manikűr, női kéz

Így manikűrözz az 50 felett is fiatalos kézért

Az idő múlásával jelentősen átalakul a testünk. Akármennyire egészségesen élünk, és akármennyi energiát, időt és pénzt áldozunk szépségünkre, hajunk, arcbőrünk, dekoltázsunk és kezünk biztosan árulkodni fog életkorunkról.

Van-e ezzel probléma? A világon semmi. Az öregedés az élet egészen természetes része, azt pedig csak az elmúlt évtizedek fiatalságkultusza hitette el velünk, hogy (pláne nőként) életkorunk növekedésével egyenes arányban csökken vonzerőnk. Nemcsak azért nincs így, mert ahogy idősödünk, bölcsebbek, higgadtabbak, sokszor szellemesebbek is leszünk, és ekkorra már kiforrt személyiségünk lesz az egyik legfontosabb szexepilünk, de azért is, mert ha szeretnénk 50, 60, 70 felett is nézhetünk ki igazán fiatalosan.

Korábban több alkalommal írtunk arról, melyek azok a viseletek, cipők, vagy épp frizurák, amik kiemelik az érett nők szépségét, most pedig ideje elővenni a kezeket!

Kezünk ugyanis az egyik legőszintébb tükör, ha valódi korunkat kell megmutatni.

A kézfej vékony bőre az idő előrehaladtával szinte áttetsző lesz, sokszor jelennek meg rajta pigmentfoltok, ráncok. Mégis, míg arcuk ápolására sokan tízezreket költenek havonta, a kéz ebből a szempontból mostohagyerek: elég egy kézkrém, és másfél hónapig ugyanaz a géllakk, nincs itt semmi látnivaló! Pedig ha kicsivel több energiát tennénk a körömápolásba, a megfelelő manikűr kiválasztásába, kezünk nemhogy idősebbnek nem mutatna, de fontos része lenne a stílusos megjelenésnek is! Mutatjuk, hogyan érdemes manikűrözni egy érett kezet.

Milyen legyen a manikűr?

Egy jól elkészített manikűr hihetetlenül elegáns és szofisztikált benyomást kelt: ha a köröm fazonja és színe is el van találva, az stílust, bájt kölcsönöz, és még fiatalít is.

Amikor kezünk már nem olyan hamvas, mint húszéves korunkban, érdemes kicsit alaposabban átgondolni a manikűrt, és a kevesebb több irányában gondolkodni.

A legfontosabb, hogy a manikűr csak ápolt, hidratált kézen fog érvényesülni, ezért a fentebb felsorolt lépéseken túl fontos az is, hogy a köröm melletti bőrt is rendezetten tartsuk, szabaduljunk meg az oldalt kikandikáló bőrdaraboktól és addig nem gondolkodjunk lakkban, amíg kezünk szárazságból eredő repedezettségét nem orvosoltuk.

körömrágás

Az ilyesmiről meg azonnal szokjunk le! (Fotó: Getty Images)

Ha körmöshöz járunk, könnyen elragadhatnak bennünket, vagy a szakembert a legújabb körömtrendek, de jó, ha résen vagyunk és nem ülünk fel nekik. Érdemes kerülni az extrém hosszúságú, pláné műkörmöket éppen úgy, mint a mintákkal túldíszített, bohókás manikűröket.

Bár fiatalosnak szánjuk, inkább fiataloskodó lesz a hatás, a kontraszt pedig mindennél élesebben irányítja a figyelmet kezünk valódi korára.

Óvatosan a furcsa fazonokkal is. Egy bizonyos kor után már nem áll jól a túl hegyes, se a szögletes forma, kérjünk/reszeljünk magunknak inkább mandulaformát, vagy viseljünk teljesen rövid, épp csak az ujjbegyünkig érő körmöket.

Ezért fontos a körömlakk színe

Bár az, hogy milyen színt kenünk fel, ízlésünktől is nagyban függ, ahogy idősödünk, érdemes figyelembe vennünk, hogy vékonyabb, esetleg kicsit fakóbb kézbőrhöz mi passzol jól, és mi az ami inkább kiemeli esetleges sápadtságát vagy a foltjait. 

A sötét lakkok (különösen a kékes, éles fekete) azzal a veszéllyel járnak, hogy az érett kezeket kevésbé fiatalosnak mutatják, különösen, ha olyan hűvös tónusú árnyalatokról van szó, mint a mély tengerészkék, kékes vörösek vagy a sötétlila. Ezek mindennél jobban kiemelik a bőr fakóságát vagy a napkárosodás okozta sötét foltokat, így nem előnyösek, ha nem szeretnénk ezeket a reflektorfénybe tolni. Éppen így kerülendők a gyöngyházfényű lakkok, amik nagyon sápasztják a bőrt.

Minél idősebbek vagyunk, annál inkább érdemes a finom körömárnyalatokra összpontosítani, amelyek visszaadják a manikűr fiatalos ragyogását és élettelibbé teszik a kéz bőrét is.

A világos pasztell színek (sőt, az akár teljesen natúr lakkozás, feltéve, hogy egyébként egészséges a körmünk) például nagyon jól állnak az idősebb kézen is, mert puhítják, lágyítják az összhatást, és hasonlóan jó szolgálatot tesznek a drappos, vajas, barnás és homokszínű árnyalatok is. Ha szeretjük a feltűnőbb színeket, azok sem tilosak, csak érdemesebb közülük a meleg, vagy legalábbis valamivel melegebb árnyalatokat választani. A mélyvörös, a barnás bordó, a telt zöld, a korall, a sötét narancs jó választás lehet, bár másképp hat, mint a pasztell. A figyelmet a kézbőr esetleges hibáiról a csodálatosan elkészített manikűrré irányítja. 

Kedvenc körömlakkjaink:

manikűr 50 felett

1. s-he Gel-like’n ultra stay (nr. 240), 799 Ft, dm.hu; 2. ArtDeco Art Couture Nail Lacquer (nr. 706), 3490, lovebrands.hu; 3. essie nails (nr. 101), 3830 Ft, notino.hu; 4.essence gel (Tangerine Ahead!), 709 Ft, lovebrands.hu; 5. Nails Inc Nail Pure tápláló lakk (Tate), 6700 Ft, notino.hu; 6. Sally Hansen Miracle Gel (nr. 256), 2399 Ft, dm.hu

Őszül a hajad? Semmi gond! Mutatjuk, hogyan lesznek az ősz tincsek is selymesen ragyogóak.

Kiemelt kép: Getty Images