzem ezt az autoimmun betegséget és továbbra is eltökélt vagyok, hogy egy nap újra színpadra álljak, és a lehető legnormálisabb életet éljem. Nagyon hálás vagyok a gyerekeim, a családom, a csapatom és mindannyiótok szeretetéért és támogatásáért! Szeretném bátorításomat és támogatásomat küldeni mindazoknak a világon, akiket érint ez a súlyos betegség. Szeretném, ha tudnátok, hogy meg tudjátok csinálni! Meg tudjuk csinálni!” – fogalmazott bátorító posztjában a sztár.

Az utóbbi időben egyre több világsztár vall őszintén krónikus betegségeiről, bátorítást adva a hasonló nehézségekkel küzdő millióknak. Bruce Willis afáziájáról, Christina Applegate szklerózis-multiplexéről és Shannen Doherty mellrákjáról mi is több alkalommal írtunk, mert ezek a hírességek missziójuknak tekintik, hogy saját esetükkel felhívják a figyelmet ezekre a betegségekre. 

Celine Dion ragyogó karrierjéről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen. 

 Celine Dion a 66. Grammy-díjátadó gálán, 2024 februá 4-én. (Fotó: Monica Schipper/Getty Images for The Recording Academy)