Páratlan tehetség, utánozhatatlan hang: Céline Dion különleges életútja

A francia-kanadai származású Céline Dion karrierje mesébe illő, slágereit egyedi hangjának köszönhetően azonnal felismerjük, filmes betétdalaiért pedig még ma is rajongunk. Nem csoda, hogy megörültünk a hír hallatán, miszerint az aranyhangú énekesnő a következő évben hazánkba látogat. A jövő nyári koncertre készülődve életének főbb állomásait vettük górcső alá.

Zenei pályára született

Céline Marie Claudette Dion 1968-ban látta meg a napvilágot Québecben, Charlemagne-ban. Az éneklés és a zene már egészen fiatalon az élete részévé vált, leginkább azért, mert egy hatalmas zeneszerető családba született. Karrierje meglehetősen korán kezdődött: 12 éves korában felénekelt egy édesanyjával közösen írt dalt, majd a felvételt elküldték a menedzser és producer René Angélilnek, aki miután meghallotta a lány hangját, azonnal szerződést ajánlott neki. Saját otthonát is jelzálog alá helyezte, csak hogy a fiatal énekesnő debütáló albumát finanszírozhassa.

Korai, de annál nagyobb sikerek

A fiatal tehetség és stábja nem tétovázott, a mindenre elszánt énekesnő 18 éves korára 9 albumot tudhatott a magáénak, ráadásul még nagykorúvá válása előtt komoly díjakat és elismeréseket zsebelt be. 1988-ban például megnyerte a Dublinban megrendezett Eurovíziós Dalversenyt, aminek köszönhetően nemzetközi szinten is megismerték. Ezen a ponton kezdődött számára az „amerikai sztárság”.

Felfelé ívelő karrier

Első angol nyelvű albumát, az Unisont 1990-ben rögzítette, a valódi áttörés azonban 1991-ben jött, amikor a Disney felkérésére Peabo Brysonnal duettben énekelte fel a Szépség és a Szörnyeteg nyitódalát. A dal 1992-ben Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott. Ezután több ikonikus száma jelent meg, melyekkel az énekesnő szinte azonnal a toplisták élére ugrott. A következő években a The Power of Love, a Because You Loved Me, a My Heart Will Go On és az I’m Your Angel című dalaival óriási sikerre tett szert.

Igen a szerelemre is

1994-ben Céline szakmai- és magánélete összeforrt: mindössze 26 évesen feleségül ment 26 évvel idősebb menedzseréhez, az akkor már kétszeresen elvált, háromgyermekes Renéhez. Kapcsolatuk 1987-ben kezdődött, 1991 óta jegyben jártak. Házasságuk 22 éve alatt három gyermekük született, fogadalmukat pedig 2000-ben erősítették meg.

Olimpiai játékok és egy örök sláger

Céline nemzetközi sikere elképzelhetetlenül nagy lett. 1996-ban az atlantai nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén előadta The Power of the Dream című dalt, és még ugyanebben az évben a Because You Loved Me lett a Robert Redford és Michelle Pfeiffer főszereplésével mozikba kerülő, A hírek szerelmeseinek betétdala.

Határ a csillagos ég

Elképzelni sem lehetett volna ennél több sikert, Céline azonban tovább szárnyalt: 1997-ben felénekelte a Leonardo DiCaprio és Kate Winslet nevéhez fűződő Titanic főcímdalát, a My Heart Will Go On-t. A film 11 Oscar-díjat kapott, beleértve a legjobb dalnak járó elismerést is. A kultikus zeneszámot a világ minden szegletében játszani kezdték a rádiók.

Elismerések és egy megtisztelő szakmai együttműködés

Dion 1998-ban megkapta hazájának legnagyobb elismerését is, Québec Nemzeti Rendjének tisztje lett. Ugyanebben az évben a VH1 zenei csatorna Divas Live koncertjén olyan ünnepelt sztárokkal lépett egy színpadra, mint Aretha Franklin, Mariah Carey, Gloria Estefan és Shania Twain. Sikere töretlen volt, turnét turné követett, újabbnál újabb albumokat mutatott be, mindezek mellett pedig komoly díjakat és elismeréseket kapott.

Főszerepben a család

Az ezredfordulón visszavonulót fújt, hogy végre a családalapításra koncentrálhasson férjével. Mivel akkor már évek óta sikertelenül próbálkoztak, a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek. A beavatkozás sikeres volt: nem sokkal később, 2001-ben megszületett első közös gyermekük, René-Charles, majd 9 évvel később, 2010-ben az ikrek, Eddy és Nelson is.

Töretlen népszerűség

Az énekesnő két év kihagyás után a New Day Has Come című dallal tért vissza, ami annyira sikeres lett, hogy 17 ország toplistáján is szerepelt. A következő időszakban többek között francia nyelvű albumot készített, 2004-ben pedig egy, az anya-gyermek kapcsolatra fókuszáló nyugodt hangvételű lemezt adott ki, és bár már nem az ő dalai szerepeltek az első helyen, népszerűsége töretlen maradt.

Fájdalmas évek és az újrakezdés

2014 második felében ismét szünetet tartott karrierjében. Férje torokrákja kiújult, ezért minden idejét vele, és gyermekeikkel szerette volna tölteni. Szeretett társa 2016-ban, közös otthonukban hunyt el. René halála mélységesen megviselte az énekesnőt, saját elmondása szerint három év, valamint a gyermekeitől kapott szeretet és támogatás kellett ahhoz, hogy tovább tudjon lépni és teljes energiával folytassa az életét. Ennek része a nemrég megkezdett Courage elnevezésű világ körüli turné is, melynek keretén belül 2020. június 7-én a Papp László Budapest Sportarénában is koncertet ad majd az énekesnő.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Getty Images, Pinterest

(biography.com)