A 90. Oscar-gálán elmaradtak a nagy meglepetések, és döntött a papírforma: szinte minden kategóriában azok nyertek, akiket megjósoltak a kritikusok. Enyedi Ildikó sajnos nem tudta szoborra váltani jelölését, de ettől függetlenül is nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt éjszakának újra volt magyar szereplője.

Guillermo del Toro – A legjobb film és a legjobb rendező

A víz érintése című filmért Guillermo del Toro két szobrot is hazavihetett. Emellett a mozidarab a legjobb eredeti filmzenéért és a legjobb látványtervért járó Oscart is kiérdemelte.

View this post on Instagram

¡Conquista el Oscar! 🏆 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Guillermo del Toro obtiene dos de los mejores premios de “La Academia”. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ El tapatío se hace acreedor de los premios como Mejor Director y Mejor Película, gracias al excelente trabajo realizado por #TheShapeOfWater (La Forma del Agua). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ El Oscar de Guillermo del Toro por La forma del agua es el cuarto para un director mexicano en los últimos cinco años. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ “Soy un inmigrante, como mis compadres y como muchos de vosotros”, dijo. La película fue la más nominada este año, con 13 nominaciones. “Una de las mejores cosas que hace nuestra industria es ayudar a borrar las líneas en la arena”, concluyó. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ La cinta infantil #Coco, basada en las costumbres mexicanas, triunfó también como “Mejor Cinta Animada” y “Mejor Rema Musical”. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #GuillermodelToro #Oscars #TeAcademy #Oscars2018 #LaFolmadelAgua #Pelicula #Movies #PremiosOscar #Oscares #Mexico #MejorDirector #MejorPelicula #NewNovelas

A post shared by NEWNOVELAS (@newnovelastv) on

Frances McDormand – A legjobb női főszereplő

Felfűtött beszéddel köszönte meg Frances a díjat, amelyet a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért kapott. Beszédében felszólította a közönséget, hogy álljanak fel, és azt mondta: „Nézzenek körül, mert mindannyiunknak vannak történeteink, amiket el akarunk mesélni, és projektjeink, amiket meg akarunk valósítani.”

https://www.instagram.com/p/Bf7rO09hnk6/?tagged=francesmcdormand

Gary Oldman – A legjobb férfi főszereplő

A legsötétebb órában Gary Oldman megmutatta, mire képes, és egyáltalán nem csodálkozunk, hogy végül az ő kezében landolt a szobor.

Allison Janney – A legjobb női mellékszereplő

Allison is fent volt a képzeletbeli listánkon, és sikerült is díjra váltani jelölését. Külön érdekesség, hogy a színésznőnek ez volt élete első Oscar-gálája, hiszen eddig – jelölés hiányában – nem vett részt egyetlen ceremónián sem.

Sam Rockwell – A legjobb férfi mellékszereplő

Sam Rockwell csodálatosat játszott a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben, a szerep megformálásért valóban megérdemelte a díjat. Már csak azért is örülünk a sikerének, mert hihetetlenül tehetséges színész, akinek a legtöbb filmjét imádjuk.

View this post on Instagram

Congratulations~~~🎉🎈🎆🎊 to Sam Rockwell 👦 🌟Best Supporting Actor 🎭🎬🏅 “ My mom and dad's love of movies became my love of movies.” 🖍💬 ----------------------- 山姆洛克威爾感謝父母,因為他們熱愛電影才培養了自己看電影的愛好。他回憶8歲時,有次被叫進校長辦公室,爸爸當時嚴肅地對學校說:「奶奶有急事!」他就很緊張地跟爸爸走了,後來才問爸爸:「奶奶怎麼了?」沒想到爸爸說只是找個藉口去看電影而已。 When I was 8 years old , I was called into the principal's office. My father was looking very solemn. He said, " We got to go, it's grandma." We're in the car and I said, " What's wrong with grandma? " He said, " Nothing, we are going to the movies."🖍💭 ----------------------- How wonderful~~~❤😍 #Oscars #2018 #90th #TheAcademy #movies #awards #TheAcademyAwards #SamRockwell #actor #ThreeBillboards #threebillboardsoutsideebbingmissouri #congrats #wonderful

A post shared by 🐾 Nell Wu (@nell_wu) on

Jordan Peele, Tűnj el! – A legjobb eredeti forgatókönyv

Jordan Peele történelmet írt, ő ugyanis az első fekete férfi, aki Oscart nyert a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában.

https://www.instagram.com/p/Bf7v0QJgqGU/?tagged=jordanpeele

James Ivory, Szólíts a neveden – A legjobb adaptált forgatókönyv

Ivory az Oscar történetének legidősebb nyertese. A rajta lévő ing külön figyelmet érdemel: a film egyik főszereplőjének portréja látható rajta.

További díjak:

 • A legjobb operatőr: Roger Deakins, Szárnyas fejvadász 2049
 • A legjobb betétdal: Remember Me, Coco
 • A legjobb idegen nyelvű film: A Fantastic Woman
 • A legjobb animációs film: Coco
 • A legjobb jelmez: Fantomszál
 • A legjobb smink és haj: A legsötétebb óra
 • A legjobb dokumentumfilm: Icarus
 • A legjobb rövid dokumentumfilm: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
 • A legjobb vágás: Dunkirk
 • A legjobb hangvágás: Dunkirk
 • A legjobb hangkeverés: Dunkirk
 • A legjobb vizuális effektek: Szárnyas fejvadász 2049
 • A legjobb rövid animáció: Dear Basketball
 • A legjobb élőszereplős rövidfilm: The Silent Child

Összeállította: M. M.

Fotó: Instagram, oscar.go.com