Fotókon az ezerarcú Tom Hanks tíz legemlékezetesebb alakítása

Tom Hanks neve hallatán biztosan mindenkinek eszébe jut pár klasszikus a filmtörténelemből. Néha a nevettető szerepében, máskor drámai oldalát előtérbe helyezve, vagy éppen egy izgalmas akció főszereplőjeként mutatja meg azt, amiben a legjobb. A születésnapját ünneplő amerikai színész szerintünk legjobb filmjeit vettük górcső alá.

Pénznyelő (1986)

A vígjáték minden idők legviccesebb házvásárlásának történetét göngyölíti fel. A fiatal pár beköltözik álmai otthonába, de az ilyenkor szokásos apróságok helyett hamarosan szembesülnek azzal, hogy egy romhalmazt vásároltak meg. Sorra próbálják rendbe hozni a felbukkanó hibákat és igyekeznek hidegvérüket megőrizve túljutni a rémálmon. A nevetés garantált, a film pedig napjainkban is kiváló kikapcsolódás.

Segítség, felnőttem (1988)

Különleges téma és talán az összes gyerek álma elevenedett meg 1988-ban a mozivásznon, amikor a 13 éves Josh kívánsága, miszerint szeretne felnőtt lenni, egyszerre teljesül. Az immár harmincas férfi életébe csak egy apróság szól bele: lelke a gyermeki szinten ragadt. A film nemcsak egy Oscar-díj jelölést, de egy Golden Globe-díjat is adott a színésznek. Nem véletlenül.

Philadelphia – Az érinthetetlen (1993)

A Philadelphiában Denzel Washington mellett láthattuk egy homoszexuális ügyvéd szerepében. Hovatartozását titokban tartja a külvilág előtt, mindaddig, amíg a halálos kór, az AIDS meg nem támadja. A vállalat elbocsájtja, de ő nem hagyja annyiban az ügyet: ügyvédet fogad és a koholt vádak ellen küzd. Tom egy Oscar és egy Golden Globe-díjat is kapott az alakításért.

Forrest Gump (1994)

A film egy értelmi sérült fiú rögös útjáról szól, aki gyenge képességei ellenére számos sikert arat. Mindezek ellenére csak egy cél lebeg szeme előtt: meghódítani gyermekkori szerelmét. A regényből készült film óriási sikert aratott szerte a világon. Nem is csoda, hogy Tom Hanks elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-, és Golden Globe-díjat is. Örök klasszikus!

Apolló 13 (1995)

Nem mindennapi küldetésben vett részt az Apolló 13 legénysége, amikor nekivágott a világűrnek és egyenesen a Holdat célozta meg a leszállásra. Menet közben azonban bekövetkezett a baj és az űrhajó utasainak elsődleges célja az életben maradás lett. „Houston, baj van.” Ugye emlékeztek?

Ryan közlegény megmentése (1998)

A háborús filmdrámában a normandiai partraszállás eseményeit és James Ryan közlegény felkutatását követhetjük nyomon. Tom Hanks a százados szerepét is kiválóan alakította, a filmért megkapta a BAFTA, a Golden Globe és az Oscar-díj legjobb férfi főszereplőnek járó jelöléseket is.

Számkivetett (2000)

Imádtuk a számkivetett szerepében, ahol egy repülőgép baleset után egyedüli túlélőként egy szigeten köt ki, és kénytelen az életbemaradásáért küzdeni. Négy évig tartó kalandjai után tér haza abba a világba, ahol már szinte el is felejtették. A filmért számos díjat, köztük a legjobb férfi szereplőért járó Golden Globe-díjat is megkapta.

Kapj el, ha tudsz (2002)

Emlékeztek a bajkeverő szélhámos Frank Abagnale-re (Leonardo Dicaprio), aki olyan trükkös szakértelemmel hajtja végre küldetéseit, hogy még a rendőrségnek is komoly fejtőrést okoz? Tom Hanks az FBI ügynök szerepében vág bele a hajszába, miközben érdekes viszony alakul ki közte és üldözöttje között. Nem elég egyszer látni!

Phillips kapitány (2013)

Phillis kapitány szerepéért 2014-ben Golden Globe-jelölést kapott a legjobb drámai színész kategóriában. A filmdráma egy modern kalóztörténetet mutat be, ahol egy áruszállító teherhajó támadása és a kapitány túszul ejtése áll a középpontban. Ebben a szerepben is kifogástalan a színész.

A Pentagon titkai (2017)

Legújabb filmjében Mery Streep oldalán láthatjuk, méghozzá egy cseppet sem hétköznapi történetben (bár mikor játszik ő ilyesmiben :) ). Tom egy újságíró-szerkesztőt alakít, aki az egész szerkesztőséggel azon dolgozik, hogy a sajtószabadság mellett kiállva nyilvánosságra hozza az igazságot a vietnami háborúról.  Lebilincselő mozi!

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest