2023 van. Egy ötvenes éveiben járó nő ma éppúgy siethet iskolás gyerekéért az iskolába, mint ahogy szaladgálhat épp unokája körül, vagy nemet mondhat a családi élettel járó elköteleződésre, hogy teljesen a hivatásának vagy az önmegvalósításnak éljen. De milyen cipőt vegyen fel ehhez?

Egy ötvenes nő ma bármi lehet (feltéve, hogy nem őrlődik fel saját gyerekei és családja ellátása, na meg idős szülei gondozása és a munkahelyi teendők között). Éppúgy vezethet céget, mint háztartást, élhet harmincasokat megszégyenítően aktív életet, vagy juthat arra, hogy inkább kicsit lelassulna. 

Te melyik klubba tartozol? A nyüzsgő ötvenesek közé, akik szerint az ötven az új harminc? Vagy inkább azok közé, akik nagyon is érzik, mi a különbség jelenlegi és harmincas éveikben tapasztalt testi és lelki állapotuk között? Akármilyen típus is vagy, ahhoz, hogy a mindennapok gördülékenyen haladjanak, és hogy bármilyen alkalomra legyen mit felvenned, fontos, hogy legyen néhány tuti pár cipőd otthon. Kényelmes és villantós, bohókás és szolid: hogy minden hangulatodhoz legyen mit felhúznod.

Egy jó sportcipő

Ha sokfélék vagyunk is, azt, hogy ötven felett is foglalkozzunk testünk karbantartásával, egyikünk sem úszhatja meg. A rendszeres mozgás segít megelőzni egy sor komoly betegséget, emellett hozzájárul ahhoz is, hogy frissnek és energikusnak érezzük magunkat. Ráadásul a testmozgás biztosabb szépítőszer a legdrágább kencéknél és kozmetikai beavatkozásoknál is, hiszen serkenti a keringést, és segít rugalmasan tartani a bőrt is. Ha ráadásul beszerzünk egy jó minőségű edzőcipőt, nemcsak az ízületeinket védjük és a teljesítményünket maximalizáljuk, de motiválhatjuk is magunknak az edzésre! Kutatások igazolják ugyanis, hogy a megfelelő edzőholmiban nagyobb eséllyel vesszük magunkat a mozgásra.

Fontos, hogy válaszd a kedvednek megfelelő mozgásformát, mert ha élvezed a mozgást, valószínűleg hosszabban maradsz elkötelezett az aktivitás mellett. Ha viszont nincs még ötleted, mibe is kellene belevágni, engedd meg, hogy a súlyzós edzést javasoljuk: ebben a korban már receptre kell felírni az ilyesmit.

Egy minimalista lapos

Akármilyen munkát is végzünk, szükségünk lesz egy kényelmes, lapos sarkú, ugyanakkor csinos cipőre, amit nemcsak akkor vehetünk fel, amikor rohanunk és semmilyen ötletünk nincs a reggeli outfithez, de amiben egész biztos, hogy estére sem dagad be vagy fájdul meg a lábunk és ami (ha teljesen meg nem is előzi, de) csökkentheti a bütyök kialakulásának esélyét is.

Lapos cipőnk lehet például egy csinos balerina (télen egész nyugodtan vigyünk váltócipőt a munkahelyünkre), de valamilyen ennél masszívabb, zártabb, mindenesetre sötét és nem sportos fazonú cipő is. Egy ilyen lábbeliben üzleti megbeszélésre éppúgy el lehet menni, mint ahogy baráti mozilátogatáson se bőgünk le vele, így még átöltözni sem kell hazaszaladni, ha egymást érik a programok.

Kényelmes, lapos cipő

Nincs olyan program, amihez ne lehetne felvenni. (Fotó: Getty Images)

Kényelmes cipő a sétáláshoz

A Covid-járvány alatt szoktam rá arra, hogy baráti találkozóimat egy jó kis városnézős, vagy épp Margitsziget-kerülő sétával kössem össze. Imádom! Egyrészt, mert sokkal egészségesebb, mint néhány ital mellett hosszan ücsörögni, miközben fel sem merül, hogy akár egy pillanatig is kínos csend legyen, mert az üresjáratokban kényelmesen nézelődik az ember. Mindig van mit nézni. A séta viszont akkor esik jól, ha van ehhez megfelelő cipőnk is. Érdemes ezért beruházni egy kellemes fűzős bőrcipőbe, vagy kicsit vastagabb talpú tornacipőbe és a nagyobb sétákhoz esetleg talpbetétet is tenni bele.

Kerülendők viszont a papírvékony talpú divat-sportcipők, ezekben hamarabb megfájdul a láb, mint egy magassarkúban.

Strapabíró bakancs a komolyabb kalandokhoz

Ötvenes évei során a nők egy része elkezd visszavenni a tempóból: sokan érzik úgy, hogy ebben a korban már egyszerűen kevesebbnek, visszafogottabbnak kell lenniük. Pedig az ötvenedik születésnap után következő évek még rengeteg kalandot rejtenek, utazással, kirándulással, koncertekkel, és csak rajtunk múlik, hogy ebből mennyit merítünk ki magunk számára. Az élmények átéléséhez jó, ha van egy strapabíró bakancsunk, amit farmerrel, szoknyával is viselhetünk, és ami tóparttól hegyoldalig, koncerttől szabadtéri randevúig mindenhová elkísér bennünket.

Martens bakancs

Bármilyen kaland jöhet! (Fotó: Getty Images)

Impozáns magas sarkú

Egy ötvenes nő még bőven tud vonzó, csinos és szexis lenni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy legyen legalább egy pár olyan magas sarkú cipője, amibe belebújva azonnal a végzet asszonyának érezheti magát. Akár egy mesés kis fekete ruhát, akár egy farmert és egy bőrdzsekit választasz egy számodra fontos alkalomra, megjelenésed egy dögös magas sarkú cipővel új szintre lép. Ha igazán vagány vagy, válassz élénk, esetleg tűzpiros színű cipőt. Egyszer élünk, nem igaz?

Törpesarkú

Ha van a túlélőkészletedben egy pár törpesarkú cipő, bármikor profi és összeszedett nő benyomását keltheted a munkahelyeden. Míg egy hipermagas sarok túl sok, egy balerina pedig kisség kevés egy olyan üzleti megbeszélésre, ahol bizonyítanod kell, mennyire rátermett vagy és milyen sokat tudsz az adott témáról, egy jól megválasztott törpesarkú mindig beválik. 

Gumicsizma

Ahogy a bevezetőben is említettük, egy ötvenes nő élete sokféleképpen lehet egészen teljes. Ha az a fajta ötvenes nő vagy, aki minden modernsége ellenére imád a kertben matatni, párás szombat reggel a piacra járni, jó, ha beszerzel egy csinos gumicsizmát is. Igen, csinosat. Gumicsizma és szépség ma már nem jelent feloldhatatlan ellentétet: csodás színes és vagány darabok kaphatók. Akkor is érdemes beruháznod egybe, ha sokat van nálad az unokád. Ha esőben ebbe és esőkabátba bújva elkíséred csigát keresni, pocsolyában csoszogni vagy a világra rácsodálkozni, egészen biztos, hogy te leszel a legjobb nagyi.

gumicsizma

Gyerünk, Szupernagyi! (Fotó: Getty Images)

Ötven felett

Az elmúlt években gyökeresen átalakult az, ahogyan az öregkorról gondolkodunk. Nemcsak azért, mert a várható élettartam növekedésével eleve kitolódik a határ, ahonnan matematikailag idősnek számítunk, de azért is, mert egyre többen szeretnék a legtöbbet kihozni a B oldalból is. Ma már szerencsére

senkinek sem kell 50 körül lehúznia a rolót,

és legalább ekkora mázli az is, hogy teljesen rendben van, ha valaki ebben a korban már lassít egy kicsit. A fontos az, hogy akárhány évesek is vagyunk, önazonosak tudjunk maradni és ne hagyjuk, hogy külső elvárások szabják meg, mit hordunk, hogyan töltjük a szabadidőnket, vagy hogy hogyan hordjuk (és például őszen hagyjuk-e) a hajunkat. Nem kell láthatatlanná válnunk!

Kíváncsi vagy, melyek azok a hajviseletek, amelyek ötvenéves kor után is finoman emelik ki a női szépséget? Ebben a cikkünkben erről is írtunk!

Kiemelt kép: Getty Images