Egy ausztrál tanárnő-ingatlanfejlesztő és egy egykori texasi tengerész, majd reklámmenedzser gyermekeként jött világra 50 évvel ezelőtt a gyönyörű színésznő. A színjátszás iránti vágyat már gimnazistaként felfedezte magában, azóta pedig nemcsak hazájában, hanem az egész világon ünnepelt művész lett. Cate Blanchettet születésnapján néhány különleges fotóval és életéről szóló érdekességekkel köszöntjük.

Családi tragédia

Az ausztrál színésznő 10 éves volt, amikor édesapja váratlanul elhunyt. A fiatal lány édesanyja soha nem ment újra férjhez, anyai nagymamája költözött oda hozzájuk, hogy segítse a családot.

Az elköszönés jelentősége

Mivel apjától sosem tudott elbúcsúzni, ezért azóta is a színésznő egyik legfurcsább, és legmeghatóbb szokása, hogy addig nem hagyja el az otthonát, amíg fizikailag el nem köszön a családtagjaitól és nem mondta el nekik, hogy mennyire sokat jelentenek a számára.

A kezdet

Pályafutása Ausztráliában kezdődött. Az első színpadi szerepét 1992-ben kapta, David Mamet Oleanna című két karakterre írt drámájában, a Sydney Theatre társulattal. Az első televíziós szerepre 1994-ig kellett várnia, ekkor a népszerű ausztrál sorozatban, a Heartlandben játszott.

Végre a filmvásznon!

Filmes karrierje csak négy évvel később, 27 éves korában indult be, amikor Glenn Close oldalán játszott a Bruce Beresford által rendezett Láger az édenkertben című filmben.

A nagy Elizabeth

Shekhar Kapur 1998-as történelmi drámájában, az Elizabethben, I. Erzsébetet alakította. Pazar játékáért megkapta az első Oscar-jelölést, később a film második fejezetében az Elizabeth: Az aranykor című alkotásban nyújtott teljesítményéért ismét aranyszoborra jelölték. Ezzel ő az egyetlen olyan színésznő, akit kétszer is jelöltek ugyanannak a személynek a megformálásáért az Oscarra.

Díjeső

Cate Blanchett eddigi pályafutása során számos elismerést kapott, köztük két Oscart, három Screen Actors Guild-, három Golden Globe- és három BAFTA-díjat. Érdekesség, hogy ő az egyetlen olyan ausztrál színésznő, akinek két Oscarja is van.

Blue Jasmine

2013-ban Jeanette „Jasmine” Francis-t játszotta Woody Allen Blue Jasmine című filmjében, ami nagyon jó kritikákat kapott. A filmben nyújtott alakításáért kapta meg egyébként a Legjobb színésznőnek járó díjat is az Akadémiától. Abszolút megértjük.

Terhes társaság

A világ legsikeresebb filmrendezőinek egyike, Steven Spielberg ragaszkodott ahhoz, hogy a gyönyörű Cate a 2008-ban bemutatott Indiana Jones filmben is szerepeljen, habár a színésznő három hónapos terhes volt, mikor a forgatások befejeződtek.

A környezettudatos színésznő

Cate Blanchett és a férje, Andrew Upton elkötelezett hívei a környezettudatosságnak, és igyekeznek mindent megtenni a klímaváltozás ellen. Például 1900 napelemet szereltettek fel a Sydney-i Theatre Company épületeire – melyben mindketten művészeti vezetőként dolgoznak.

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb, Pinterest, The Red List

(justfunfacts.com, uselessdaily.com)