6 film az apa-gyerek kapcsolatról, amit mindenkinek látnia kell

Apára ugyanúgy szüksége van a gyereknek, mint anyára, ez tény, mint ahogy az is, hogy jó apának lenni ugyanolyan nehéz, mint jó anyának. A következő filmek remek példák arra, hogy mennyire különleges lehet az apa-gyerek kapcsolat.

Kramer kontra Kramer (1979)

Világhírű film, amelyben egyszerre sajnáljuk a fiatal apukát (Dustin Hoffman), és szorítunk neki, hogy nála maradhasson a kisfia, miután az anya (Meryl Streep) úgy dönt, hogy nem akarja folytatni addigi közös életüket, és inkább szeretné megvalósítani önmagát. A kisfiúval magára maradt apa már egészen belejön a szerepébe, amikor kis idő múlva újra megjelenik az anya, és követeli a gyermekét. A magára hagyott szülő története nem véletlenül nyert öt Oscar-díjat – igazi szívbe markoló történet.

Életünk apával (2014)

A Szerelemre hangolva, a Viharsziget vagy a Bosszúállók című filmekből is ismerős Mark Ruffalo ezúttal egy teljesen új oldalát mutatja meg. Az igaz történeten alapuló filmben egy depressziós férfit alakít, aki mindent elkövet azért, hogy két kislányának jó apja legyen. Annak ellenére, hogy a legtöbb dolgot elbaltázza, a történet végére megkedveljük a komikus, ugyanakkor esetlen figurát. Ez a film a végtelen apai szeretetet és az összetartást mutatja be, rendkívül megható módon.

Nevem Sam (2001)

Az egy Oscar-jelölést kapott film főszerepében Sam Dawsont (Sean Penn) ismerhetjük meg, aki bár elmúlt harminc, egy hétéves gyerek értelmi szintjén van. Sam tisztában van gyenge értelmi képességével, ám mindennél fontosabb számára kislánya, Lucy Diamond (Dakota Fanning). Boldog életüknek egyszercsak a gyámügyi hatóság megjelenése vet véget, akik el akarják szakítani az apától a kislányt. A férfi védőügyvédje, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) bár elsőre visszautasítja az ügyet, végül megesik a szíve a csonka családon, és pro bono elvállalja. Az amerikai-kanadai zenész, Rufus Wainwright csodálatos aláfestő zenéje teszi még meghatóbbá és szívszorítóbbá a történetet.

Utódok (2011)

A napfényes Hawaiin vagyunk, ahol megismerjük a meglehetősen jó családból származó Matt Kinget (George Clooney), aki egy szerencsétlen baleset következtében elveszíti feleségét, és magára marad két, nehezen kezelhető tíz-, valamint tizenhét éves lányával. Matt megpróbál közelebb kerülni hozzájuk, és azon dolgozik, hogy egyben tartsa a családot, ám időközben néhány sokkoló titokra derül fény… Zsebkendővel a kezünkben érdemes leülni megnézni!

A boldogság nyomában (2006)

A filmdráma egy éles elméjű ügynök, Christopher Gardner igaz történetét dolgozza fel, akinek egyik pillanatról a másikra tönkremegy az élete, ötéves kisfiával együtt kilakoltatják San Franciscó-i otthonából, és földönfutóvá válik. A férfi mindent megtesz azért, hogy kilábaljanak ebből a lehetetlen helyzetből, végül lehetőséget kap egy részvénytársaságnál. A lélekemelő és megható film főszerepében Will Smith látható, Gardner fiát pedig Smith saját gyermeke, Jaden játssza. Elgondolkodtató alkotás az apai szeretetről.

Az élet szép (1997)

Az olasz dráma története Toscanában indul, ahol a humoros Guido (Roberto Benigni) pincérként dolgozik nagybátyja mellett. Egy nap beleszeret a szépséges tanárnőbe, Dorába, akivel azonnal összekötik életüket, és egy gyönyörű gyermekük születik. Minden nagyon jól alakul, de az idilli családi életnek a második világháború, a fasiszták hatalomra jutása véget vet. Apát és fiát munkatáborba deportálják, ám hogy Guido megkímélje kisfiát a borzalmaktól, azt találja ki, hogy ez az egész csak egy játék. Míg a film első harmada színes, olykor humoros és boldog, a második felétől – megmarad valamelyest a humor, bár picit erőltetett formában – az emberiség egyik legkegyetlenebb korszakát mutatja be egy apa és fia megható történetén keresztül.

Nyitókép: IMDb