Glenn Close, akinek a kezei között minden szerep arannyá válik

Glenn Close-t nem véletlenül tartjuk számon a legnagyobb színészóriások között. Ahány szerep, annyi remek alakítás fűződik a nevéhez, elég csak rápillantani a róla készült képekre, melyek már sejtetik, milyen sokoldalú tehetség is ő. A Golden Globe-díjas színésznő ma 71 éves - sok boldogságot kívánunk neki!

A világ egyik legjobb színésznője

Változatos, kiemelkedő szerepekben gazdag karrierje során 13 alkalommal jelölték Golden Globe-ra és hatszor Oscar-díjra. Ezek közül két Golden Globe-jelölést sikerült díjra váltania, 2008-ban és 2009-ben pedig Emmy-díjat is kapott.

Színpadon, filmben, sorozatban

A színésznő színpadi színészként kezdte pályáját, első filmes szerepét 1982-ben kapta a Garp szerint a világ című moziban. A szerepért rögtön Oscar-díjra jelölték.

Énekes tehetség

Csodálatos hangja van, amit Andrew Lloyd Webber musicaljében, a Sunset Boulevardban meg is csillogtatott.

Az előkelőség a vérében van

Állítólag kékvérű új-angliai felmenőkkel büszkélkedhet. Nos, a kosztümös filmek mindenesetre nagyon jól állnak neki: 1988-ban a Veszedelmes viszonyok fő gonoszát, Marquise de Merteuilt alakította, a szerepért pedig megkapta az 5. Oscar-díj jelölését.

Végzetes vonzerő

Egy iskolába járt Michael Douglasszel, a  Choate Rosemary Hallba, Connecticut államban, az 1987-es Végzetes vonzerőben pedig együtt is játszottak.

Magyar kapcsolat

A színésznőt magyar rendezők filmjeiben is láthatjuk. Szerepelt az 1991-es Találkozás Vénusszal című Szabó István-filmben és 2007-ben szerepet kapott Koltai Lajos Este című drámájában is, Meryl Streep és Vanessa Redgrave oldalán.

Már csak a szakáll hiányzik

Soha nem ismernénk fel Steven Spielberg Hook című filmjében, ha nem tudnánk, hogy ő alakítja a kalózok egyikét.

Állatvédő

A színésznő a való életben kicsit sem hasonlít a 101 kiskutyában általa megformált Szörnyella de Frászra, sőt! Korábban elindította a Fechdog nevű weboldalát, ahol jövedelme egy részét állatokkal foglalkozó jótékonysági szervezeteknek ajándékozza.

Élvonalbeli sorozatszínésznő

A színésznő remekül alakít sorozatokban is. A legjobb főszereplőnek járó Emmy-díjat A hatalom hálójában című tévésorozatért kapta, egymás után két évben is.

 

Összeállította: M. M.

Fotók: theredlist.com, Pinterest, IMDb