Filmes alkotások, amik 2018-ban versenybe szállnak az Oscarért

Az Oscar-gáláig ugyan még március 4-ig várni kell, mégis jó néhány ország jelezte már – legutóbb Kambodzsa, ami Angelina Jolie filmjével fog versenyezni -, mely alkotást állítja „harcba” a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az arany szobrocskáért. Ezek közül mutatjuk meg nektek a személyes kedvenceinket.

First They Killed My Father

Kambodzsa jelöltje – mindenki meglepetésére – Angelina Jolie elemi erővel ható produkciója lett. A film Loung Ung kambodzsai író memoárjai alapján készült, amiben a vörös khmerek népirtásának egyik túlélőjeként a saját gyermekkori élményeit éleszti újra. Ebből kiindulva az alkotás is egy gyerek szemszögén keresztül mutatja be a tragikus eseményeket.

Testről és lélekről

Magyarország Enyedi Ildikó fanyar humorú szerelmes történetét nevezte, aminek középpontjában két zárkózott ember áll, akik álmaikban szarvasként találkoznak. Az alkotás a premierjét követően elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

In the Fade

A Diane Kruger főszereplésével készült drámát Németország nevezte a megmérettetésre. A történet egy anya bosszúhadjáratát meséli el, akinek férjét és gyerekét egy bombatámadásban ölték meg. Az alakításért a színésznő Arany Pálmát nyert Cannes-ban.

The Square

Az Arany Pálma-díjas szatirikus alkotás középpontjában egy művészi installáció és az azt körülvevő nyilvánosság áll. A filmet Svédország nevezte az Oscarra.

Summer 1993

Carla Simón drámájának főszereplője egy kislány, aki elvesztette a szüleit AIDS-ben, és akinek ezután a nagybátyja családjával kell élnie. Az Arany Medvét nyert film Spanyolországot képviseli majd az Oscaron.

The fixer

A Románia által nevezett filmben egy újságírót követhetünk nyomon, aki egy híres bukaresti prostituált történetén dolgozik. Munkája során azonban olyan dolgokra bukkan, amelyek miatt megkérdőjelezi az újságírás erkölcsi határait is.

Requiem for Mrs. J.

Szerbia egy vígjátékkal készül az Oscarra: a Requiem for Mrs. J. egy özvegyasszonyról szól, aki férje halálának évfordulóján akarja megölni magát. Először azonban néhány abszurd dolognak a végére kell pontot tennie.

Összeállította: F.R.

Nyitókép: Imdb