5+1 film, ami Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik

Néhány órával ezelőtt hivatalosan is megerősítették, hogy Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese elkészíti hatodik közös filmjét. A Killers of the Flowers Moon David Grann újságíró 2017-ben írt dokumentumregényének adaptációja, amely az FBI egyik első ügyének történetét dolgozza fel. Az Oscar-díjas színész és rendező 16 éve dolgozik együtt, cikkünkben felidézzük korábbi öt közös alkotásukat.

New York bandái (2002)

Scorsese a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat zsebelte be 2003-ban a bandafilm elkészítéséért. A nagy New York-rajongó hírében álló rendező állítólag már évtizedekkel korábban a fejébe vette, hogy megfilmesíti Herbert Ashbury 1928-as kultuszregényét.

Miért szeretjük?

Mert a tíz Oscar-díjra jelölt film nosztalgikus hangulatba hoz. Megismerhetjük New York történelmét, ugyanakkor jól szórakozhatunk a fordulatos sztori nézése közben.

Aviátor (2004)

Az öt Oscar-díjat nyert filmdrámában Leonardo DiCaprio a huszadik század egyik legfigyelemreméltóbb alakját, Howard Hughest alakítja. A nagyszerű játékért Leo a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díjat vihette haza.

Miért szeretjük?

Egyik film sem adja jobban vissza Hollywood aranykorát, mint az Aviátor. A képkockák látványa egyszerűen lenyűgöző, ahogy DiCaprio alakítása is. Külön piros pont jár a briliáns Rufus Wainwright betétdalért!

A tégla (2006)

Ez az a film, ami 2007-ben Scorsesének elhozta a várva várt Oscar-díjat. Sőt a legjobb rendezői díj mellett az alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó díjat is.

Miért szeretjük?

DiCaprio mellett Matt Damon és Jack Nicholson is szerepet kapott a bűnügyi thrillerben. A szuper színészgárdán kívül a mögöttes tartalma miatt is kedveljük a filmet. Az apa-fiú kapcsolat például kiemelt szerephez jut benne, és az is nagyon izgalmas, hogyan hat ki az ember identitása a cselekedeteire.

Viharsziget (2010)

Bár a Dennis Lehane könyvéből készült film nagyobb díjakat nem nyert el, a rendőrbíró életéről szóló alkotásban Leo ismét nagyszerűen játszik.

Miért szeretjük?

Már a film felétől sejteni lehet, hogy mi lesz a befejezése a történetnek, ennek ellenére mi szívesen követjük végig az izgalmas pszicho-thriller sztoriját. Az elmegyógyintézet atmoszférája kellőképpen hátborzongató, a bemutatott tájak pedig (ahogy azt Scorsesétől megszokhattuk) egyszerűen gyönyörűek.

A Wall Street farkasa (2013)

A tőzsdepiac gátlástalan szélhámosának, Jordan Belfortnak az emlékiratai alapján készült el az életrajzi filmdráma. A „Wall Street farkasa” becenéven elhíresült Belfortot a filmben Leonardo DiCaprio játssza. Alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Miért szeretjük?

Az egykori gyerekszínész, DiCaprio valósággal lubickol a kezdetben becsületes tőzsdeügynök szerepében. Nagyszerűen mutatja be, hogyan változik meg egy ember a pénz hatására. A szemünk előtt alakul át egyszerű, hétköznapi személyből, fékezhetetlen, elvetemült és erkölcstelen „farkassá”.

Szöveg: D. E.
Fotó: IMDb