köröm egészség

Így mutatják a körmeid, ha valami baj van az egészségeddel

A különféle elváltozások számos súlyos és jóindulatú betegségről árulkodhatnak.

Testünk minden esetben megtalálja a módját, hogy üzenjen aktuális egészségi állapotunkról. Van, hogy az árulkodó tünetek bélrendszerünkön keresztül jelentkeznek, mely egyébként kiváló indikátora szervezetünknek, de az olyan, elsőre ártalmatlannak tűnő panaszokra, mint például a fájó, merev ízületek vagy a feledékenység sem árt odafigyelni, mert akár gyulladást is jelezhetnek.

Jól látható tehát, hogy gyakran olyan területeken észlelünk elváltozásokat, melyek egészen más jellegű problémákból eredeztethetőek. Körmeinkről sem feltétlen gondolnánk, hogy színüket, alakjukat és textúrájukat tekintve általános egészségi állapotunkra következtethetünk belőlük, vagy mi több, konkrét betegségekre utaló nyomokat is felfedezhetünk rajtuk.

Nem minden körömelváltozás rossz

Mielőtt azonban elővennénk a nagyítót, hogy elkezdjük tanulmányozni ujjainkat, nem árt tudatosítani, hogy nem minden körömelváltozás rossz, sőt,

némely módosulás teljesen természetes és ártalmatlan, míg más elváltozások a normális öregedési folyamat részei vagy gyógyszer mellékhatása okozza őket.

A szakemberek szerint nem kell azonnal megijedni, amennyiben valami rendelleneset látunk, ám ha a változás aggodalmat kelt bennünk – vagy egyéb tüneteket is tapasztalunk, esetleg fáradtságot, légszomjat vagy hasi fájdalmakat – érdemes megnyugtatnunk magunkat és inkább orvoshoz fordulnunk. Lássuk, mit kell legközelebb ellenőriznünk körmeinken!

Ezekre érdemes figyelni

Változások a sarló alakú lunulában

fehér lunula

Fotó: Getty Images

Körmeink alsó részét, közvetlenül a körömágy feletti, félhold alakú, fehér területet lunulának nevezzük, mely általában a hüvelykujj körmén a legnagyobb, majd a kisujj felé haladva egyre kisebb lesz. A színében és méretében bekövetkező változás utalhat valamilyen alapbetegségre, például ha a lunula egészen a köröm végéig növekszik, így a köröm nagy része – egy keskeny sávot kivéve – teljes egészében fehér színűvé válik. A szakértő szerint ez májzsugorodásra, krónikus veseelégtelenségre vagy pangásos szívelégtelenségre utalhat. Amennyiben a lunula kék árnyalatot vesz fel, az a máj, az agy és a vese szöveteit érintő Wilson-kórt jelezheti, mely egy ritka örökletes genetikai rendellenesség, míg a vörös színű lunula szívelégtelenségről árulkodhat. 

A köröm alakjának és textúrájának változásai

Ez esetben az árulkodó tünetek nem csupán a félhold alakú sarló területén, hanem a köröm formájában, felületén és vastagságában, anyagában is jelentkezhetnek. Például a gödrös vagy lyukacsos szerkezetű körmök – melyek felülete olyan, mintha valaki egy toll hegyével lenyomatokat hagyott volna rajtuk –, pikkelysömörre vagy krónikus bőrbetegségre utalhatnak. A pikkelysömör ugyanis okozhatja a körmök szerkezetének lazulását, sőt, hatására a körmök a körömágytól is elválhatnak, éppúgy, mint a pajzsmirigybetegségeknél. A puha felület, melynek hatására úgy tűnhet, mintha a körömágy közepét benyomták volna, vashiányos vérszegénységre, de hemokromatózisra is (amikor túl sok vasat raktároz el a szervezet) figyelmeztethetnek. 

Vonalak a körmökön

Amennyiben a körmökön hosszanti irányban sötét színű csíkokat vélünk felfedezni, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ez lehet ugyanis a melanóma, vagyis a bőrrák egyik formájának tünete, mely csak igen ritkán jelenik meg a körmökön vagy azok környékén. Ugyanakkor ha a fekete, hosszanti sávokkal ellentétben inkább egy vízszintesen húzódó vonallal találkozunk, az annak a jele lehet, hogy szervezetünk komolyabb betegségen esett át vagy olyan sérülést, esetleg sokkhatást szenvedett el, ami kihatott a körmök növekedésére. A vízszintes vonal – melyet szakszerűen Beau-vonalaknak neveznek – azt jelzi, körmünk átmenetileg megállt a növekedésben. Ilyen tünetet okozhatott cukorbetegség vagy rákkezelés, keringészavar okozta Raynaud-szindróma is, mely a hidegnek vagy érzelmi stressznek való kitettség eredménye.

Változások az árnyalatban

A kék színű körmök jelezhetik a vér alacsony oxigénszintjét. Ennél kevésbé vészjóslóbb a körmök sárga elszíneződése, mely szindróma a krónikus hörghurutban és ehhez hasonló más tüdőbetegségekben szenvedő betegeknél jelentkezhet. Ugyanakkor a gombásodás is sárgává változtathatja a körmöket, bár ez a lábujjkörmöknél gyakrabban fordul elő, mint a kézen. Noha a körömgombás fertőzés bármely életkorban előfordulhat, az idősebb felnőttek nagyobb veszélynek vannak kitéve, akik akkor sem dőlhetnek hátra, ha sárga helyett fehér színt vélnek felfedezni. Az úgynevezett Terry köröm esetében a köröm felülete kivilágosodik, ami máj, vese és szívproblémákat egyaránt jelezhet. 

Az esetek többségében a tünetek a normál öregedési folyamat természetes részeként jelentkeznek, melyekkel szemben már rendszeres körömápolással is hatékonyan felléphetünk.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan érdemes manikűrözni egy érett kezet.

Kiemelt kép: Getty Images