Robert Redford karakterei, akik nagyon fognak hiányozni a filmvászonról

Csaknem hatvan éve kápráztatja el a nézőket játékával Robert Redford, aki nyolcvan évesen, a napokban jelentette be, hogy még egy utolsó filmet leforgat, aztán elbúcsúzik a színészettől. Legjobb karakterszerepei bizonyítják, mennyire hiányzik majd a vászonról.

A szerelmes férfi

Ilyenek voltunk

Az ellentétek vonzzák egymást – tartja a mondás. A kérdés viszont az, hogy meddig tud két olyan ember együtt maradni, akik zsigerileg különböznek. A Barbara Streisand és Robert Redford szívszorító főszereplésével készült Ilyenek voltunk azt mutatja meg, hogy egy szenvedélyekkel teli és bensőséges szerelem felül tud-e emelkedni az erkölcsi nézeteltéréseken és azon, ha a pár tagjai eltérő elvek mentén élnék az életüket.

Ezért szerettük: Robert Redford csontig hatoló precizitással és őszinteséggel ábrázolja egy szerelmes férfi vívódásait, harcait. A megoldás az elengedés, ami hiába hoz megnyugvást, az egykori pár között lévő szeretetkapocs, sosem enged el.

A mindenre képes rosszfiú

A nagy Gatsby

A pénz nem hozta meg a várt boldogságot Jay Gatsby (Robert Redford) számára, aki alacsony sorból küzdötte fel magát a hatalmasok közé, nem egészen tisztességes úton. Miközben felveti a pénz és házában egymást érik a fényűzőbbnél fényűzőbb partik, ő mérhetetlen szomorúságot érez, mert régi szerelme elhagyta. Egy összejövetelen azonban találkozik Daisyvel, aki rögtön megtetszik neki. Elhatározza, hogy megszerzi magának – mindezt úgy, hogy a nő férjnél van.

Ezért szerettük: Jay Gatsby minden törekvése egy célhoz vezethető vissza: zsigeri módon vágyja a szeretetet, ezért pedig ha kell, minden határon túlmegy. Robert Redford ezzel a szerepével egy nagyon gyakori embertípust ábrázolt, nagyon jól.

A segítőkész jófiú

A suttogó

A filmben Robert Redford egy Tom Booker nevű suttogót alakít, aki kitűnően ért a lovak gyógyításához. Egy nap a 14 éves Grace MacLean (Scarlett Johansson) és édesanyja, Annie keresik fel, hogy segítséget kérjenek tőle. Amíg a férfi azon munkálkodik, hogy helyrehozza a kislány és lova összetört életét, Tom és a Annie (Kristin Scott Thomas) egymásba szeretnek.

Ezért szerettük: Minden nőnek szüksége van egy olyan férfira, akire támaszkodhat, aki begyógyítja lelkében a múlt sebeit. Tom Booker pedig éppen egy ilyen ember.

A megátalkodott gonosz

Amerika kapitány: A tél katonája

Robert Redford tőle szokatlan módon vállalt annak idején szerepet egy szuperprodukcióban, amihez talán az is közre játszott, hogy nagyon összetett karaktert kellett alakítania. Alexander Pierce ugyanis amellett, hogy egy titkos kormányügynökség, a S.H.I.E.L.D igazgatója, egy gonosz szervezet, a Hydra feje is, így mozgatja két oldalon a szálakat.

Ezért szerettük: Annak ellenére, hogy sosem szimpatizáltunk a negatív karakterrel, Robert Redford ebben a szerepében is lenyűgöző alakítást nyújt. Képletesen mutatja be azokat a játszmákat, amikkel egy Alexander Pierce-hez hasonló ember hazugságai fenntarthatók.

Az önzetlen hős

Kémjátszma

Egy izgalmakkal teli akciófilm, amiben Robert Redford egy idősebb CIA-ügynököt alakít. Nathan Muir a nyugdíjazása előtti napon rettenetes hírt kap: egykori tanítványát kémkedés vádjával bebörtönözték Pekingben, és huszonnégy óra múlva kivégzik. Mivel felettesei nem akarnak nemzetközi konfliktust a dologból, sorsára hagyják a férfit. Az idősebb ügynök azonban nem nyugszik, belevág élete legveszélyesebb akciójába, hogy megmentse barátját.

Ezért szerettük: Eltökélt és félelmet nem ismerő ügynök, de ami még fontosabb, egy igaz barát.

Szöveg: F.R.

Fotó: theredlist.vom