Kedvenc Leonardo DiCaprio-alakításaink a Teljes napfogyatkozástól A visszatérőig

Leonardo DiCaprióról elsőre talán mindenkinek a Titanic című film jut az eszébe, azonban számos alakításával bizonyított már a filmvásznon. Láthattuk őt többek között a felejthetetlen Gilbert Grape-ben vagy az Egy kosaras naplójában, hogy a többi remek moziról ne is beszéljünk. Születésnapján 10 emlékezetes filmjével köszöntjük őt. Nem volt egyszerű a választás.

Teljes napfogyatkozás (1995)

A film Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életét meséli el, akik a 19. század második felének legnagyobb francia költői voltak. A moziban az akkor csupán 21 éves Leonardo alakította Rimbaud-t, aki nemcsak nagyszerű botrányhős és extravagáns fiatal, de meglehetősen naiv irodalmár is volt. Különleges, naturalista, romantikus alkotás, amely a feltörekvő művészek álmait és a valósággal való találkozást helyezi a középpontba.

Rómeó és Júlia (1996)

Az amerikai filmdráma modern feldolgozásban tárja elénk a világ legismertebb szerelmes történetét. Ki mást is választhattak volna a főszerepre, mint a jóképű és fiatal DiCapriót? Shakespeare alkotása a 90-es években és teljesen megújult köntösben is megállta a helyét. Bevalljuk, ma is szívesen újranézzük a két fiatal viszontagságos történetének e verzióját.

Titanic (1997)

Az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó történetének mozis feldolgozása egybeforrt a fejünkben Leo és persze Kate Winslet nevével. A világ legnagyobb és legcsodálatosabb hajója, Jack és Rose szerelmének kibontakozása, a különböző világokból érkező utasok és a mindenki sorsát eldöntő jéghegy még most is nagy hatással vannak ránk. És képesek vagyunk a mai napig a happy end-ért szurkolni…

A vasálarcos (1998)

XIV. Lajos trónra kerülése megváltoztatja Franciaországot, a dölyfös uralkodó ugyanis éhezteti népét. Emellett szörnyű körülmények között fogságban tartja ikertestvérért, akinek a kiszabadításért a négy lovag, Athos, Porthos, Aramis és D’Artagnan fog össze. Izgalmas és egyben megható film, amiben Leonardo ismét egy új oldalát mutatta meg a közönségnek.

A part (2000)

Az ezredfordulón A part című filmben mutatta meg színészi tehetségét DiCaprio. Alex Garland azonos című regénye szolgált alapul a mozihoz, amelyben egy világjáró fiatal thaiföldi kalandjainak lehetünk tanúi. Richard útja során megismer két francia turistát és egy idősebb utazót is, aki egy titkos sziget különleges és valószerűtlen sztoriját meséli el neki. Másnap – egy tragikus éjszakai esemény után – útnak indulnak a fiatalok, hogy felfedezzék a helyet, ahol nagy meglepetésükre egy kis közösséget találnak… Mélyen elgondolkodtató film ez a közösség erejéről és az útkeresésről.

Kapj el, ha tudsz (2002)

Egy igazi szélhámost formált meg Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz című mozijában DiCaprio, nem más, mint Tom Hanks oldalán. Hiába ő volt a rosszfiú és a mindenkit átverő karakter a moziban, imádtuk minden egyes lépését, a leleményes ötleteit és olykor a gátlástalan tetteit is. Bármikor szívesen újranézzük!

Aviátor (2004)

2004-ben egy nem mindennapi drámával lepte meg a rajongóit Leo, vagyis inkább Martin Scorsese, aki Howard Hughes, a 20. század egyik legfigyelemreméltóbb egyéniségének életét vitte a vászonra. A szereplőgárdában DiCaprio mellett Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Alec Baldwin, Jude Law, sőt Gwen Stefani is helyet kapott. Főhősünk legnagyobb szenvedélye a filmproduceri, ipari és feltalálói tevékenysége mellett egyértelműen a repülés, de számos magánéleti szálat, és nőügyet is megismerhetünk a történetből. Az amerikai köztudatban még ma is élénken élő Howardot szerintünk kifogástalanul formálta meg az akkor 30 éves színész.

Eredet (2010)

Leonardo DiCaprio akcióthrillerben?! Igen! A 2010-es Eredetben egy zseniális bűnözőt alakított a színész, aki mások álmait szerezte meg. Amíg áldozata szépen lassan az álom fázisába kerül, ő belopózik az elméjébe és a legtitkosabb információkat is képes megkaparintani. Éppen ezért kap egy nagyon különleges és egyben veszélyes feladatot… Izgalmas mozi, ami a képzelet és a valóság határán mozog.

A nagy Gatsby (2013)

A 2013-ban bemutatott romantikus dráma F. Scott Fitzgerald azonos című regénye alapján készült. A film a húszas évek Amerikájában játszódik, ahol a laza erkölcsök, a remek jazz és a korlátlan lehetőségek diktálják a szabályokat. Főhősünket a milliomos Jay Gatsby szerepében láthatjuk, aki a feltörekvő írópalántát, Nicket szépen lassan bevezeti a legfelsőbb körökbe. A fiú számára egyszerre tárul fel a szuper gazdag emberek fényűző élete, ugyanakkor meglehetősen üres világa. Szerintünk Leónak ez a karakter is remekül állt.

A visszatérő (2015)

És íme, a film, amiért Leo végre megkapta a jól megérdemelt Oscar-díjat! A 2015-ös alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel egy férfi küzdelméről, a mindent elsöprő élni akarásról, a rettenthetetlen akaraterőről és az esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. A történetben Hugh Glassra rátámad egy medve, egy még feltérképezetlen amerikai vadonban. Társa megtagadja a segítséget és magára hagyja őt, így főhősünknek egyedül kell megküzdenie az életéért a dermesztő hidegben. A természet és az ember, a hegyek és az erdők, a folyó és a hómező az egyetlen társa a hosszú kaland során.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb