Szinte nincs olyan nő, akit ne varázsolt volna el lehengerlő személyiségével és kisugárzásával Robert Redford, aki napjaink legtehetségesebb színész-rendezője. Nagy kedvencünk, akinek a filmjeit már rongyosra néztük, ma 81 éves – őt ünnepeljük most.

Túl sármos volt a szerephez

Robert Redford is esélyes volt a Diploma előtt című alkotás férfi főszerepére, amit végül azért nem ő nyert el, mert a rendező, Mike Nichols úgy gondolta, a színész annyira jóképű, hogy senki se hitte volna el neki, hogy gondjai vannak azzal, hogy elcsábítson egy nőt.

Festészetet tanult Európában

Sportösztöndíjjal vették fel a Colorado Egyetemre, ahol a baseball volt a választott sportja. Miután kemény italozásai miatt kirúgták az egyetemről, nyakába vette a világot. Európában is élt: Párizsban majd Firenzében tanult festészetet, később pedig New Yorkba visszatérve a színművészeti akadémia hallgatója lett.

Elvesztette egyik gyermekét

Első feleségétől, Lola Van Wagenentől négy gyermeke született, egyikük azonban még egyhónapos korában elhunyt. Robert Redfordnak három gyermekétől négy unokája született.

Nagyon kritikus

Önmagával szemben rendkívül kíméletlen. Nem szereti visszanézni a filmjeit, A nagy balhé az egyetlen film, amiben szerinte elfogadható alakítást nyújtott.

Mindent a maga idejében

Robert Redford csak akkor ad autogrammot a rajongóinak, ha hivatalos eseményen vesz részt. Az utcán, „civilben” senki se várjon tőle aláírást.

Támogatja a kezdőket

A színészt számtalan magas rangú elismeréssel díjazták, ám ő ennek ellenére sem feledkezett meg azokról az időkről, amikor még kezdő volt és minden támogatás jól jött volna neki. Épp ezért alapította meg a híres Sundance Fesztivált, a kezdő filmesek éves seregszemléjét.

Színész-rendező

A suttogó című film volt az első olyan alkotás, amit Robert Redford nemcsak színészként, hanem rendezőként is jegyzett. Rendezései egyébként ugyanolyan említésre méltóan jók, mint alakításai – Oscart is nyert rendezőként.

A világ egyik legbefolyásosabb embere

2014-ben a neves Time magazin a világ legbefolyásosabb emberei közé választotta a politikailag is aktív színészt, akit még Barack Obama is kitüntetett.

Visszavonul a színészettől

Annak ellenére, hogy a ma 81 éves színészt még mindig a munka élteti, tavaly egy, az unokájának adott interjúban jelentette be, hogy még két filmszerep vár rá, ami után teljesen visszavonul a színészettől, és csak a rendezésre koncentrál. Nekünk azonban maradnak zseniális alakításai, amiket újra és újra megnézünk.

Összeállította: F.R.

Fotó: theredlist.com

(moviefone.com, wikipedia.org)