Matt Damon szinte a szemünk előtt nőtt fel, hiszen 16 éves korától kezdve a szakmában dolgozik. Bár az ő munkásságában is voltak hullámvölgyek, most, 49 évesen is a csúcson van, és több filmet is forgat. Isten éltesse még nagyon sokáig a születésnapos sztárt!

Meglepő dekoráció

A legfurább tárgy, ami a birtokában van az Elysium – Zárt világ című filmben látott űrhajó sörösdobozokból készített kicsinyített mása, amelyet színésztársától, Sharlto Copley-től kapott a forgatás alatt. Matt a relikviát az irodájában őrzi, bár állítja, hogy maga sem tudja miért.

Víz alatt

A Bourne-csapda forgatásán egy egész jelenet játszódik a folyóban, ezért a színész több száz órát töltött a víz alatt különböző mutatványokat kipróbálva, hogy hiteles legyen a szerepben.

Írói véna

Matt maga nyilatkozta, ha nem színész lenne, akkor íróként keresné a kenyerét. Az biztos, hogy szívesen elolvasnánk, bármit is vetne papírra.

A legjobb cimbora

Barátsága Ben Affleckkel egészen gyerekkoráig nyúlik vissza, ugyanis a két sztár alig néhány házra lakott egymástól.

Filmtörténelmet írt

Apropó Ben Affleck! Első közös munkájukért, a Good Will Huntingért 1997-ben elnyerték az Akadémia legjobb forgatókönyvének járó díját, ezzel pedig beírták magukat a filmtörténelembe. Az alkotás egyébként a kilenc jelölésből kettőt váltott aranyszoborra.

Kezdeti nehézségek

Első szerepét 16 évesen, a Mystic Pizza című romantikus komédiában kapta, ám mindössze egyetlen sor szövege volt az egész filmben.

A szerep ára

1996-ban A bátrak igazsága című film kedvéért 18 kilogrammot adott le, mindössze 100 nap alatt. Bár ezzel bizonyította a szakma iránti elkötelezettségét, a hirtelen fogyás kapcsán a mellékveséje miatt több évig folyamatos gyógykezelésre szorult.

A név kötelez

10 olyan filmje is volt, ahol karaktere neve megjelent a mozi címében, ezek sorban a következők: Good Will Hunting (1997), Ryan közlegény megmentése (1998), A tehetséges Mr. Ripley (1999), Gerry (2002), Szilaj, a vadvölgy paripája (2002), A Bourne-rejtély (2002), A Bourne-csapda (2004), Grimm (2005), A Bourne-ultimátum (2007) és végül Jason Bourne (2016).

Még zenélni is tud

A tehetséges Mr. Ripley-ben megformált karaktere tudott zongorán játszani, ezért Matt is megtanult a hangszeren muzsikálni.

Tehetséges és vonzó is

2007-ben az amerikai People magazin megválasztotta a világ legszexisebb férfiújának. Ezt a képet elnézve egyetértünk a döntéssel.

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest, theredlist.com

(buzzfeed.com, IMDb)