Az angol filmszínészeknél hagyomány, hogy erős színházi alapokkal rendelkezzenek, mindezek ellenére kevés olyan művész van, akitől a filmvásznon és a deszkákon is ugyanolyan kitűnő alakításokat láthatunk. Vanessa Redgrave ilyen, munkásságát a filmes és a színházi szakma is számtalanszor elismerte, sőt, híres emberjogi tevékenységéről is.

Színpadi színészként is elsöprő sikereket aratott, a legnagyobb szerepeket játszhatta el, például Katát A makrancos hölgyben, HelénátSzentivánéji álomban vagy Nyinát a Sirályban. 2003-ban Tony-díjat kapott O’Neill Hosszú út az éjszakában című drámájában nyújtott kiemelkedő alakításért.

A világhírnevet számára az 1960-as évek hozták, amikor filmes karrierje szárnyalni kezdett. Szerepelt a híres Broadway-darab, a Camelot filmváltozatában, és elsöprő sikert aratott Isadora Duncan legendás táncoskaraktere az Isadorában. A 70-es években Katharine Hepburn oldalán játszott a Trójai nőkben, és címszerepet kapott a Mária, a skótok királynője című filmben.

Édesapja, Michael Redgrave a 40-50-es évek egyik ismert színésze, édesanyja Rachel Kempson színésznő, akit például a Távol Afrikától című filmből is ismerhetünk. Vanessa testvérei szintén színészek, csakúgy, mint a lányai.

Fred Zinnemann Júlia című, 1977-es filmjének főszerepéért 1978-ban Oscar-díjat kapott. Partnere a filmben jó barátnője, Jane Fonda volt.

Férje Franco Nero színész, közös fiuk, Carlo Gabriel Nero filmrendező lett. Vanessa és Franco évtizedek óta alkot egy párt, házasságot azonban csak 2006. december 31-én kötöttek.

2006-ban Koltai Lajos Este című filmjében lányával, Natashával együtt játszott.

A színésznő élénk politikai és emberjogi tevékenysége révén is ismert, felszólalt a vietnami és az iraki háború ellen, valamint Észak-Írország függetlenségéért és a bosnyák háború áldozataiért is. Az UNICEF jószolgálati nagykövete.

2016-ban a Harpers Bazaar megválasztotta az év női brit ikonjának, nem véletlenül.

 

Összeállította: M. M.

Fotók: Pinterest

(wikipedia.org)